Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ανάδειξη ξεχασμένου μνημείου με πρωτοβουλία κατοίκων στα Περβόλια

«Οπως είναι ο άγνωστος στρατιώτης για την πλατεία Συντάγματος, έτσι και για μας το μνημείο αυτό είναι του άγνωστου στρατιώτη που πολέμησε στην περιοχή μας» είναι τα λόγια του συνταξιούχου δάσκαλου κ. Γιώργη Μανιαδάκη. Μαζί με άλλους κατοίκους της περιοχής και τον ιερέα προχώρησαν στην ανάδειξη του ξεχασμένου μνημείου – κενοτάφειου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη 18 αγνώστων στρατιωτών, του λοχαγού Αναστάσιου Ηλιακόπουλου και του ανθυπολοχαγού Παναγιώτη Κούκη.
Οι κάτοικοι καθάρισαν, εξωράισαν το χώρο και φύτεψαν δύο κυπαρίσσια, ενώ κάθε χρόνο θα πραγματοποιούν στις 20 Μαίου μια μικρή εκδήλωση μνήμης για να τιμήσουν τους πεσόντες.

Οι πεσόντες ήταν στρατιώτες από την Ηπειρωτική Ελλάδα που βρίσκονταν στα κέντρα κατάταξης όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στην Κρήτη. Στα Χανιά επιχείρησαν το 1ο, 2ο, 6ο και 8ο Σύνταγμα στον κάμπο της Αγιάς και την γύρω περιοχή, με τους άνδρες να έχουν βαριές απώλειες καθώς στερούνταν πυροβολικό, ενώ ο ατομικός τους οπλισμός ήταν παμπάλαια όπλα και ελάχιστες σφαίρες!
«Το 1950 οι κάτοικοι των Περβολίων θέλοντας να τιμήσουν τους άνδρες που σκοτώθηκαν στη μάχη της Κρήτης υπερασπιζόμενοι την περιοχή έφτιαξαν το μνημείο αυτό. Το έκαναν γιατί δεν μπορούσαν οι μανάδες τους να θάψουν τα παιδιά τους, και το πραγματοποίησαν όπως έκαναν οι Μακεδόνες και Ηπειρώτες στους Κρητικούς που σκοτώθηκαν εκεί» εξηγεί ο κ. Μανιαδάκης.
Οδηγό στην πράξη τους είχαν την μαρτυρία του 93χρονου σήμερα Γιώργου Καρεφυλλάκης. «Ο κ. Καρεφυλλάκης είναι ένας άνθρωπος αγαπητός και σεβαστός σε όλα τα Περβόλια. Μας είπε πως το μνημείο φιλοτέχνησε ο Γιώργος Γκιομάκης που ήταν άριστος τεχνίτης πέτρα, με τα έξοδα να καλύπτουν οι χωριανοί και η εκκλησία να δίνει το χώρο μέσα στο νεκροταφείο της Αγ. Παρασκευής» τονίζει ο κ. Μανιαδάκης.
Ο πατέρας Ιωάννης, εφημέριος του ναού και υπεύθυνος για το νεκροταφείο, από τη μεριά του μας επισήμανε πως «πρέπει κάθε χρόνο να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους γιατί αυτή είναι η ιστορία, οι ρίζες μας, οι παραδόσεις μας. Για αυτό και με πρωτοβουλία του δασκάλου του κ. Μανιαδάκη έγιναν κάποιες εργασίες στο μνημείο και κάθε χρόνο θα τιμούμε τους πεσόντες σε εκδήλωση μνήμης».
Κοντά στα Περβόλια έπεσε ισχυρή Γερμανική δύναμη με στόχο να συλλάβει μέλη της κυβέρνησης και τον βασιλιά που διέμεναν στο σπίτι του Βολάνη. Η κυβέρνηση και ο βασιλιάς φυγαδεύτηκαν έγκαιρα στα βουνά και από εκεί διέφυγαν στην Αίγυπτο.
Σο Μνημείο αναγράφεται η φράση “Απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς” από τον Κρίτωνα, έργο του Πλάτωνα και χαμηλά στη βάση “Πεσόντες στη μάχη Περιβολίων στις 20 Μαΐου 1941. Ηλιακόπουλος Αναστάσιος λοχαγός, Κούκης Παναγιώτης Ανθυπολοχαγός και 18 υπαξιωματικοί και οπλίτες άπαντες εξ ηπειρωτικής Ελλάδος”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα