Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Ανάγκη να ψηφίσουµε στις Eυρωεκλογές

Σύµφωνα µε ανακοίνωση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13 Μαΐου 2024, προτρέπει τους Ευρωπαίους πολίτες να ψηφήσουν στις επερχόµενες Ευρωπαϊκές εκλογές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση άλλοι θα αποφασίσουν για λογαριασµό µας. Και είναι αλήθεια αυτό που λέει η κυρία πρόεδρος. Όµως η αλήθεια αυτή «νοθεύεται» αν δούµε ολόκληρη την ανάλυση του φάσµατος επιρροής του σηµαντικού αυτού οργάνου της ΕΕ, και κυρίως να αξιολογήσουµε και σχετικό βίντεο που προτρέπει η παλιά γενιά τη νέα σε περισσότερη δηµοκρατία!

Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κυρία Μέτσολα κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές, στις 9 Ιουνίου, καθώς οι αποφάσεις που λαµβάνονται από τους ευρωβουλευτές επηρεάζουν όλους. Και απαριθµεί ορισµένα από τα «επιτεύγµατα» του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την τελευταία χρονική περίοδο λειτουργίας του, όπως τον πρώτο ολοκληρωµένο Κανονισµό για την Τεχνητή Νοηµοσύνη, τους νόµους που διασφαλίζουν κοινωνικά δικαιώµατα για άτοµα που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρµες ή διασφαλίζουν ότι οι συσκευές µπορούν να επισκευάζονται σε προσιτές τιµές.
Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν άµεσο αντίκτυπο στη ζωή µας.
Μεταξύ των πιο πρόσφατων ενεργειών του Κοινοβουλίου, η τονίζεται η στήριξη της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας µε φιλόδοξους στόχους και ένα «άνευ προηγουµένου» πακέτο κανόνων για τη µετανάστευση και το άσυλο για τη µεταρρύθµιση του τρόπου µε τον οποίο η ΕΕ αντιµετωπίζει τους µετανάστες.
Τα µέλη του κοινοβουλίου πρωτοστάτησαν επίσης στην εξωτερική πολιτική µε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, στην ΕΕ.
Στην προσπάθεια να µας κοινοποιήσουν τη δράση του Ευρωκοινοβουλίου τα τελευταία πέντε χρόνια, παραθέτουν στις ανακοινώσεις του οργάνου αυτού µια σειρά θεµάτων, ορισµένα από τα οποία µπορεί να θεωρηθούν ότι όντως συµβάλλουν στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Μια συνετή προσπάθεια για την οικονοµική ανάκαµψη µε τη δηµιουργία Μηχανισµού Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, που προικοδοτήθηκε µε 750 δις €. Επίσης η συµβολή των ευρωβουλευτών για την παραγωγή αυτοκινήτων φιλικότερων για το περιβάλλον, ή η υιοθέτηση ψηφιακών κανόνων για να δηµιουργήσουν ένα ασφαλέστερο, δικαιότερο και πιο διαφανές διαδικτυακό περιβάλλον, είναι από τα µέτρα που µπορούν να τύχουν ευνοϊκής κριτικής, Πολλά από όσα υποστηρίζονται στην ανακοίνωση είναι στα συν (+) του Ευρωκοινοβουλίου. Και φυσικά και άλλα µέτρα θετικού χαρακτήρα.
Όµως το όργανο αυτό βρίσκεται πολύ µακριά από την τέλεση των καθηκόντων του ως προς τις βασικές πολιτικές της ΕΕ.
Η παταγώδης αποτυχία της πολιτικής για την κλιµατική αλλαγή, ή η νέα πολιτική για το µεταναστευτικό, χωρίς υποχρέωση εφαρµογής του µέτρου της µετεγκατάστασης, είναι το πλέον πασιφανές της δυσλειτουργίας του οργάνου αυτού!
Η υποστήριξη για την Ουκρανία που έφτασε µέχρι του σηµείου εντολής ένταξης στην ΕΕ περιλαµβάνει, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση1 έφτασε µέχρι την αναθεώρηση του µακροπρόθεσµου προϋπολογισµού της ΕΕ προκειµένου να εξασφαλιστεί περισσότερη χρηµατοδότηση για την Ουκρανία. Η διευκόλυνση της Ουκρανίας περιλαµβάνει 50 δισεκατοµµυρίων ευρώ (33 δισεκατοµµύρια ευρώ δάνεια) και (17 δισεκατοµµύρια ευρώ επιχορηγήσεις) µέχρι το τέλος του 2027. Για να βρεθούν τα ποσά αυτά οι Ευρωπαίοι ηγέτες µε τη συγκατάθεση του Ευρωκοινοβουλίου συναίνεσαν στη λήψη αποφάσεων καταφανώς παράλογων, ήτοι, µείωσαν τις πληρωµές χωρίς να µειώσουν την έγκριση δαπανών του προϋπολογισµού. Έτσι, αφού οι συνθήκες επιβάλουν να δεσµεύονται συγκεκριµένα ποσά, τα δέσµευσαν µεν, αλλά στις πληρωµές περιέκοψαν ότι πιο «ευρωπαϊκό» µπορούσαν: Από την πολιτική συνοχής κατάσχεσαν 30 δις µόνο από τον προϋπολογισµό του 2024, και από την πολιτική κοινωνικών υποθέσεων αφαίµαξαν 10 δις €, την ίδια περίοδο. Στην λανθασµένη αυτή πορεία θα γίνουµε µάρτυρες της στροφής των κοινοτικών επιδοτήσεων προς την Ουκρανία, ώστε να ανοικοδοµηθεί ότι αποµείνει από τη σύγκρουση δυο πρώην σοβιετικών δηµοκρατιών. Σε όλα αυτά το Ευρωκοινοβούλιο πρωτοστατεί σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών.
Και φτάνουµε στον τελευταίο άθλο της απερχόµενης διοίκησης του Ευρωκοινοβουλίου που αποτυπώνεται σε βίντεο µε την εµφάνιση διάφορων ατόµων που παρακαλούν για τη δηµοκρατία, έχοντας ζήσει στον Β΄ παγκόσµιο πόλεµο πριν από πολλές δεκαετίες2! Στόχος του βίντεο αυτού είναι να κατασταλάξει στην καρδιά του µέσου Ευρωπαίου πολίτη την ανάγκη για εξοπλισµούς και παραγωγή δολοφονικών όπλων, αντί της σύγκλισης των οικονοµιών, την ευηµερία των πολιτών και την επάρκεια των αγαθών, λόγοι για τους οποίους δηµιουργήθηκε η ΕΕ. Πουθενά δεν αναφέρονται στην ανάγκη ενός δηµοκρατικού κοινοβουλίου που θα µπορεί να διαδραµατίζει ρόλο στην ανάπτυξη της οικονοµίας και στην ευηµερία των λαών, στην καταπολέµηση της φτώχειας και της ανεργίας, στη λήψη αποφάσεων για περισσότερα κονδύλια στην υγεία και την παιδεία.
Οι επερχόµενες εκλογές πρέπει να χρησιµεύσουν στον Ευρωπαίο πολίτη ως όπλο για τη διόρθωση από την κατάντια στην οποία έχουν περιέλθει τα βασικά θεσµικά όργανα της ΕΕ. Χρέος των Ευρωπαίων και δικό µας είναι η εγκαθίδρυση εκ νέου πραγµατικής δηµοκρατίας στην Ευρώπη, πιστεύοντας ότι υπάρχει ακόµη χρόνος.

 

1. https://www.europarl.europa.eu/topics/el/topic/ukraine
2. https://www.europarl.europa.eu/news/el/press-room/20240516IPR21526/axiopoiise-tin-psifo-sou-pano-apo-190-ekat-provoles-gia-to-spot-tou-ek


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα