Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Ανάγκη για απινιδωτές στα Χανιά

Χωρίς απινιδωτές παραμένουν στα Χανιά σχολεία και χώροι όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα Καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ)” προσωπικό του ΕΚΑΒ (αναισθησιολόγος κ. Κωνσταντίνος Λάμπρης, διασώστες Αντώνης Μπαλόκας και Σταύρος Παπαδάκης) ενημέρωσε πολίτες πάνω στην ΚΑΡΠΑ στο χώρο μπροστά στην Δημοτική Αγοράς.

«Στόχος της δράσης είναι να δείξουεμε στο κοινό πως θα κάνουμε ΚΑΡΠΑ, πως θα χρησιμοποιήσουμε απινιδωτή, και τι κάνουμε σε επείγουσες καταστάσεις όπως μια πνιγμονή. Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε τη λειτουργία της καρδιάς μέχρι να έλθει το ΕΚΑΒ μέχρι να έλθει βοήθεια . Για κάθε λεπτό που περνάει και δεν υπάρχει βοήθεια υπάρχουν 10% λιγότερες πιθανότητες κάποιος να ζήσει. Αν στα πρώτα 5-6 πρώτα λεπτά ξεκινήσουν ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή έχουμε 50-60% περισσότερες πιθανότητες ο άνθρωπος να επιζήσει» τόνισε ο κ. Λάμπρης.

Ο γιατρός τόνισε τη σημασία «να τοποθετηθούν απινιδωτές σε όλη την πόλη. Στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρχουν 10.000 απινιδωτές. Με κοινή υπουργική απόφαση του 2007 θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί απινιδωτές σε σχολεία, φυλακές, χώρους συγκέντρωσης. Δυστυχώς στα Χανιά δεν υπάρχουν πολλοί. Μπήκαν πρόσφατα στο δικαστικό μέγαρο και σε κάποια γυμνάσια. Θα έπρεπε σε κάθε γυμνάσιο, λύκειο σε κάθε σχολειό να υπάρχει απινιδωτής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα