Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Ανάγκη αντιπυρικής προστασίας για το φαράγγι της Σαμαριάς

Την ανάγκη να «θωρακιστεί» έγκαιρα ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς που θα σημάνει μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή για την περιοχή και ευρύτερα τα Χανιά, επισημαίνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ρουμέλης Γιάννης Τζατζιμάκης.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ρουμέλης Γιάννης Τζατζιμάκης
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ρουμέλης Γιάννης Τζατζιμάκης

Παράλληλα, σημειώνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις του εποχικού προσωπικού που εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού καθώς και φέτος το φαράγγι αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Ειδικότερα, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο κ. Τζατζιμάκης, εξέφρασε την ανησυχία του με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Κρήτη: «Είδαμε όλοι τι έγινε το τελευταίο διάστημα. Είχαμε 130 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και 22 στην Κρήτη. Είναι φανερό ότι το κλίμα έχει αλλάξει, είναι πιο ξηρό και έχουμε πολλούς νοτιάδες. Γι’ αυτό ανησυχούμε για το φαράγγι της Σαμαριάς», ανέφερε ο κ. Τζατζιμάκης και τόνισε πως «το φαράγγι της Σαμαριάς είναι εκτεθειμένο από θέμα ασφάλειας».
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα έχει προκύψει από το 2013 και έπειτα καθώς μέχρι τότε οι πυροφύλακες προσλαμβάνονταν και ξεκινούσαν να εργάζονται στα 5 πυροφυλάκια του Εθνικού Δρυμού από 1η Απριλίου: «Το πρόβλημα είναι ότι για να επανδρωθούν τα φυλάκια αυτά πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις των 1260 συμβασιούχων πυροσβεστών στους οποίους υπάγονται. Ωστόσο, οι προσλήψεις αυτές δεν πρόκειται να γίνουν νωρίς διότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας, που είναι αρμόδιος για τις προσλήψεις αυτές, έχει πει ότι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες θα προσληφθούν για 5 μήνες».
Ο κ. Τζατζιμάκης επεσήμανε ότι μια τέτοια προσέγγιση του θέματος δείχνει ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται με κριτήριο τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά με βάση τι θα στοιχίσει λιγότερο: «Δεν μπορεί η αντιπυρική περίοδος βάσει νόμου να διαρκεί 7 μήνες και η Πολιτεία να εξασφαλίζει προστασία από τις πυρκαγιές για 5 μήνες», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της Αγίας Ρουμέλης και εξήγησε ότι στην πράξη οι προσλήψεις των συμβασιούχων πυροσβεστών γίνονται Ιούνιο και τοποθετούνται στις θέσεις τους μέσα Ιουνίου ενώ η σύμβασή τους λήγει τέλη Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι για περίπου 2,5 μήνες ο Εθνικός Δρυμός δεν καλύπτεται από πυροφύλακες.
«Ζητάω την παρέμβαση όλων των αρμοδίων φορέων, βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμους Πυροσβεστική, Δασαρχείο, Φορέας Διαχείρισης να λυθεί το πρόβλημα των προσλήψεων. Δεν αξίζει τον κόπο για δυο μηνιάτικα 1260 ανθρώπων να θυσιάσουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας», ανέφερε ο κ. Τζατζιμάκης.
Εκτός όμως από τους συμβασιούχους πυροσβέστες διαχρονικά παρατηρείται πρόβλημα και με την καθυστερημένη πρόσληψη εποχικού προσωπικού από το Δασαρχείο: «Ο Δρυμός ανοίγει με απόφαση του Δασαρχείου μέσα Απριλίου και επίσημα, βάσει νόμου, 1 Μαΐου. Οι προσλήψεις όμως του εποχικού προσωπικού από το Δασαρχείο γίνονται Ιούνιο και Ιούλιο και μέχρι τότε το φαράγγι υπολειτουργεί», σημείωσε ο κ. Τζατζιμάκης.
Να σημειώσουμε τέλος ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχει επιλυθεί το πρόβλημα της ιατρικής κάλυψης του Εθνικού Δρυμού καθώς το Υπουργείο Υγείας προβλέπει δύο θέσεις γιατρών στην Αγία Ρουμέλη εκ των οποίων ο ένας καλύπτει τον Δρυμό.

Το Δασαρχείο

Σε επικοινωνία που είχαν τα “Χ.ν.” με το Δασαρχείο, η δασάρχης Πολύμνια Σκλαβάκη τόνισε ότι η διαδικασία πρόσληψης των 26 εποχικά εργαζομένων βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς, ωστόσο, να είναι ακόμα γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί. Πάντως, η παρατεταμένη ξηρασία φαίνεται να προβληματίζει τους ανθρώπους του Δασαρχείου. «Για τις προσλήψεις δεν παρατηρούμε κάποια ιδιαίτερη καθυστέρηση μέχρι στιγμής», σημείωσε η κα Σκλαβάκη ενώ ειδικότερα για το θέμα των πυρκαγιών ανέφερε: «Φέτος προμηνύεται μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω των μετεωρολογικών φαινομένων και μας βρίσκει και εμάς πολύ ανήσυχους. Άλλωστε είχε και πρόσφατα πυρκαγιές στον Νομό. Σε κάθε περίπτωση, η Υπηρεσία όπως κάθε χρόνο θα το εκπαιδεύσει και προς αυτή την κατεύθυνση ώστε έαν συμβεί κάτι να έχουμε καταστολή εν τη γενέσει».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα