Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

«Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα»

Τη στήριξή του στο αίτημα των εταίρων για μεταρρυθμίσεις εκφράζει ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τονίζοντας ότι «όσα δάνεια και να πάρουμε και όση επιείκεια και να δείξουν οι ξένοι, αν εμείς δεν θελήσουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις θα πηγαίνουν όλα χαμένα». Υποστηρίζει δε ότι οι πιέσεις των ξένων έχουν «μεταφραστεί λάθος» κι ότι δεν στοχεύουν στις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά στην διόρθωση χρόνιων παθογενειών του ελληνικού κράτους.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων βλέπει πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, τονίζει ότι Σαμαράς και Βενιζέλος υπερασπίστηκαν λάθος πολιτικές, ενώ καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπροστά στην προοπτική να έρθει σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, να τιμήσει την παράδοση της Αριστεράς «που πάντα προτιμούσε να θυσιάζεται παρά να λέει ψέματα».

Την πορεία της διαπραγμάτευσης πώς τη βλέπετε;
Οι ξένοι ζητούν μεταρρυθμίσεις και έχουν δίκιο, διότι η Ελλάδα είναι ένα αχανές κομματικό κράτος με δημόσια μηχανή πλαδαρή και παράλυτη. Όσα δάνεια και να πάρουμε και όση επιείκεια και να δείξουν οι ξένοι, αν εμείς δεν θελήσουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις θα πηγαίνουν όλα χαμένα. Επομένως, το αίτημα των ξένων για μεταρρυθμίσεις το στηρίζει η Ένωση Κεντρώων απόλυτα. Απλά η πολιτική τής λιτότητας που ακολουθήθηκε είναι λανθασμένη. Κόψαμε από συντάξεις και μισθούς, κόψαμε ουσιώδεις δαπάνες από Υγεία και Παιδεία, ενώ θα έπρεπε να κόψουμε παθογένειες: διπλές και τριπλές συντάξεις, πολυθεσία, αποσπασμένους, λεφτά Μ.Κ.Ο. και κομμάτων, πρόωρες συντάξεις κ.λπ. Υπήρχε δηλαδή λίπος και από εκεί έπρεπε να κόψουμε πρώτα κι όχι από το γάλα και το ψωμί μιας οικογένειας.

Οι Ευρωπαίοι όμως επιμένουν σε αυτή τη συνταγή…
Δεν επιμένουν. Μεταφράσαμε λάθος τη θέληση τους. Οι ξένοι επιμένουν να πιάσουμε όλα τα θέματα και να τα θεραπεύσουμε δραστικά. Αν αφήσουμε για παράδειγμα το θέμα των συντάξεων, το 2017 δεν θα παίρνει κανείς συντάξεις. Να ακουμπήσουμε λοιπόν όλα τα θέματα και να αφαιρέσουμε τις παθογένειες. Οι ξένοι δεν λένε κόψε τη μικρή σύνταξη αλλά κόψε την πρόωρη. Λένε κόψε εταιρείες όπως η ΕΡΤ που έμπαιναν μέσα ή να τις ιδιωτικοποιήσεις. Τι κερδίζουμε από την κρατική ΕΡΤ; Κάποιοι έπαιρναν μισθούς, 20.000 ή 80.000 ευρώ ανά εκπομπή. Αν κόβαμε παθογένειες το κομματικό κράτος θα πριονίζονταν. Όμως για να προστατεύσουν τα δικά τους παιδιά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήγαν στην εύκολη λύση των δανεικών και δεν θέλησαν να εξορθολογίσουν το υπάρχον σάπιο σύστημα.

Αν είναι έτσι τότε γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν προχωράει σε συμφωνία;
Ενώ η Ευρώπη θέλει λίγο κράτος και διαφάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε μεγάλο κράτος. Ότι θα ξαναφτιάξει την ΕΡΤ, δεν θα πουλήσει τη ΔΕΗ, θα προσλάβει 300.000 ανθρώπους, θα αποκαταστήσει όσους έδιωξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κ.ά. Δηλαδή υποσχέθηκε δαπάνες.

Ωστόσο, οι πολίτες που πάνε σε ένα νοσοκομείο βλέπουν εργαζόμενους να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό…
Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί στη Γερμανία πας πρώτα στον πρωτοβάθμιο γιατρό σε εξετάζει και αν έχεις όντως ανάγκη πας στο νοσοκομείο. Αντίθετα εδώ πας κατευθείαν στο νοσοκομείο…

Ισως γιατί εδώ δεν έχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη.   
…Εκεί χρειάζονται άλλες κινήσεις. Στην Παιδεία 5.000 δάσκαλοι ήταν αποσπασμένοι όπως είχε πει η Διαμαντοπούλου. Υπάρχει δηλαδή σπατάλη και λίπος. Οπου πάω σε δημόσιες υπηρεσίες ζητούν προσλήψεις. Κάναμε όμως πρώτα αυτούς που είναι μέσα να δουλέψουν; Οι προσλήψεις συνεπάγονται δαπάνες. Όσοι ζητούν προσλήψεις δεν έχουν ακούσει ότι πτωχεύσαμε; Είναι σαν να μισούν την Ελλάδα όταν πιέζουν για δαπάνες.

Στις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρατε τη ΔΕΗ. Δεν πρέπει νευραλγικοί τομείς όπως η ενέργεια να μείνουν υπό κρατικό έλεγχο;
Συμφωνώ, όπως και το νερό. Όμως δεν βλέπω να εξυγιαίνονται. Αν θέλεις να είναι κρατικά, βγάλε την κομματική νοοτροπία, διώξε τους αργόμισθους και βάλε ένα μάνατζμεντ με ιδιωτικά κριτήρια. Μην αφήνεις ένα αδηφάγο χάος να τρώει τον εθνικό πλούτο.

Τη σημερινή αντιπολίτευση πώς τη βλέπετε;
Σαμαράς και Βενιζέλος υπερασπίστηκαν την οριζοντιοποίηση των θυσιών χωρίς να κόψουν τις παθογένειες και χωρίς να αγγίξουν τους έχοντες και κατέχοντες. Αρα υπάρχει η αίσθηση ότι δεν έκαναν το καθήκον τους και αυτή η αίσθηση δεν αλλάζει σε 4 μήνες. Όμως και η νέα κυβέρνηση δεν σκέφτεται σωστά. Χρησιμοποιεί ανθρώπους τους παλαιού, βαθέως, ΠΑΣΟΚ όπως η Κατσέλη και ο Κουρουμπλής και συνομιλεί με τον Γιώργο Παπανδρέου που τον έλεγε προδότη και κατοχικό πρωθυπουργό, με τον οποίο έκαναν ένα ραντεβού χωρίς να ξέρουμε τι ειπώθηκε. Φοβάμαι ότι αποφάσισαν να μπει ο Παπανδρέου στο Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο αιφνίδιων εκλογών.

Θεωρείτε πιθανές τις πρόωρες εκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα δημοσκοπικό πλεονέκτημα γιατί δεν έχει γίνει γνωστή η συμφωνία. Αν γίνει γνωστή θα φανεί ότι είναι χειρότερη από το mail Χαρδούβελη και ο λαός θα προβληματιστεί που από το «σκίζω μνημόνια και διαγράφω χρέη» πήγαμε στην ίδια τακτική. Ο Τσίπρας λοιπόν έχει μια λύση, πριν γνωστοποιηθεί η συμφωνία να πει ότι δεν του αρέσει και να ζητήσει εκλογές ή να κάνει μια οικουμενική. Σε αυτή την περίπτωση θα διώξει τους αριστερούς ως βαρίδια και θα εισαγάγει τους παλιούς του Παπανδρέου.

Το ποσοστό που πήρατε στις τελευταίες εκλογές ήταν κοντά στο 2%.
Ναι, γιατί η Θεσσαλονίκη έδωσε 5,5% και η βόρεια Ελλάδα 4% μέσον όρο. Αυτοί δεν περιμένουν το ΜEGA και τον Antenna. Εχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και σου λένε «ας μην τον γουστάρει τον Λεβέντη ο Μπόμπολας, ας μας ζητάνε να ψηφίσουμε το Ποτάμι, εμείς θα ψηφίσουμε τον Ένωση Κεντρώων».

Μετανιώσατε που δεν προχώρησε η εκλογική συνεργασία “Δούρειος Ιππος”;
Δεν μπορούσε να προχωρήσει. Ο Τζήμερος είναι δεξιός, ο Χατζημαρκάκης πήγε με τον Βενιζέλο. Έγινε μια προσπάθεια αλλά υπήρχε τυχοδιωκτισμός. Δήλωναν κεντρώοι για να ενωθούν μαζί μου αλλά ήταν δεξιοί.

Για τον χώρο του κέντρου τι βλέπετε;
Ο χώρος περνάει μια κρίση και είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί ο κύκλος της για να γεννηθούν κάποιοι άνθρωποι που θα πείσουν ότι μπορούν να δώσουν ελπίδα μέσα από ένα ισχυρό κεντρώο μόρφωμα. Μπορεί όλοι να δηλώνουν κεντρώοι, με την ευρεία έννοια, αλλά δεν είναι έτσι. Ο χώρος του κέντρου έχει ηθικές αρχές, πιστεύει στη διαφάνεια, τη δημοκρατία κ.λπ.

Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής σας προβληματίζουν;
Στον χώρο της δεξιάς υπάρχουν κάποιοι ακραίοι, παλαιοί χουντικοί, οι οποίοι επειδή τους έκοψαν μισθούς και συντάξεις έγιναν εκδικητικοί. Επειδή όμως στην Ελλάδα πάθαμε πολλά από τον Χίτλερ αλλά κι επειδή ο κόσμος είδε τα εγκλήματα που έκαναν και θα φανούν από την εξέλιξη της δίκης, πιστεύω ότι -αν όχι στις επόμενες τότε στις μεθεπόμενες εκλογές- θα περιοριστούν στον πυρήνα των ποσοστών που είχαν και παλαιότερα. Δεν είναι τρελός ο λαός να ψηφίζει δολοφόνους.

Ως Ένωση Κεντρώων επιζητείτε τις εκλογές;
Τις θεωρώ αναγκαίες διότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ένα “τείχος” στην Ευρώπη κι αυτά που υποσχέθηκε ότι θα σκίσει μνημόνια και θα διαγράψει το χρέος δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό αν έχει λίγο φιλότιμο ο κ. Τσίπρας πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του. Οσο έρχεται σε αντίθεση με τον προεκλογικό εαυτό του, δεν τιμά την ιστορία του και την Αριστερά που πάντα προτιμούσε να θυσιάζεται παρά να λέει ψέματα. Διαφορετικά θα μπει και η Αριστερά στο κάδρο της μανίας για την εξουσία. Παρόλα αυτά εγώ συνιστώ ψυχραιμία. Υπάρχει μια κυβέρνηση που βγήκε με ψέματα αλλά είναι κυβέρνηση. Ας δούμε αν φέρει συμφωνία τι θα φέρει και θα απαντήσουμε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

7 Comments

  1. Ο κύριος Λεβέντης όσο ήταν Κυβέρνηση ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος απαιτούσε την παραίτησή τους και την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Τώρα που είναι ο Τσίπρας ζητα εκλογές. Δημιουργεί κάποια ερωτηματικά η αλλαγή της στάσης του. Δεν είναι χαζός για να μην καταλαβαίνει πως οι εκλογές ισοδυναμούν με πτώχευση. Η εκλογές κοστίζουν γύρω στο 1 δις. Η χώρα με το ζόρι αποπληρώνει μερικά εκατομμύρια δόσεις στο ΔΝΤ , πως θα ανταπεξέλθει τις εκλογές;;;

    • H άποψη της Ένωσης Κεντρώων είναι εκλογές. Όμως δεν εννοεί τώρα. Έχει επισημάνει ο κ. Λεβέντης αρκετές φορές αύτη τη βδομάδα να γίνει το εξής. Παραίτηση Τσίπρα άμεσα(διότι υποσχέθηκε σκίσιμο μνημονίων , διαγραφή χρεών, αυξήσεις σε μισθούς και δεν μπορεί να τα πραγματοποιήσει τώρα), και σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Και αρχές Οκτώβρη εκλογές. Διότι πρέπει πρώτα να κλείσει η συμφωνία(η οποία πιθανότατα να είναι κακή) και τα οικονομικά να σταθεροποιηθούν(όσο γίνεται…).

    • Ο ίδιος ο Τσίπρας δεν σκέφτηκε το κόστος των εκλογών όταν τις προκάλεσε. Ο Λεβέντης έχει δικαιολογημένη άποψη. Ούτε και εγώ θέλω έναν ψεύτη πρωθυπουργό που υποσχέθηκε τόσα πολλά προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο για να λέμε σωστά τα πράγματα, ο Λεβέντης έχει προτείνει να παραιτηθεί ο Τσίπρας και να σχηματιστεί βραχύβια οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών με σκοπό την εξεύρεση λύσης και διενέργεια εκλογών το φθηνόπωρο. Συνεπώς ο Λεβέντης δεν άλλαξε στάση επί του θέματος.

    • -Το ίδιο λέει και σήμερα φίλε μου, οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών χωρίς κομματικά στελέχη που έχουν υποχρεώσεις σε ψηφοφόρους ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους.
      -Ο Τσίπρας, λέει ο Λεβέντης κατά την γνώμη του, πως θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές όχι πως ο ίδιος το εύχεται, και αυτό λόγο του αδιεξόδου που προέκυψε λόγο των υψηλών προσδοκιών που προεκλογικά καλλιέργησε.

    • Ζητά παραίτηση του Τσίπρα και σχηματισμό οικουμενικής τώρα, και εκλογές αρχές Οκτώβρη. Μάλλον επιθυμεί την προσωρινή αποτελμάτωση των διαπραγματεύσεων με αυτόν τον τρόπο, και μια διευκόλυνση στη συνέχεια του έργου δεύτερης οικουμενικής κυβέρνησης μέσω της παρουσίας του κόμματος του στο κοινοβούλιο. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει το πολιτικό κόστος της προδοσίας ή της ρήξης, και γίνεται μια αρχή για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το έλλειμμα. Υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος σε μια τέτοια πορεία των πραγμάτων να έχουμε για άλλη μια φορά μια οικουμενική κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, δηλαδή αναποτελεσματική, λόγω συμμετοχής πολιτικών ατόμων στην κυβέρνηση. Για τους παραπάνω λόγους η πρόταση του μου φαίνεται η λιγότερο ζημιογόνος, ίσως και η μοναδική, βιώσιμη εξέλιξη.

  2. Αν ο Τσίπρας θέλει να φανεί έντιμος, ενα είναι το διακύβευμα, αν γίνουν εκλογές: ρήξη με τους δανειστές ή συνέχιση της ίδιας και χειρότερης
    λιτότητας όπως, ακόμα και οι ίδιοι, λένε!
    Διότι ρήξη, με ταυτόχρονη παραμονή στο ευρώ, δεν γίνεται (φοβάμαι οτι όλοι ετσι πιστέψαμε). Συνεπώς, συμφωνώ με τον Κο Λεβέντη, που λεει οτι, αν γίνουν εκλογές και ξαναβγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να απαλλαγεί απο τα βαρίδια, που ως φαίνεται, δεν είχαν σχέδιο διακυβέρνησης,
    καθώς δεν βλέπω ούτε ενα αναπτυξιακό μέτρο να εχει παρθεί.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα