Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Ανάγκη για έναν άλλο ∆ήµο στα Χανιά

Η ζωή στο ∆ήµο Χανίων έχει καταλήξει να είναι µια ζωή γεµάτη προβλήµατα. Μια ξεχασµένη ενδοχώρα, περιαστικές περιοχές χωρίς φροντίδα και µια πόλη – την πόλη των Χανίων κορεσµένη, πνιγµένη να φαντάζει πια σαν ένα δυσβάσταχτο αδιεξοδικό τοπίο.
H χείριστη ιεράρχιση των προβληµάτων και η αλόγιστη αναβλητικότητα έχει µετατρέψει έναν πολλά υποσχόµενο ∆ήµο και µια εµβληµατική πόλη , σε ένα ανοργάνωτο εργοτάξιο και σε έναν πανικοβληµένο κοινωνικό ιστό. Οχι άλλο. Φτάνει.
Υπάρχει λύση. ∆υο πράγµατα είναι αρκετά:
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ και αναγέννηση της ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.
Εχουµε ανάγκη από έναν ∆ήµο που δεν επιτίθεται στον κάτοικο ή στον επισκέπτη, αλλά τον υποδέχεται.
Με οδηγό την επιστηµονική γνώση και τις ανάγκες αυτού του τόπου και των µόνιµων κατοίκων του, µε σεβασµό στον επαγγελµατία και κοιτώντας στα µάτια όλες τις κοινωνικές οµάδες και όλες τις ηλικίες, από τις νεότερες µέχρι τις µεγαλύτερες, εξασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια τους στη ζωή, να πάρουµε δραστικές ανατρεπτικές αποφάσεις.
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ σηµαίνει κέρδος σε κυκλοφοριακή αποσυµφόρηση, κέρδος σε θέσεις στάθµευσης, κέρδος σε στήριξη της ενδοχώρας, κέρδος σε αναβάθµιση του αστικού κέντρου, κέρδος στην εξυπηρέτηση τους πολίτη, κέρδος στην βελτίωση της πολιτικής προστασίας, κέρδος στο στεγαστικό πρόβληµα, κέρδος στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων έξω απο την πόλη, κέρδος στην ανάπλαση του παραλιακού µετώπου από άκρη σε άκρη.
Παλαιότερες προσπάθειες αποκέντρωσης έχουν γίνει µε απόλυτη επιτυχία, όπως είναι το Γενικό Νοσοκοµείο Χανίων, το ΙΚΑ, η ∆ΕΥΑΧ, ο ΟΑΚ . Γιατί όχι και τώρα.
Αποκέντρωση των διοικητικών δοµών, αποκέντρωση και χωροθέτηση κεντρικών εγκαταστάσεων αθλητισµού και πολιτισµού υπερτοπικής σηµασίας , εκτός πόλης, εκτός παραλιακού µετώπου, εκτός περιοχών που δέχονται οικιστικές πιέσεις, και, το αυτονόητο, δίπλα σε κυκλοφοριακές συνδέσεις, στους κύριους κόµβους που θα εξασφαλίσουν την οµαλή και ισόνοµη πρόσβαση όλων, από όλα τα σηµεία του ∆ήµου και όχι µόνο.
Στήριξη αθλητισµού και πολιτισµού ανά δηµοτική ενότητα . Να εργαστούµε για παιδικές χαρές, για αθλητικά πάρκα αλλά και πάρκα ηρεµίας και ανάπαυσης για τις µεγαλύτερες ηλικίες. Να εργαστούµε για την στήριξη της ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.
Προστασία και ενίσχυση της σχολικής στέγης. Ολοκλήρωση πολεοδοµικών σχεδίων σε εκκρεµότητα.Προώθηση ειδικών πολεοδοµικών σχεδίων σε περιοχές αυξηµένης επικινδυνότητας σε θέµατα πολιτικής προστασίας και σε περιοχές µε οξυµένες οικιστικές πιέσεις. Επικαιροποίηση κυκλοφοριακής µελέτης και άµεση χωροθέτηση περιφερειακών χώρων στάθµευσης και χώρων στάθµευσης ( έστω και προσωρινών) σε αδόµητα γήπεδα (οικόπεδα) σε πυκνοδοµηµένες περιοχές. Προτεραιότητα στάθµευσης στους µόνιµους κατοίκους σε όλες τις περιοχές του ∆ήµου. ∆ε νοείται ο µόνιµος κάτοικος να µη µπορεί να παρκάρει κοντά στο σπίτι του .
Στήριξη της εύρεσης στέγης για τους εποχιακά µετακινούµενους εργαζόµενους µέσα από προγράµµατα του ∆ήµου επανάχρησης εγκαταλελειµµένων κτιρίων δηµόσιων ή ιδιωτικών.
Θέλουµε µια ∆ηµοτική Αρχή έτοιµη για την ανατροπή αυτού του αποστειρωµένου απρόσωπου µονόλογου τον οποίο βιώνουµε. Θέλουµε Σχεδιασµό και υλοποίηση και όχι έργα ηµίµετρα, µε µικρό χρόνο ζωής. Θέλουµε οι νέοι να βρίσκουν λόγο για να µείνουν στον τόπο τους και οι µεγαλύτεροι να µην αποκόπτονται βίαια από τις µνήµες τους. Τα θέλουµε όλα αυτά και τα µπορούµε.

Μαρία Χίνου
αρχιτέκτονας µηχανικός
υποψήφια δηµοτική
σύµβουλος για το
συνδυασµό ΟΝΕΙΡΟ είναι τα ΧΑΝΙΑ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα