Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Διαπιστώσεις με αφορμή τη διάσωση 483 μεταναστών από ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά
της Παλαιόχωρας

 

Στο φιλότιμο των πολιτών, των εθελοντών και της τοπικής Αυτοδιοίκησης επαφίεται η προσπάθεια φιλοξενίας των 483 μεταναστών που παρέμεναν μέχρι χθες στην Παλαιόχωρα και γινόταν προσπάθεια να μεταφερθούν τουλάχιστον σε μεγάλες σκηνές. Κοινή διαπίστωση η απουσία ενός κεντρικού σχεδιασμού για τέτοιες περιπτώσεις που όλο και πιο συχνά καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν περιοχές της Κρήτης
Σήμερα το πρωί αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή και στην εισαγγελέα Χανίων 7 άτομα σε βάρος των οποίων έχει συσταθεί δικογραφία για το ρόλο τους ως “διακινητές” στην υπόθεση μεταφοράς από τη Λιβύη στην Παλαιόχωρα 483 μεταναστών.
Στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργήθηκε από στελέχη του λιμενικού σώματος εντοπίστηκε ότι επτά άτομα, ανάμεσα τους και ένας ανήλικος, εμφανίζονταν ως το πλήρωμα του δουλεμπορικού σκάφους. Οι 7 συνελήφθησαν και σήμερα θα κληθούν να απολογηθούν για τις κατηγορίες σε βάρος τους.
Όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, από τους 483 οι 336 είναι άνδρες , οι 10 γυναίκες, 128 ανήλικα αγόρια, 9 ανήλικα κορίτσια).

 

ΟI KATOIKOI

Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν χθες στις 8 το πρωί στην Παλαιόχωρα καταγράφοντας δηλώσεις πολιτών και εικόνες τόσο από το καΐκι που τους μετέφερε όσο και από το πλοίο Σαμαριά.
Η πρώτη παρέα κατοίκων της κωμόπολης που συναντήσαμε αποτελούμενη από τους Γιάννη Ξανθουδάκη, Μανώλη Παπαδογιαννάκη και Βασίλη Μαρκουλάκη, εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για την διαχρονική έλλειψη υποδομής για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύφων: «Δεν υπάρχει κράτος, πράμα δεν υπάρχει κι έβαλαν τους ανθρώπους στο “Σαμαριά” να είναι πάλι στριμωγμένοι», επισημαίνουν οι κ. Ξανθουδάκης και Μαρκουλάκης, για να υπογραμμίσει ο κ. Παπαδογιαννάκης τα εξής: «Το “Σαμαριά είναι ανοιχτό σκάφος, δεν έχει καμπίνες και δεν μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο μέρος για τόσους πολλούς ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Που είναι το κράτος, που είναι οι υποδομές για ανάλογες καταστάσεις; Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται εδώ μετανάστες αλλά αυτός ο τεράστιος αριθμός νέων ανδρών μας ανησυχεί ιδιαίτερα όσο και αν θέλουμε να τους συμπαρασταθούμε. Ο Δήμος μας είναι μικρός και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια υποχρέωση». .
Φτάνοντας στη συνέχεια στη Μαρίνα που είναι ελλιμενισμένο το “Σαμαριά” της ΑΝΕΝΔΥΚ, συναντήσαμε τον καπετάνιο του πλοίου Ανδρέα Βαρδουλάκη, ο οποίος μας είπε: «ενημερώθηκα από την εταιρεία ότι πρέπει να φιλοξενήσουμε στο πλοίο μας τους μετανάστες γιατί δεν υπήρχε άλλη επιλογή πλην όμως και αυτή δεν είναι η καλύτερη γιατί όπως βλέπετε είναι ανοιχτό το καράβι. Δεν έχω ακόμα καμία ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει. Το καράβι είναι δεμένο εδώ για να κάνει την ετήσια συντήρηση του και θα μείνει ένα μήνα».
Στον χώρο της Μαρίνας μαζί με τις Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές ήταν και ο δήμαρχος Παλαιόχωρας Αντώνης Περράκης με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εργάτες του Δήμου που προσπαθούσαν να στήσουν σκηνές λίγες σκηνές ώστε να φιλοξενηθούν σε αυτές τα γυναικόπαιδα. Οι σκηνές ήταν δέκα στον αριθμό και τις είχε φέρει μαζί με ρούχα Η Ύπατη Αρμοστεία, πλην όμως δεν έδειξε σε κανέναν τον τρόπο στησίματος με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, όπως μας πληροφόρησαν εργαζόμενοι του Δήμου. Στην προβλήτα είχαν εγκατασταθεί επτά χημικές τουαλέτες για τους μετανάστες και μία για τις Αρχές που έκαναν βάρδια. Ο σύλλογος κυριών και δεσποινίδων της Κουντούρας κατέφτασε κατά τις 9 το πρωί με αυτοκίνητο του Δήμου μεταφέροντας συμπληρωματικά του πρωινού που είχε προσφερθεί στους μετανάστες διάφορα φρούτα.
Το μεσημέρι κατέφτασε στη Μαρίνα και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής ο οποίος με δήλωση του στα Μ.Μ.Ε. τόνισε: «οι άνθρωποι του Δήμου με περίσσια ευαισθησία φροντίζουν να μην τους λείψει τίποτα. Έχουν βέβαια και την βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε σκηνές, εξοπλισμό κλπ Αυτό δείχνει θα έλεγα κάποια προχειρότητα και θα έπρεπε αφού αυτό το θέμα προκύπτει αρκετά συχνά να καταρτισθούν κάποια μνημόνια ενεργειών να ξέρει ο καθένας να φορτίζεται με κάποιες ευθύνες, με κάποιες αρμοδιότητες, να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει. Αυτή τη στιγμή εδώ αυτοσχεδιάζουμε. Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα και ελπίζω μέχρι αύριο να αναχωρήσουν».
Από μεριάς του ο δήμαρχος κ. Αντώνης Περράκης τόνισε: «Κατ’ αρχήν θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους δημότες και τους συλλόγους τόσο των κυρίων και δεσποινίδων όσο και των νέων εδώ της περιοχής αλλά και την πολιτική προστασία του Δήμου Καντάνου Σελίνου η οποία αυθόρμητα και χωρίς να τους ζητηθεί από κανένα βρίσκονται καθημερινά εδώ πέρα και προσφέρουν ότι μπορούν σε αυτούς τους ανθρώπους. Βοηθούν στο μοίρασμα των γευμάτων τα οποία πρέπει να πούμε ότι υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής υπέγραψε σύμβαση με κάποια εταιρεία από το Ρέθυμνο και σε καθημερινή βάση το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ έρχονται γεύματα για 490 άτομα. Αυτό είναι μία πρώτη πράξη που έχει κάνει το υπουργείο προς τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ πέρα, τουλάχιστον τους παρέχει σταθερό φαγητό. Το δεύτερο είναι τα πράγματα που ήρθαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τα οποία έφτασαν χθες με φορτηγό και ξεφορτώθηκαν παρουσία τριών υπαλλήλων της Ύπατης Αρμοστείας, μοιράστηκαν κουβέρτες, σλιπ μπανγκ και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Δυστυχώς για τις δέκα τέντες δεν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να της στήσει από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας οπότε παίρνοντας τις οδηγίες χρήσης υπάλληλοι του Δήμου και διάφοροι εθελοντές από την περιοχή προσπαθούν να στήσουμε όσες χρειάζονται».
Ο δήμαρχος τόνισε πως «θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, σε επίπεδο αποκεντρωμένης Κρήτης, σε επίπεδο Περιφέρειας και σε επίπεδο φυσικά των Δήμων ένας συντονισμός και ένα οργανόγραμμα πως αντιμετωπίζονται αυτές οι καταστάσεις. Αυτή την στιγμή έτυχε και βρέθηκε το καράβι, αν δεν βρισκόταν το καράβι εδώ στην περιοχή δεν υπάρχει κανείς χώρος που θα μπορεί να φιλοξενήσει αυτόν τον κόσμο».

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκεντρώσεις στήριξης στους μετανάστες πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και το μεσημέρι στην πλατεία Δικαστηρίων στα Χανιά. Στην Παλαιόχωρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο του λιμανιού περίπου 30 άτομα από διάφορες συλλογικότητες που μετέβησαν το απόγευμα της Πέμπτης από τα Χανιά. Οι αλληλέγγυοι έφεραν μαζί τους ρούχα, παπούτσια και εσώρουχα για τους 490 περίπου μετανάστες και ζήτησαν “επίταξη ξενοδοχείων για την αξιοπρεπή φιλοξενία τους”. Νωρίτερα στην πλατεία Δικαστηρίων συγκεντρώθηκαν μέλη των συλλογικοτήτων “Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών”, “Ρόζα Νέρα”, “ΚΕΕΡΦΑ” που ύψωσαν πανό και μοίρασαν φυλλάδια στήριξης στους μετανάστες στο διερχόμενο κόσμο.
«Οι εικόνες της φρίκης με τους 483 κολασμένους της γης που στοιβαγμένοι στο σαπιοκάραβο, ξεβράστηκαν από τα κύματα νότια του νομού Χανίων στην Παλαιόχωρα, είναι εικόνες που δεν πρέπει να τις ανεχόμαστε παρότι πυκνώνουν στο συνολικότερο πλαίσιο της επελαύνουσας καπιταλιστικής – ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας», σχολιάζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ(μ-λ).
«Οι 500 πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν αντιμέτωποι με την απουσία των κατάλληλων δημόσιων δομών για την στέγαση τους τόσο στην Παλαιόχωρα και το Δήμο Καντάνου-Σελίνου, όσο και στο Δήμο Χανίων», σχολιάζει η ΚΕΕΡΦΑ, προσθέτοντας πως «η μεταφορά και η διαμονή των συνανθρώπων μας από το σάπιο πλοίο στο που επέβαιναν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και το ferry boat «Σαμαριά», το οποίο είναι ανοιχτό στο πλάι μέσα στο κρύο και τη βροχή, δείχνει ότι δεν υπάρχει προτεραιότητα για «την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα