Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Αναβίωση του Κλήδονα

Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων και σε συνεργασία με την κα Ζαχαρένια Σημαντηράκη, ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Η κα Σημαντηράκη έκανε ιστορική αναφορά του εθίμου και όπως είπε την περίοδο του Κλήδονα συμβαίνουν διάφορα πράγματα, πέρα από το πιο γνωστό του να πηδούν τις φωτιές την παραμονή δηλαδή το βράδυ της 23ης Ιουνίου.
«Στον Κλήδονα όπως όλοι ξέρουμε πηδάμε πάνω από τις φωτιές όπου καίγονται ξερά κλαδιά αλλά συν τοις άλλοις και τα ξερά μαγιάτικα στεφάνια. Πρόκειται για φωτιές καθαρμού αφού έτσι καίμε τα κακά της προηγούμενης περιόδου και προχωράμε εξαγνισμένοι. Την ίδια βραδιά όμως πρέπει να πάει μία Μαρία μαζί με τη μάνα και τον πατέρα της σε μία πηγή και να γεμίσει μία στάμνα με το αμίλητο νερό. Να αστρονομιστεί, να δεθεί δηλαδή με ένα κόκκινο πανί από πάνω και ένα κλειδάκι και θα μείνει όλη τη νύχτα στα άστρα. Μέσα εκεί έχουν πέσει όλα τα γνωρίσματα αυτών που θα λάβουν μέρος στον Κλήδονα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από τον καθένα (ένα δαχτυλίδι κ.λπ.) τα οποία θα έχουν μπει μέσα στη στάμνα και την επόμενη μέρα το βραδάκι -μετά που θα έχουν τελειώσει τα διάφορα έθιμα που τηρούνται- την ίδια μέρα θα ανοιχθεί η στάμνα και πλέον μία άλλη Μαρία που θα πρέπει να είναι “μανοκυρουδάτη” θα τραβάει τα γνωρίσματα μέσα από τη στάμνα. Tην πρώτη φορά που βγαίνουν τα γνωρίσματα συνοδεύονται από μαντινάδες παινέματα για την ομορφιά, το παρουσιαστικό και τον καλό χαρακτήρα της. Μάλιστα οι μαντινάδες λέγονται πρώτα, πριν βγει το γνώρισμα και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία γιατί η τύχη αποφασίζει πώς θα τα συνδυάσει.
Η δεύτερη φορά που θα βγουν από τη στάμνα τα γνωρίσματα τα συνοδεύουν οι μαντινάδες οι σχετικές με τον έρωτα, την αγάπη και η τελευταία φορά που μπαίνουν μέσα τα γνωρίσματα και πλέον οι μαντινάδες που θα τα συνοδέψουν είναι οι σκωπτικές εκεί όπου είναι και το πιο αστείο μέρος της βραδιάς διότι δεν ξέρει κανείς σε ποιον θα τύχει η κάθε μαντινάδα. Εκεί είναι και το μεγάλο κέφι και τελειώνει η βραδιά με όλο αυτό.
Αλλα έθιμα των ημερών έχουν να κάνουν με τον έρωτα ή με την τύχη του κοριτσιού όπως με τρία κουκιά που βάζει η κοπέλα κάτω από το μαξιλάρι της: ένα ολόκληρο, ένα μισοξεφλουδισμένο και ένα τελείως ξεφλουδισμένο. Το πρωί ανάλογα με το ποιο κουκί θα πιάσει, τότε ο άντρας που θα πάρει θα είναι από τελείως φτωχός (το τελείως ξεφλουδισμένο) έως πλούσιος (το ολόκληρο). Επίσης κοιτούν μέσα στα πηγάδια εκείνη τη βραδιά και όποια μορφή περίπου αντικρίσουν τέτοια θα έχει ο άντρας που θα πάρουν ή πάνε στα σταυροδρόμια και το πρώτο όνομα που θα ακούσουν θα είναι αυτό που θα παντρευτούν κ.λπ. Μικρά έθιμα ολοκληρώνουν τις δύο μέρες του Κλήδονα 23-24 Ιουνίου.  Ηταν μία ευχάριστη βραδιά και τα παλιότερα χρόνια μία ευκαιρία αυτές τις δύο βραδυές να κάνουν μία αποσπερίδα ευχάριστη όπου τηρούσε τα έθιμα της παλιάς Κρήτης».
Να προσθέσουμε ότι ακολούθησαν σχετικά δρώμενα και μουσική εκδήλωση όπου τραγούδησε η κα Σημαντηράκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα