Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων στη Σούδα

■ Και αποκατάστασης του ποταμού Μορώνη

Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων στην Κάτω Σούδα σε συνδυασμό με το έργο ανύψωσης της (παλιάς) γέφυρας του Μορώνη, τονίζουν κάτοικοι της περιοχής.

Ο φάκελος της σχετικής μελέτης είναι πλήρης και έχει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ενώ εκτιμάται ότι οι δημοπρατήσεις θα γίνουν εντός του 2024.
Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα του έργου έχει περάσει στην Περιφέρεια ενώ εμπλέκεται και η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ).

Ο πρώην δήμαρχος Σούδας, Γιάννης Περάκης.

Οπως μας λέει ο πρώην δήμαρχος Σούδας, Γιάννης Περάκης, «τα αντιπλημμυρικά τα οποία πρέπει να γίνουν παράλληλα με τα υπόλοιπα έργα. Είναι τρία παράλληλα έργα: Το ένα είναι το αντιπλημμυρικό που ολοκληρώνονται οι πλακοσκεπείς αγωγοί που είχαν ξεκινήσει από το 2003. Και έχουμε και τη διαβεβαίωση του κυρίου Περιφερειάρχη ότι θα ενταχθεί το 2024 στο αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας και επιβλέπουσα υπηρεσία θα παραμείνει η ΔΕΥΑΧ αφού συμφώνησε και η Περιφέρεια».
Ο ίδιος προσθέτει ότι «είναι πλήρης ο φάκελος της μελέτης. Εχει όλες τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και έχει ενταχθεί και στους πλημμυρικούς χάρτες που επιβάλλει η Ευρωπαική Ενωση. Είναι ένα ώριμο έργο το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια και επίκειται η δημοπράτησή του».
Ο κ. Περάκης σημειώνει ότι «το δεύτερο έργο αφορά την ανύψωση της γέφυρας του Μορώνη. Αυτό το χειρίζεται προσωπικά ο κ. Καλογερής. Γνωρίζει το θέμα και ελπίζω να βρεθεί και η πίστωση γιατί είναι απαραίτητο σαν έργο».

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΟΡΩΝΗ

Απαραίτητο θεωρείται το έργο ανύψωσης της γέφυρας του Μορώνη.

Επιπλέον ο πρώην δήμαρχος Σούδας, συμπληρώνει ότι «το τρίτο έργο είναι η αποκατάσταση του ποταμού Μορώνη».
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το έργο αυτό, επισημαίνει ότι από το 2011 και μετά, υπάρχει προμελέτη του πρώην Δήμου Σούδας «η οποία δεν έχει στην ουσία σχέση με την αποκατάσταση του υγροβιοτόπου και αυτός είναι ο λόγος που δυο φορές το εργο έχει απενταχθεί από τα αντίστοιχα προγράμματα της Ευρωπαικής Ενωσης».
Ο κ. Περάκης επισημαίνει ότι η πρώτη φορά που το έργο απεντάχθηκε ήταν το 2012 και η δεύτερη το 2017 ενώ εκφράζει την ελπίδα, τώρα να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων «ούτως ώστε να βαδίσει και αυτό το έργο παράλληλα με τα προηγούμενα».

Η ΔΕΥΑΧ

Σημειώνεται ότι το αντιπλημμυρικό έργο της Σούδας είχε ξεκινήσει από τη ΔΕΥΑΧ όταν είχε η ίδια την αρμοδιότητα, πριν περάσει στην Περιφέρεια.
Οπως μας λέει ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ, Μανώλης Κασαπάκης, μετά από πρόσφατη σύσκεψη με την Περιφέρεια, η ΔΕΥΑΧ επικαιροποίησε τα στοιχεία, με την προοπτική να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα μέσα στο 2024.
«Η μελέτη αυτή έχει όλες τις αδειοδοτήσεις, οπότε είμαι αισιόδοξος ότι στο ‘24 θα ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα της Περιφέρειας, πιθανότατα. Δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να είναι φορέας υλοποίησης η ΔΕΥΑΧ», σημειώνει ο κ. Κασαπάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα