Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Άλμα του πληθωρισμού στο 12,1% στην Ελλάδα

Εφιαλτικό άλμα έκανε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον τρέχοντα μήνα, μετά τις τάσεις συγκράτησης που εμφάνισε το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου. Εκτινάχθηκε στο 12,1%, προκαλώντας νέα πίεση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και φόβους για χειρότερες μέρες όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση.

Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, ο τιμάριθμος στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 0,7% από τον Αύγουστο (ήταν 11,4%) σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που είχε ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (11,2% κατά την Eurostat). Στο 11,6% ήταν τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός και στην Ευρωζώνη, καθώς αναρριχήθηκε στο 10%, από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο.

Στην Ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τιμών τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο).

Μεγάλη αύξηση (10,9%) σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ενώ αντίθετα στη Γαλλία επιβραδύνθηκε στο 6,2% σε ετήσια βάση, από 6,6% τον Αύγουστο. Επιβράδυνση καταγράφηκε και στην Ισπανία.

Διψήφια ποσοστά πληθωρισμού εμφανίζουν συνολικά 10 χώρες της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό εμφανίζει η Εσθονία με 24,2% και ακολουθούν Λιθουανία (22,5%), Λετονία (22,4%), Ολλανδία (17,1%), Σλοβακία (13,6%), Ελλάδα (12,1%), Βέλγιο (12%), Αυστρία (11%), Γερμανία (10,9%) και Σλοβενία (10,6%).

Ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, εμφάνισε ετήσια άνοδο 4,8% τον Σεπτέμβριο, από 4,3% τον Αύγουστο.

Η συνεχιζόμενη «κούρσα» του πληθωρισμού ανοίγει το δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για νέες αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ τον Οκτώβριο, και νέες επακόλουθες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα