Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Αναστάτωση στους Βρετανούς του Αποκόρωνα

Αναστάτωση επικρατεί στους 4.000 Βρετανούς που διαμένουν στην περιοχή του Αποκόρωνα, καθώς σήμερα εκπνέει το δικαίωμα διαμονής τους στην Ελλάδα ως πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και λήγει η μεταβατική περίοδος που προβλεπόταν στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Helen Peters που διαμένει στον Αποκόρωνα, εξήγησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτοί και εκατοντάδες άλλοι Βρετανοί που μένουν στην περιοχή.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται μέσω ΙΚΑ, Εφορίας και Αστυνομίας και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς άδεια παραμονής αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Μάλιστα, όπως ανέφερε στα “Χ.Ν” η πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Χανίων-Ρεθύμνης, Κλεοπάτρα Μπερτσουλάκη, με πληροφορίες από το Μητρώο της Δ.Ο.Υ Χανίων, το τελευταίο τρίμηνο πολλαπλασιάστηκε η προσέλευση Βρετανών προκειμένου να εκδώσουν Α.Φ.Μ ως κάτοικοι εξωτερικού, ώστε να προλάβουν μέχρι σήμερα που είναι η καταληκτική ημερομηνία, να εκδώσουν από την Αστυνομία την Κάρτα του Ευρωπαίου πολίτη. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να έχουν ή να προχωρήσουν στην έκδοση άδειας παραμονής στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι το τελευταίο διάστημα περίπου 70-100 Βρετανοί έχουν προσέλθει για αυτό το σκοπό στην Εφορία στα Χανιά.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, η Βρετανίδα Helen Peters που διαμένει στον Αποκόρωνα, εξήγησε ότι «πολλοί Βρετανοί φοβούνται και προσπαθούν να φτιάξουν τα χαρτιά τους. Το πρόβλημα είναι ότι εάν δεν έχεις ΑΜΚΑ, θα πρέπει να φτιάξεις τα χαρτιά για ΑΜΚΑ όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχεις άδεια παραμονής. Αλλά η άδεια παραμονής λήγει την Πέμπτη και πρέπει να φτιάξουμε χαρτιά για καινούργια. Όμως πώς να φτιάξεις νέα άδεια παραμονής όταν λόγω Covid 19 τα ραντεβού (στην Αστυνομία) κλείνονται πολύ αργά και πως ένας υπάλληλος να εξυπηρετήσει γρήγορα 4.000 Βρετανούς; Χωρίς το ένα έγγραφο, δεν μπορείς να φτιάξεις το άλλο».

Στο 32ο επεισόδιο, χαλάμε την έκπληξη για την αλλαγή του χρόνου και μετράμε αντίστροφα με φόντο το φουτουριστικό σκηνικό στο ρολόι του δημοτικού κήπου.

 

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Γραφειοκρατική διαδικασία περιμένει επίσης τους Βρετανούς που θέλουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καθώς απαιτείται ΑΜΚΑ από το ΙΚΑ αλλά και κωδικοί Taxis net από την Εφορία. «Πολλοί φοβούνται γιατί δεν ξέρουν πού να πάνε και πώς να προλάβουν τις διαδικασίες ώστε να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα λόγω Brexit αλλά και λόγω εμβολίου Covid 19. Δεν μπορείς να πας άμεσα στο ΙΚΑ, χρειάζεται ραντεβού. Όσοι έχουν ΑΜΚΑ δεν έχουν πρόβλημα όμως υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν ή δεν έχουν άδεια παραμονής…» εξήγησε.
Σύμφωνα με την κα Peters οι Βρετανοί που διαμένουν στα Χανιά αναμένουν περισσότερες διευκρινήσεις από το Βρετανικό προξενείο στο Ηράκλειο.

ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από το ΙΚΑ, από το αρμόδιο Υπουργείο δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξει μια νέα παράταση ως μεταβατικό στάδιο. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο όσοι Βρετανοί δεν έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη να πληρώνουν το 8,5% της ακαθάριστης μηνιαίας σύνταξής τους, όπως συμβαίνουν με πολίτες άλλων κρατών εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης, φάνηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι αυτό που θα ισχύσει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα ισχύσει και στην Ελλάδα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες