Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Ανάγκη προστασίας για τις πηγές Αρμένων

»Επισηµάνσεις αρχαιολόγων σε χθεσινή δράση της ΙΛΑΕΚ

 

Η ανάγκη προστασίας και ανάδειξης σε δηµόσιο αγαθό των πηγών των Αρµένων αναδείχτηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη που οργάνωσε η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ).
Με αφορµή την κοπή της πίτας της ΙΛΑΕΚ, η Εταιρεία πραγµατοποίησε επισκέψεις στα Κυριακοσέλια (στον βυζαντινό ναό Αγίου Νικολάου, σχετικό ρεπορτάζ δηµοσιεύεται στις πολιτιστικές σελίδες των Χανιώτικων νέων) και στους Αρµένους.
Οπως είπε στα “Χανιώτικα νέα”, ο αρχαιολόγος, Μιχάλης Ανδριανάκης, κοντά στις πηγές βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην οποία, κατά τη διάρκεια εργασιών της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αποκαλύφθηκαν δυο παλιότερες οικοδοµικές φάσεις, µία του 13ου αιώνα και µία του 6ου µε ψηφιακά δάπεδα.
Παράλληλα, ο Ανδριανάκης αναφέρθηκε και στην ιστορικότητα του χώρου των πηγών.
«Εκεί έγινε το Σύνταγµα στην ουσία της Κρήτης κατά την Επανάσταση του 1821», είπε.
Τόνισε δε ότι «οι πηγές αυτές είναι πολύτιµες. Και νοµίζω ότι χρειάζεται να στηρίξουµε την προσπάθεια των κατοίκων και του ∆ήµου για την προστασία και ανάδειξη σε δηµόσιο αγαθό των πηγών».
Από τη µεριά της η πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ, αρχαιολόγος, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη τόνισε ότι «η ΙΛΑΕΚ στηρίζει την κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πηγών των Αρµένων. Ελπίζουµε ότι θα βρεθεί λύση από τις τοπικές αρχές, ώστε να είναι ελεύθερες οι πηγές για όλους. Το νερό είναι δηµόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται σε όλους ανεµπόδιστα. ∆εν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα