Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανδρέας Ξανθός: «Με τον Αλέξη Τσίπρα για την ανατροπή στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη»

Στη δημοσιότητα έδωσε άρθρο του με αφορμή την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Ρέθυμνο, ο π. υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Αναλυτικά, στο άρθρο με τίτλο «Με τον Αλέξη Τσίπρα για την ανατροπή στο Ρέθυμνο και στην Κρήτη», ο κ. Ξανθός αναφέρει: 

«Είμαστε στην τελική ευθεία μιας νέας και πολύ καθοριστικής για τις πολιτικές εξελίξεις εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό που κρίνεται στις εκλογές δεν είναι η αυξομείωση των ποσοστών των κομμάτων και ιδιαίτερα όσων φιλοδοξούν να βρεθούν στο «βάθρο», αλλά η ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα. Αλλιώς, ο κίνδυνος να εδραιωθεί μια ακόμα πιο ανεξέλεγκτη, νεοφιλελεύθερη και αλαζονική Δεξιά, είναι «προ των πυλών». Πολύς κόσμος πλέον αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο το Κράτος Δικαίου και τα δημόσια αγαθά και θα ενισχύσει το αναχρονιστικό πελατειακό σύστημα, στο οποίο είναι γνωστό ότι διαθέτει «τεχνογνωσία» δεκαετιών. Το πόσο σκληρό και αδίστακτο είναι το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη, φάνηκε αυτές τις μέρες με την ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη προπαγάνδα περί δήθεν ανάμιξης της Τουρκίας στα εκλογικά αποτελέσματα στην περιοχή της Ροδόπης και στην επιλογή των μειονοτικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι αν υπάρχει περιθώριο αποτροπής αυτών των αρνητικών για την κοινωνική πλειοψηφία εξελίξεων; Η απάντηση είναι ναι, υπό την προϋπόθεση της σοβαρής εκλογικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή της «κυβερνώσας» Αριστεράς που έχει αποδείξει την αξία της στα δύσκολα, βγάζοντας τη χώρα από τα Μνημόνια και τη χρεωκοπία με εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Παρά το δυσμενές αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη και παρά την δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ, έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια αντιστροφής του κλίματος, απευθυνόμενοι με ειλικρίνεια και με συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες και ειδικά ακροατήρια. Πρωτίστως στο κομμάτι της κοινωνίας που «ζορίζεται» και δυσφορεί στην καθημερινότητα του. Αλλά και στη μεγάλη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων πολιτών που στην πλειονότητα τους λειτουργούν πλέον χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, καθώς και στον κόσμο της αποχής και της κατακερματισμένης αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας που έδωσε μια προσωρινή «χαλαρή» ψήφο σε πολύ μικρά κόμματα. Φυσικά υπάρχουν και οι νέοι άνθρωποι, οι άνεργοι, τα νέα ζευγάρια, οι εργαζόμενες γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα, οι επισφαλώς εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην εστίαση και στην ψυχαγωγία, που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να απευθυνθεί προνομιακά και να εγγυηθεί εισοδηματική στήριξη, εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Γιατί μπορεί να ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής και της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά δεν ηττήθηκαν, ίσα-ίσα επιβεβαιώθηκαν μετά τις πρόσφατες κρίσεις, οι ιδέες και οι αξίες της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης, δηλαδή η Ισότητα, η Αλληλεγγύη στους αδύναμους και η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Οι οποίες αποτελούν τις ιδεολογικές συντεταγμένες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έχει ως προτεραιότητα τη δραστική αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, τη βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τη γενναία στήριξη του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους.
Αυτή είναι «μεγάλη εικόνα» της τρέχουσας εκλογικής μάχης. Που εμπεριέχει πολλές επιμέρους και καθοριστικές μάχες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Κάποιοι για παράδειγμα μιλούν ήδη για τη νέα «Μάχη της Κρήτης», εννοώντας την αναμέτρηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ. Εμάς αυτή η «μάχη χαρακωμάτων» εντός της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, με αδιατάρακτη την πολιτική ηγεμονία της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, δεν μας αφορά. Αυτό που μας νοιάζει είναι να αμφισβητηθεί επί της ουσίας από ένα εναλλακτικό πόλο εξουσίας με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο, η ευνοϊκή μεταχείριση των λίγων και ισχυρών, η απαξίωση των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, προνοιακές παροχές, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, μέσα μαζικής μεταφοράς) και γενικότερα η συρρίκνωση του «δημόσιου χώρου». Αυτό το πολιτικό σχέδιο απαιτεί όμως ισχυρό και αποτελεσματικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «ανάχωμα» αλλά και πειστική διέξοδος στη συντηρητική παλινόρθωση στη χώρα.
Η παρουσία αυτές τις μέρες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο, όπου και έχει τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο Νομό, τονίζει την πολιτική βαρύτητα των εκλογών στην περιοχή μας και δημιουργεί νέα δεδομένα ενότητας, συστράτευσης και συλλογικής αυτοπεποίθησης. Σ’ αυτό τον αγώνα δεν υπάρχουν «προσωπικά στοιχήματα» ούτε μάχες για τις «καρέκλες». Υπάρχει μόνο η ανιδιοτελής συνεισφορά στο κοινό εγχείρημα της εκλογικής και πολιτικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η εκ νέου διεκδίκηση της αξιόπιστης και αξιόμαχης κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των πολιτών του Ρεθύμνου. Υπερασπιζόμενοι με σθένος τα κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά μας «δείγματα γραφής» αλλά και το πολιτικό ήθος της Αριστεράς. Το Ρέθυμνο των δημοκρατικών παραδόσεων, των γραμμάτων και των δημιουργικών ανθρώπων, παίρνει την υπόθεση της πολιτικής ανατροπής στα χέρια του.
Ξανθός Ανδρέας, υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα