Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

«Η Ευρώπη να επιστρέψει στις αξίες της»

 

Μηνύματα προς την Ευρώπη αλλά και προς όσους επιχειρούν να υπονομεύσουν τις διεθνείς συνθήκες και νομιμότητα έστειλε από τα Χανιά την Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή αναγόρευσής του από τον πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκο Βούτση σε επίτιμο πρόεδρο και εταίρο του Ιδρύματος.

«Ουδείς δικαιούται να αμφισβητήσει τη συνθήκη της Λωζάννης. Θα την υπερασπιστούμε ως Έλληνες και Ευρωπαίοι γιατί αν για οποιονδήποτε λόγο υποστεί εκπτώσεις τότε θα υποστεί εκπτώσεις και το διεθνές δίκαιο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να αναλογιστεί τις μεγάλες προκλήσεις και να απαντά, όπως κάνουν οι Έλληνες «κατά χρέος εθνικό και ευρωπαϊκό», απέναντι σε όσους αμφισβητούν τη διεθνή νομιμότητα.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στις ρίζες και τις ιδρυτικές αξίες τη διότι, όπως είπε, «ξεστρατίζει και το πληρώνει αυτό». «Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί ποιος είναι ο ρόλος της» για να μην αναβιώσουν οι εφιάλτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «οι οποίοι αν επανέλθουν -που δεν θα επανέλθουν- τότε θα υπονόμευαν τα θεμέλια της ίδιας της ανθρωπότητας», επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νίκος Βούτσης είχε αναγορεύσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πρόεδρο και εταίρο του Ιδρύματος, ενώ ο γενικός διευθυντής Νίκος Παπαδάκης αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσφορά του κ. Παυλόπουλου στην επιστημονική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες