Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Αναβίωση του πληθωρισμού

Αναλογίζεται κανείς ότι η κυβέρνηση παρενέβη υποτυπωδώς για την συγκράτηση του πληθωριστικού κύματος που εμφανίστηκε απ’ την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας μετά τα lockdowns. Κομπάζει η αντιπολίτευση ότι στη Θεσσαλονίκη μοιράστηκαν “δώρα” με ελάχιστη ελάφρυνση των νοικοκυριών στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας, που επηρεάζει τα καταναλωτικά προϊόντα σαν “τσουνάμι”. Έμπειροι εκτιμητές διαβλέπουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός “ράλι” ανατιμήσεων που θα συνεχισθεί όλο το 2022.

Από το διάβασμα στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο σχολίων διαφόρων φορέων εργαζομένων, διαπιστώνεται ότι παίζεται ένα παιχνίδι μεταξύ αυτών, που δίνουν και εκείνων που παίρνουν, χωρίς οι πρώτοι να χάνουν. Στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε δίαυλο για τους νέους λέγοντας: «Δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον που ανήκει στους νέους». Προσπάθησε να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση αναπτύσσοντας μια στρατηγική εξόδου της χώρας απ’ την εποπτεία της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ., ώστε η οικονομία από την Άνοιξη κι ύστερα να μην επηρεάζεται απ’ τις Βρυξέλλες. «Ευσεβείς πόθοι»!

Νεκραναστήθηκε ο πληθωρισμός με μονοψήφια ποσοστά στην αρχή και διψήφια κατόπιν. Οι κυβερνώντες επικαλέστηκαν εύκολες δικαιολογίες, ότι πρόκειται για «παγκόσμιο φαινόμενο και παροδικό». Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην γίνουν μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, που επηρεάζουν τα νοικοκυριά. Το θέμα της ακρίβειας είναι το πρώτο που απασχολεί τους πάντες, μετά την αύξηση των τιμών της ενέργειας, διότι περνάει σ’ όλα τα καταναλωτικά αγαθά, από τρόφιμα, μέχρι περίθαλψη, μεταφορές, παιδεία και ενοίκια.

Η χαμηλή προσφορά και η υψηλή ζήτηση δημιουργούν τον πληθωρισμό και τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας.

Οι ανατιμήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα είχαν αρχίσει απ’ την αρχή του έτους στα πολυκαταστήματα που ανέβαζαν τις τιμές στα ράφια, επικαλούμενα την καραντίνα.

Συνεχίστηκαν όλο το Καλοκαίρι σ’ όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις σαν να επρόκειτο για ενδημικό φαινόμενο με πρωταθλητή την ενέργεια. Οι πολλοί αδυνάτιζαν, οι λίγοι χόντρυναν. Το χρήμα έφευγε απ’ τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους μικροεπιχειρηματίες και γέμιζε τα σεντούκια των “μεγαλοκαρχαριών”, που γίνονταν μέτοχοι με το Δημόσιο σε εθνικούς δρόμους, κρατικές επιχειρήσεις, κοινής ωφελείας, μέχρι Παιδεία και Υγεία.

Η κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις, τουλάχιστον στο ρεύμα, σχεδίασε να το επιδοτήσει με μονοψήφιο αριθμό ευρώ ανά μήνα μέχρι το τέλος του έτους! Δόθηκε ένα προσωρινό “αντίδωρο” στους λογαριασμούς του οικιακού τιμολογίου του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου απ’ τη ΔΕΗ και τους παρόχους και στηρίζει με άλλα μέτρα την οικονομία, φουσκώνοντας το λογαριασμό των εξαγγελιών σε περισσότερα από 3 δισεκ. ευρώ. Για την αντιπολίτευση τα μέτρα δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το αφορολόγητο των γονικών παροχών που αυξάνεται στις 800.000 ευρώ ανά γονέα και ανά παιδί, δεν είναι παρά το μεγαλύτερο δώρο στους “πάμπλουτους”!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες