Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Ανακοινώνονται οι τιμές του ρεύματος για το Δεκέμβριο

Τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσουν για το Δεκέμβριο ανακοινώνουν οι πάροχοι και όπως όλα δείχνουν οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από το Νοέμβριο, ακόμη και κοντά στα 30 λεπτά/KWh. Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τότε οι τιμές του Δεκεμβρίου θα είναι οι χαμηλότερες από την εφαρμογή της νέας μεθόδου τιμολόγησης τον περασμένο Αύγουστο.

Όπως αναφέρει το capital.gr,  πιο αναλυτικά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν οι τιμές που θα ανακοινωθούν αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των 32 με 35 λεπτά/KWh, όταν τον Οκτώβριο οι αντίστοιχες τιμές κινήθηκαν μεταξύ 37 και 40 λεπτά/KWh. Δηλαδή το Δεκέμβριο εκτιμάται ότι θα έχουμε μια υποχώρηση της τάξης του 20% σε σχέση με τις τιμές του Νοεμβρίου.

Βεβαίως οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι δεν επηρεάζουν τους καταναλωτές, υπό την έννοια ότι το τελικό κόστος διαμορφώνεται μετά από την κρατική επιδότηση και θα παραμείνει σταθερό, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Βεβαίως οι τιμές που θα ανακοινωθούν παρουσιάζουν ενδιαφέρον από πλευράς ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών καθώς από την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος έχουν ξεχωρίσει κάποιες εταιρείες που έχουν σταθερά χαμηλότερες τιμές.

Βεβαίως μεγάλος ωφελημένος από τη μείωση των τιμών είναι το κράτος καθώς περιορίζεται σημαντικά το συνολικό ποσό που απαιτείται για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών. Εάν οι χρεώσεις κινηθούν στα 32 με 35 λεπτά, προκειμένου να διατηρηθεί η λιανική τιμή στα 15 λεπτά, η επιδότηση θα πρέπει να κινηθεί στα 17 έως 20 λεπτά/KWh. Σημειώνεται ότι με την υποχώρηση των τιμών του ρεύματος, πλέον οι επιδοτήσεις καλύπτονται εξολοκλήρου από το μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δεν απαιτείται να υπάρξει επιπλέον επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καθώς λοιπόν η ανάγκη για επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το Δεκέμβριο, αναμένεται να προκύψει νέο πλεόνασμα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις, το οποίο και ενδεχομένως να μπορεί να κατευθυνθεί σε άλλες προτεραιότητες (πχ πετρέλαιο).

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στις εταιρείες προμήθειας επικρατεί προβληματισμός σε σχέση με τη νέα ρύθμιση που κατατέθηκε προς ψήφιση και αφορά στην περίφημη φορολόγηση των υπερεσόδων στον κλάδο της προμήθειας. Οι εταιρείες θεωρούν ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί διάφορες παράμετροι όπως οι επισφάλειες ή το κόστος της αντιστάθμισης (hedging) που βαρύνουν τα κόστη του κλάδου της προμήθειας.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα