Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Αμερικανών καμώματα… στα Χανιά

Διέρρηξε αρχικά την κεντρική πόρτα επιχείρησης ενοικιαζόμενων και στη συνέχεια την πόρτα δωματίου μέσα στο οποίο βρίσκονταν μια 14χρονη και… έφυγαν σαν κύριοι, μια ομάδα 4 στρατιωτικών του αεροπλανοφόρου “Harry Truman” το βράδυ της Κυριακής!

Παρότι δύο από τους 4 στρατιωτικούς κρατήθηκαν από τον πατέρα της 14χρονης και συνελήφθησαν αργότερα από την αστυνομία αφέθηκαν ελεύθεροι το πρωί της Δευτέρας και δεν προσήχθησαν σε δίκη, μολονότι είχε γίνει μήνυση σε βάρος τους από τους γονείς του παιδιού.

Το περιστατικό συνέβη σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην οδό Κονδυλάκη.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Κυριακής, όταν ο κ. Δημήτρης Κάρδαρης πήρε τον γιο του από το δωμάτιο τους και πήγαν να φάνε, ενώ η κόρη τους ηλικίας 14 ετών έμεινε στο δωμάτιο για να κάνει μπάνιο. Μια ομάδα 4 στρατιωτικών (3 άνδρες και 1 γυναίκα) σε κατάσταση μέθης, μπήκαν στην τουριστική επιχείρηση, παρότι δεν έμεναν σε αυτήν, άνοιξαν το δωμάτιο και ξάπλωσαν στα κρεβάτια και δεν αποχωρούσαν παρά τις εκκλήσεις της 14χρονης που ήταν κλεισμένη στο μπάνιο.

Οι γονείς της 14χρονης εξέφρασαν την αγανάκτηση τους που οι στρατιωτικοί δεν οδηγήθηκαν σε δική.

«Ασκώντας το δικαίωμα της κηδεμονίας είχα έλθει στα Χανιά για να δω τα παιδιά μου. Είχα πάει να πάρω μια κρέπα και αφήσαμε την κόρη μου στο δωμάτιο. Με πήρε έντρομη τηλέφωνο, ήταν κλεισμένη στο μπάνιο, έκλαιγε με λυγμούς και μου έλεγε ότι “έχουν μπει ξένοι στο δωμάτιο, μιλάνε στα αγγλικά, τους λέω να φύγουν και δεν φεύγουν, έχουν ξαπλώσει στο κρεβάτι”. Επιστρέφοντας, πήρα τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη και τον ειδοποίησα για το τι συνέβη για να τους βγάλει έξω. Τα άτομα ήταν 4, τρεις άνδρες και μια γυναίκα, οι δύο διέφυγαν, τους άλλους τους κρατήσαμε εκεί για να τους παραλάβει η αστυνομία. Το παιδί ήταν έντρομο», είπε ο κ. Κάρδαρης, συμπληρώνοντας πως οι στρατιωτικοί ήταν σε κατάσταση μέθης και ότι «προσπαθούσαν να πουν διάφορα, δεν ήθελα να μιλήσω μαζί τους. Έλεγαν ότι είναι μόνιμοι υπήκοοι ΗΠΑ και στους αστυνομικούς είπαν ότι δεν έχουν δικαίωμα να τους κάνουν κάτι. Υπέβαλα μήνυση και εγώ και η πρώην γυναίκα μου». Ο πατέρας εξέφρασε την έκπληξη του που το πρωί οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν προσήχθησαν σε δίκη.
Η μητέρα της 14χρονης κ. Μαριά Σταφυλίδη αναφέρθηκε στον τρόμο, που, όπως είπε, έζησε το παιδί της και παρόλο που ήταν κλεισμένη στο μπάνιο και τους εξηγούσε ότι ήταν στο δωμάτιο της, αυτοί παραβίασαν την πόρτα και μπήκαν σε αυτό.

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ «ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ»
Το ζήτημα της ατιμωρησίας έβαλε ο δικηγόρος κ. Μανώλης Παπαδομανωλάκης που βρέθηκε το πρωί στα δικαστήρια των Χανίων. Τόνισε πως οι Αμερικανοί συνελήφθησαν, επειδή παραβίασαν την εξώθυρα του ξενοδοχείου, παραβίασαν την πόρτα του δωματίου κα μπήκαν στο δωμάτιο «εξασφάλισαν την ατιμωρησία τους, αφού αφέθηκαν ελεύθεροι το πρωί της Δευτέρας. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει μια δίκη για μια πράξη που τεκμηριώνεται πλήρως από την κατάθεση των δύο γονιών και από την κατάθεση της 14χρονης στις 7 το πρωί της Δευτέρας, που εξήγησε με λεπτομέρεια ό,τι πραγματικά συνέβη. Μας προκαλεί έκπληξη ότι έφυγαν και εξασφάλισαν την ατιμωρησία τους!»
Παράλληλα, ο κ. Παπαδομανωλάκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν μεταφέρθηκαν στην εισαγγελέα τα πραγματικά γεγονότα από μεριάς του αξιωματικού που ενεργούσε την προανακριτική εξέταση. «Δεν ήταν τυχαίο περιστατικό! Αναρωτιέμαι τι θα κάνατε αν ήταν το δικό σας παιδί, η δική σας αδελφή, η δική σας μάνα. Ρωτήστε τους γονείς σε τι τρόμο έχει περιέλθει η 14χρονη κόρη τους. Πρέπει να δοθεί η απάντηση και θα δοθεί από τα δικαστήρια και από την κοινωνία. Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, έχουν συμβεί και στο παρελθόν και θα συμβούν κι άλλα στο μέλλον. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν ατιμώρητοι!»
Στην πλατεία Δικαστηρίων συγκεντρώθηκαν μέλη σωματείων και φοιτητικών συλλόγων που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Για «απαράδεκτο γεγονός» που έρχεται σε συνάρτηση με τη «μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο αεροπλανοφόρο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων» μίλησε ο κ. Φ. Ρηγανάκος απο το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, ενώ ο Β. Πρασόπουλος από τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης σημείωσε πως «δυστυχώς, αυτό το πράγμα δεν είναι που συμβαίνει πρώτη φορά, δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά στην πόλη, όταν έρχεται ένα αεροπλανοφόρο». Από τη μεριά του ο Κ. Τσακιρόπουλος έκανε λόγο για «μετατροπή των Χανίων και της Ελλάδας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ για τους πολέμους του. Βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία που από τη μια η Ρωσία από την άλλη η ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ξεκάθαρα επεκτατικές βλέψεις. Η μεγάλη μερίδα του λαού καταδικάζει την παρουσία των ΝΑΤΟϊκών, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει περιστατικά όπως αυτά σε βάρος της 14χρονης κοπέλας». Τέλος για το Σωματείο Οικοδόμων ο κ. Μ. Ξανθουδάκης σχολίασε πως «αυτοί είναι οι υπερασπιστές της ειρήνης, όπως μας λένε τα αστικά κόμματα, που σπέρνουν τον πόλεμο σε όλον τον κόσμο. Η κοινωνία μας ξέρει καλά τα πεπραγμένα τους. Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας που καθιστά τον τόπο μας ορμητήριο αλλά και στόχο των ιμπεριαλιστών. Η εργατιά να δώσει άμεση απάντηση – στον πόλεμο αλλά και στην ακρίβεια – στην απεργία της 6ης Απριλίου».
«Αυτή είναι η “ασφάλεια” και η “προστασία” που παρέχει στον χανιώτικο λαό η πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα του ΝΑΤΟ και η παροχή διευκολύνσεων μέσω της βάσης της Σούδας!», σχολιάζει η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ.
Τον κίνδυνο η πόλη «να μετατραπεί σε πόλη φαρ ουέστ, τρούμπα, με τα περιστατικά βιασμών, ξυλοδαρμών Χανιωτών να πολλαπλασιάζονται», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αντίστασης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα