Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Αλλάζει δραµατικά η φυσιογνωµία της πόλης µας

Κύριε διευθυντά,
η καλοδεχούµενη τουριστική ανάπτυξη και ο οικοδοµικός οργασµός αλλάζουν τη φυσιογνωµία της πόλης µας δραµατικά.
Έχουµε όµως προετοιµαστεί ως κοινωνία γι’ αυτή την τεράστια έκρηξη που παρατηρούµε να συντελείται γύρω µας;
Υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασµός  για να διατηρήσει ο τόπος µας το ανθρώπινο πρόσωπό του και να διαφυλαχτεί η ιστορική µας κληρονοµιά;
Οι νεοαναγειρόµενες τεράστιες, πολυώροφες κατασκευές, κοντά στην παλιά πόλη δίπλα σε ιστορικά µνηµεία, σε συνδυασµό µε το επιβαρυµένο κυκλοφοριακό πρόβληµα, καταδεικνύουν µε τον πιο εµφατικό τρόπο ότι οι εξελίξεις µάς έχουν ήδη προσπεράσει.
Βήµατα έστω και καθυστερηµένα, προς ένα σωστό σχεδιασµό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της, έχουν γίνει µε την προώθηση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδοµικού Σχεδίου, του Σχεδίου Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας κ.ά.
Η εφαρµογή όµως αυτών των σχεδίων θα απαιτήσει αρκετό χρόνο µέχρι να εγκριθούν.
Οι δράσεις και αποφάσεις των αρµοδίων αρχών, µέχρι την έγκρισή τους, θα πρέπει να κινούνται µέσα στο πλαίσιο των αρχών τους και του σχεδιασµού τους.
∆εν θα πρέπει να λαµβάνονται βεβιασµένες αποφάσεις κάτω από την όντως µεγάλη πίεση των προβληµάτων και τη δηµιουργία τετελεσµένων που θα εµποδίσουν την υλοποίηση αυτών που έχουν σχεδιαστεί.
Η δηµιουργία χώρου στάθµευσης στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου, λόγω της θέσης του, δεν µπορεί να ελαφρύνει ουσιαστικά το πρόβληµα. Η πρόχειρα σχεδιαζόµενη κατασκευή, 140 περίπου θέσεων στάθµευσης εκεί, δεν θα επιλύσει το οξύ πρόβληµα πάρκινγκ, ενώ ταυτόχρονα θα στερήσει από όλους και όλες µας ένα υπέροχο χώρο αναψυχής.
Είναι κατανοητό ότι κάτι πρέπει να γίνει και µάλιστα σύντοµα, οι επιλεγόµενες όµως λύσεις δεν θα πρέπει να δηµιουργούν άλλα προβλήµατα.
Η εξαιρετική επιλογή, από τις αρµόδιες Αρχές, για τον χώρο στάθµευσης των τουριστικών λεωφορείων θα µπορούσε να αποτελέσει οδηγό και για τη στάθµευση των ενοικιαζόµενων οχηµάτων σε δρόµους περιοχών της πόλης που δεν αντιµετωπίζουν πρόβληµα στάθµευσης.
Η παρόδια στάθµευση σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες θα υποστηρίζονται και από τα νεοαποκτηθέντα ηλεκτρικά λεωφορεία του ∆ήµου καθώς και µε το διαχωρισµό των θέσεων κατοίκων και αυτών της ελεγχόµενης στάθµευσης, θα µπορούσε να δώσει την ανάσα που χρειαζόµαστε.
Η τύχη µας έδωσε την ευτυχία να ζούµε σε έναν υπέροχο τόπο, ας τον διαφυλάξουµε και ας τον αφήσουµε µε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τις επόµενες γενιές.

Στέλιος Κουτρουµπάς


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα