Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Αναγόρευση Καθηγητή Ν. Μπουρμπάκη σε Επίτιμο Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σε ζωντανή σύνδεση με ΗΠΑ, την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 και ώρα 14:00, στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής Διπλωμάτων Μηχανικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί η ψηφιακή Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Νικολάου Μπουρμπάκη σε Επίτιμο Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στους τομείς της Επιστήμης Υπολογιστών και ειδικότερα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο πλαίσιο της Τελετής Αναγόρευσης, ο Καθηγητής Ν. Μπουρμπάκης θα δώσει ομιλία με θέμα Τεχνητή Νοημοσύνη και Έξυπνες Πόλεις. Την Τελετή Αναγόρευσης του κ. Μπουρμπάκη, ακολουθεί η απονομή συνολικά 140 Διπλωμάτων Μηχανικού των 5 Σχολών του Ιδρύματος.

Οι δύο τελετές θα μεταδοθούν ζωντανά, διαδικτυακά μέσω της επίσημης σελίδας facebook του Ιδρύματος: https://www.facebook.com/TUC.Chania

Σύντομο βιογραφικό του Καθηγητή Νικόλαου Μπουρμπάκη

Ο Καθηγητής Νικόλαος Γ. Μπουρμπάκης είναι ερευνητής, γνωστός παγκοσμίως για τη συνεισφορά του σε διάφορους τομείς της επιστήμης υπολογιστών και ειδικότερα στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Υπηρετεί με συνέπεια την επιστήμη από διάφορες θέσεις επί σχεδόν πενήντα χρόνια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δίπλωμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Πατρών και διδακτορικό (με διάκριση αριστείας) από το ίδιο τμήμα.

Έχει διατελέσει εκλεγμένος καθηγητής του (τότε) τμήματος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τα έτη 1999-2000. Σήμερα, υπηρετεί ως Διακεκριμένος Καθηγητής Πληροφορικής και Τεχνολογίας, καθώς και διευθυντής του κέντρου «Έρευνας Υποστηρικτικών Τεχνολογιών» (Center of Assistive Research Technologies (CART)) στο Wright State University, Ohio, ΗΠΑ. Πριν την παρούσα θέση έχει υπηρετήσει σε οργανικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Binghamton University (τότε SUNY Binghamton, NY), George Mason University (VA), καθώς και στην IBM – San Jose.

Για την συνεισφορά του στην επιστήμη έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει αναγορευτεί σε ΙΕΕΕ Fellow το 1996. Μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις που έχει λάβει περιλαμβάνουν τα παρακάτω: IEEE Computer Society Technical Research Achievement Award; Member of the New York Academy of Sciences; Diploma of Honor in Artificial Intelligence, School of Engineering, University of Patras; ASC Outstanding Scientists and Engineers Research Award; Dr. F. Russ IEEE Biomedical Engineering Award, Dayton Ohio; Recognition Award for Outstanding Scholarly Achievements and Contributions in the field of Computer Science, University of Piraeus; IEEE EMBS-GR Award of Achievements; IEEE Computer Society 30 years ICTAI Outstanding Service and Leadership Recognition. Έχει αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς (2020).

Επιστημονικά, δραστηριοποιήθηκε κατά την διδακτορική του διατριβή σε αντικείμενα υπολογιστικών συστημάτων και αρχιτεκτονικές υπολογιστών για όραση με υπολογιστή. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε σε δύο αλληλένδετες επιστημονικές περιοχές: υποστηρικτικές τεχνολογίες και ενσωματωμένα συστήματα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης με έμφαση σε υποστηρικτικές τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών έχει ιδρύσει ή έχει συνεισφέρει στην ίδρυση πολλών διεθνών συνεδρίων και περιοδικών, είναι δε ο κύριος ιδρυτής και ιθύνων νους του διεθνούς συνεδρίου International Conference on Tools with Artificial Intellignce – ICTAI, στην 33η του χρονιά πλέον, και από τα πλέον υψηλής στάθμης συνέδρια της περιοχής.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

Δημόσια Συνεδρίαση Συνέλευσης Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

14:15 | Έναρξη Δημόσιας Συνεδρίασης Συνέλευσης Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

14:20 | Παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του Καθ. Νικολάου Μπουρμπάκη από τον Καθ. Μιχαήλ Ζερβάκη, Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης

14:25 | Εκφώνηση του ψηφίσματος της Συνέλευσης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και απονομή του τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή στον Καθηγητή Νικόλαο Μπουρμπάκη από τον Koσμήτορα της Σχολής ΗΜΜΥ Καθηγητή Αθανάσιο Λιάβα

14:30 | Ομιλία του Καθηγητή Νικολάου Μπουρμπάκη με τίτλο “Artificial Intelligence + Smart Cities” (“Τεχνητή Νοημοσύνη + Έξυπνες Πόλεις”)*

15:00 | Λήξη Τελετής Αναγόρευσης και Δημόσιας Συνεδρίασης Συνέλευσης Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Νίκο ειμαστε περήφανοι για σένα, σαν Φίλοι, σαν επιστήμονες, σαν Έλληνες. Δίνεις το καλύτερο παράδειγμα στα νέα παιδιά, πως όλα είναι δυνατά αρκεί να το κυνηγήσουν με επιμονή και αξιοπρέπεια. Νίκο σα είσαι πάντα καλά.

  2. Για το Νίκο ως επιστήμονα εχει αποφανθεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Για το Νίκο και τη γυναίκα του Δέσποινα ως ανθρώπους έχω να πω ότι είναι εξαίρετοι άνθρωποι. Είναι ότι το καλύτερο έχω γνωρίσει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα