Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Αναζήτηση λύσης για το φράγμα Βαλσαμιώτη από τον ΟΑΚ

Λύση στο ζήτημα των διαρροών του φράγματος Βαλσαμιώτη αναζητεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, που την ερχόμενη Δευτέρα προχωράει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με μελετητικές εταιρείες για την ανάθεση της σχετικής μελέτης.

Η μελέτη που χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΚ -59.989 ευρώ-θα δείξει τι έργα πρέπει να γίνουν ώστε να περιοριστούν οι διαρροές και να μπορεί το φράγμα να λειτουργήσει αν όχι με τα 6.000.000 κυβικά που προβλέπονταν έστω με μια μεγάλη ποσότητα (4.500.000 κυβικά) προκειμένου να δώσει λύσεις στην άρδευση του κάμπου των Χανίων, από την Αγιά μέχρι το Κολυμπάρι, και ειδικά στην “Υψηλή ζώνη”.
«Για μας είναι σε προτεραιότητα το φράγμα Βαλσαμιώτη ένα έργο που κόστισε πολλά εκατομμύρια, πληρώθηκε από το φορολογούμενο πολίτη χωρίς να ανταποκρίνεται στον σκοπό της κατασκευής του καθώς προέκυψαν πολλά προβλήματα στεγανότητας. Αντί για 6.000.000 κυβικά για την άρδευση, αυτή τη στιγμή έχουμε λιγότερα από 500.000 κυβικά μέσα στη λεκάνη του» τόνισε στα “Χ.ν.” ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης.
Η μελέτη που από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι μηνών θα προτείνει συγκεκριμένες τεχνικές μεθόδους για το πως το φράγμα θα μπορεί επιτέλους να αξιοποιηθεί. Σημειώνεται ότι οι διαρροές εντοπίζονται κυρίως κάτω από τη στοά των τσιμεντενέσεων.
Ο πρώτος διαγωνισμός για την ανάθεση της κηρύχθηκε άγονος. Στις 18 Ιανουαρίου ο ΟΑΚ καλεί του υποψήφιους αναδόχους ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης όπως προβλέπει η νομοθεσία.
«Η μελέτη θα κατακυρωθεί στον ανάδοχο που θα πληρεί το κριτήριο της συμφέρουσας οικονομικής προσφοράς και επίσης που θα ανταποκριθεί στη χρονική διάρκεια εκτέλεσης της εντός έξι μηνών» τονίζει ο κ. Παπαδογιάννης.
Στην ερώτηση μας ότι η κοινωνία και ο αγροτικός κόσμος είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός σε κάθε σχετική εξαγγελία για το φράγμα Βαλσαμιώτη καθώς το έργο κόστισε σχεδόν διπλάσια από τον αρχικό του προϋπολογισμό και χωρίς ποτέ να μπορεί να αξιοποιηθεί ο κ. Παπαδογιάννης απάντησε πως «για μας είναι στοίχημα να καταφέρουμε να λειτουργήσει το φράγμα. Θα διεκδικήσουμε από το Υπουργείο τη χρηματοδότηση των έργων που θα προτείνει η μελέτη. Όπως καταλαβαίνεται δεν μπορούμε ένα τόσο μεγάλο έργο για το οποίο δαπανήθηκαν τόσα χρήματα να το αφήσουμε έτσι ! Στην πρώτη υπερχείλιση του φράγματος παρατηρήθηκαν τα φαινόμενα των διαρροών. Με πρωτοβουλίες της υπηρεσίας αναγκάσθηκε ο εργολάβος και έκανε παρεμβάσεις που μετά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν επαρκείς. Το Υπουργείο πάραυτα παρέλαβε το έργο. Εμείς δεν εξετάζουμε ποιος έχει τις ευθύνες για όλα αυτά, αλλά πως θα καταφέρουμε να κάνουμε λειτουργικό το φράγμα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ΟΑΚ».

 

Στο 37ο επεισόδιο, μαθαίνουμε ότι όλα… έγιναν σωστά στο δημοτικό γηροκομείο Χανίων, μιλάμε για τα αδέσποτα στα Χανιά, «μπαλώνουμε» το φράγμα Βαλσαμιώτη και τρώμε στα κρυφά σάντουιτς με μπριζόλα στο ταξίδι Λονδίνο – Άμστερνταμ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες