Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Αλληλεγγύη μέσω Facebook

«Λίγη καλοσύνη από τον ένα άνθρωπο προς τον άλλο είναι πολύ προτιμότερη από μια απέραντη αγάπη για όλη
την ανθρωπότητα».
Richard Dehmel

Μόδα; Ανάγκη; Δικαίωμα; Όπως και να το πεις, το αποτέλεσμα είναι ένα και είναι εκπληκτικό. Πολλές ομάδες ανθρώπων χρησιμοποιούν το Facebook ως μέσο για να δραστηριοποιηθούν και να δώσουν ξανά ζωή στη λέξη αλληλεγγύη, μια κίνηση που δε μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανένα πολίτη, ενώ κάνει ακόμα και τους πιο απελπισμένους και απαισιόδοξους ανθρώπους της μικρής κοινωνίας μας να βλέπουν φως και να αποκτούν την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Βρήκαμε δύο απ’ αυτές τις ομάδες και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα. Ας τις γνωρίσουμε…

«Χανιώτισσες Μαμάδες»

Η ομάδα εν δράσει
Η ομάδα εν δράσει

H ομάδα ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2016 και αριθμεί μέχρι σήμερα 7050 μέλη. Την ιδέα δημιουργίας της ομάδας είχε η τωρινή διαχειρίστριά της, Βίκυ Τάκου, ετών 38, μητέρα δύο παιδιών, προσεχώς τριών. Η Βίκυ μας εξήγησε πως επιθυμία της ήταν να ενωθούν όλες οι μαμάδες του Νομού μας με έναν κοινό σκοπό, «τις ανάγκες των παιδιών μας».
Η ομάδα εξελίχθηκε γρήγορα από τη στιγμή που οι μαμάδες άρχισαν να αναρτούν τους προβληματισμούς τους, καθώς η ανταπόκριση ήταν άμεση και αποτελεσματική.
Έχουν ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο «Φεστιβάλ Παιδιού» στα Χανιά, μια δράση που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, χάρη στη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και των μελών της ομάδας, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να περάσουν αξέχαστες στιγμές.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Βίκυ, η ομάδα ήταν ο μοχλός για να ξεκινήσει ένας τεράστιος αγώνας συγκέντρωσης χρημάτων, προκειμένου να μεταβεί μικρή συμπολίτισσά μας σε νοσοκομείο του εξωτερικού. Ανάλογη προσπάθεια έγινε και για τον μικρό Δημήτρη, «ο οποίος τώρα έχει πάρει τον δρόμο της ελπίδας και τον περιμένουμε να γυρίσει γερός και δυνατός να πραγματοποιήσει τα όνειρά του».
Επίσης, μια οικογένεια που κινδύνευε να βρεθεί στο δρόμο, επειδή ο πατέρας αδυνατούσε να καταβάλει κάποια ενοίκια που όφειλε στον ιδιοκτήτη, αυτή τη στιγμή μπορεί να συνεχίσει τις προσπάθειες επιβίωσης, καθώς η ομάδα μπόρεσε τουλάχιστον να εξασφαλίσει την παραμονή τους στο σπίτι τους, πληρώνοντας τα οφειλόμενα ενοίκια στον ιδιοκτήτη.
Και δεν είναι μόνο αυτά, αφού καθημερινές πράξεις αγάπης και αλληλεγγύης παίρνουν, από μορφή μηνύματος σε έναν διαδικτυακό κόσμο, σάρκα και οστά.
Όνειρο της ομάδας, μας ανέφερε η Βίκυ, είναι ένας τεράστιος πολυχώρος δωρεάν δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τον οποίο θα μπορούσαν να λειτουργούν τα μέλη της ομάδας εθελοντικά. Αναγκαία θεωρεί τη συνδρομή των Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιχειρηματιών του τόπου.
Οι Χανιώτισσες Μαμάδες είναι εδώ, δίπλα μας και μας λένε πως, «όταν δε ρωτάς, η απάντηση θα είναι πάντα όχι».

«Η γειτονιά μας – Λενταριανά»
Όπως μας είπαν οι διαχειριστές αυτής της ομάδας, Κυριακή Δούκα και Γιάννης Μπαλής, το 2015 υπήρξε η ιδέα να δημιουργηθεί μια σελίδα που θα ένωνε ξανά όλα τα παιδιά της γειτονιάς που είχαν γεννηθεί από το 1978 έως το 1990.
Η εξέλιξη της ομάδας ήταν ραγδαία, οι κινητοποιήσεις και η δράση τους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκπλήσσουν, καθώς πραγματοποίησαν τον Ιούλιο του 2016 φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, με σκοπό να ενισχύσουν το Συσσίτιο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών. Οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα, με μόνη προϋπόθεση να προσφέρουν τρόφιμα. Η προσέλευση ήταν μεγάλη και ο σκοπός στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία.
Ακολούθησε άλλη μια μεγάλη δράση για τη γειτονιά, στην οποία βοήθησε και ο Δήμος Χανίων. Κατάφεραν, δηλαδή, με πολύ προσωπική εργασία να δώσουν και πάλι ζωή στο ξεχασμένο πάρκο των Λενταριανών, επί της οδού Ε. Μάντακα, το οποίο γι’ αυτούς είχε μεγάλη συναισθηματική αξία.
Επιπλέον, στην ανεκμετάλλευτη νησίδα της συμβολής των οδών Παπαναστασίου και Ε. Μάντακα, φύτεψαν λουλούδια και ένα κυπαρίσσι, το οποίο χρησιμοποιείται ως το χριστουγεννιάτικο δέντρο της γειτονιάς.
Κατά τη διάρκεια των γιορτών θα πούνε τα κάλαντα στα Λενταριανά, με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων και χρημάτων, τα οποία θα διατεθούν στο Συσσίτιο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών, στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας Αττικής και για τον εξοπλισμό του Κοινωνικού Οδοντιατρείου Λενταριανών.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι άξιοι μίμησης και θαυμασμού, μας θυμίζουν με το παράδειγμά τους πόσο σημαντικό είναι να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως άνθρωποι, ως απλοί πολίτες, με έναν κοινό σκοπό, να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από αυτή την κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αξιών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΔΕ ΧΑΝΙΩΝ
Ζαμπία Αγγελάκη,
Βαγγελιώ Γελασάκη
Γεωργία Ηλιάκη
Ευτυχία Καπάνταη
Ευτυχία Μαυριδάκη
Ιωάννα Κουκουλάκη,
Ερασμία Μακρυγιαννάκη
Γιάννης Μαραγκουδάκης
Αθανασία Περράκη
Ελένη Σγουράκη
Στράτος Τραχανατζής

ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
δρ Δημήτριος Μπούρδας, διευθυντής ΣΔΕ Χανίων
Αστέριος Μανάκος, αποσπασμένος καθηγητής στο ΣΔΕ Χανίων

 

Διαβάστε τις υπόλοιπες συμμετοχές στον μαθητικό διαγωνισμό

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες