Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Αλκοόλ, 1ος κίνδυνος για τη νεολαία μας

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την επιθετικότητα, τη δίψα για περισσότερο αλκοόλ και μειώνει δραματικά την ικανότητα μάθησης!

Προ ημερών, Χανιώτης εκπαιδευτικός μου περιέγραψε τα έντονα συναισθήματα του, όταν πηγαίνοντας τα σκυλιά του για την πρωινή τους βόλτα έπεσε πάνω σε ένα μαθητή του. Ο 16χρόνος που είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ κοιμόταν στο έδαφος.
Έχουμε φθάσει σε κρίσιμο στάδιο μου τόνισε «Οι νέοι μας καταφεύγουν στο αλκοόλ σε όλο και μικρότερη ηλικία».
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2018) η Ελλάδα είναι 25η ανάμεσα στα 45 Ευρωπαϊκά κράτη σε κατανάλωση αλκοόλ στις ηλικίες 15+. Οι γείτονες μας, οι Τούρκοι, έχουν τη μικρότερη κατανάλωση μετά το Αζερμπαϊτζάν.
Ελπίδα το σημείωμα να ηχήσει βροντερά στα αυτιά των αρμοδίων για να σώσουμε τα ευάλωτα Χανιωτάκια από τον εθισμό.

Κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους

Μια φάση του ύπνου μας, που επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ, είναι ο ελαφρύς ύπνος. Η φάση αυτή λέγεται και REM (Rapid eye movements), τότε γίνονται ταχείες κινήσεις των ματιών μας. Η περίοδος του ελαφρού ύπνου αυξάνει σε συχνότητα, αν την προηγούμενη ημέρα έχουμε εκτεθεί σε πολλές παραστάσεις ή πολύπλοκες πληροφορίες.
Σε αυτές τις περιόδους ενεργοποιείται ο ιππόκαμπος (το τμήμα του εγκέφαλου για τη μνήμη) για να παγιώσει ότι μάθαμε τις προηγούμενες μέρες. Κάτι που συμβαίνει σε μαθητές.
Αν κάποιοι μειώσουν τις περιόδους του ελαφρού τους ύπνου, τότε την επόμενη μέρα θα έχουν μεγάλη δυσκολία να θυμηθούν τι έμαθαν την προηγούμενη. Η μείωση των περιόδων του ελαφρού ύπνου – REM – γίνεται μόνο με κατανάλωση αλκοόλ!
Αυτό σημαίνει ότι μαθητές που καταναλώνουν αλκοόλ Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ αχρηστεύουν τις πληροφορίες που διδάχτηκαν τις προηγούμενες μέρες.
Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί κι άλλες μόνιμες βλάβες στην νοητική ικανότητα νεαρών ατόμων, που είναι περισσότερο ευάλωτα.
Οι φίλοι του αλκοόλ διαπιστώνουν ότι η ικανότητα τους να μαθαίνουν είναι χαμηλή. Δυσκολεύονται να μαθαίνουν νέα αντικείμενα, αφηρημένες έννοιες, να οργανώνουν πληροφορίες και να λύνουν προβλήματα στα μαθηματικά. Κάποιοι δυσκολεύονται στην ακουστική κατανόηση, στον προσανατολισμό και γενικά έχουν χαμηλή συγκέντρωση.
Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την επιθετικότητα και τη δίψα για περισσότερο αλκοόλ (απόσπασμα από το βιβλίο μου Θυμάμαι εύκολα, 2010).

Εχθροί της ζωής

Εχθροί των συνάψεων του εγκέφαλου μας είναι κι οι νευροτοξίνες δηλαδή το αλκοόλ, η έκθεση σε εντομοκτόνα και βαρέα μέταλλα, οι ναρκωτικές ουσίες και οι δηλητηριώδεις τοξίνες.
Φυσιολογικά, οφείλουμε να αποφεύγουμε όλα τα παραπάνω.
Ο κατάλογος των εχθρών συμπληρώνεται…
Η κατάσταση τέλματος, η αδρανοποίηση, η συνεχής παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων κι η αδιαφορία οδηγούν σε μαζική καταστροφή των συνάψεων του εγκέφαλου μας.
Όλοι αυτοί είναι οι ηθικοί εχθροί της μάθησης και της ζωής. Μετατρέπουν τους νέους μας σε υποχείρια και μένουν ατιμώρητοι.
Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι χάνουν τη ζωή τους, ετησίως, εξαιτίας του αλκοόλ.

Μια ερώτηση κρίσιμη

Παραθέτω δύο δημοσιεύματα Αθηναϊκών εφημερίδων που αναφέρονται κριτικά στο θέμα…
ΤΟ ΒΗΜΑ της 26.8.20
…Υπάρχει νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους κάτω των 17 ετών.
Η εφαρμογή αυτών των διατάξεων σε νησιά, αστικά κέντρα και σε όλη τη χώρα, με την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών, το κλείσιμο καταστημάτων και κλαμπ, θα επέφερε μία πολύ διαφορετική κατάσταση και τάξη. Σχεδόν εν μια νυκτί.
Γιατί δεν εφαρμόζεται η διάταξη; Μία απάντηση θα ήταν χρήσιμη.’
Η Καθημερινή της 22.9.20
’Σχεδόν 4 στους 10 νέους έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ πριν τα 15 χρόνια, ενώ το 6,8% δοκιμάζει αλκοόλ πριν καν φτάσει στην ηλικία των δέκα ετών. Δύο στους τρεις νέους μέχρι 30 ετών έχουν μεθύσει, ενώ
πάνω από το 25% όσων οδηγούν έχει πιάσει τιμόνι υπό την επήρεια αλκοόλ. Καθόλου τυχαία το 11% αυτών είχε τροχαίο ατύχημα. Ακόμα το 9,6% των νέων απαντά πως οδηγήθηκε σε ακραίες καταστάσεις λόγω κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.
Αυτά είναι μερικά από τα πολύ ανησυχητικά ευρήματα μιας μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε το τμήμα Μηχανικών Βιοιατρικής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (2019) σε 1.459 νέους ηλικίας 15-30 ετών από όλη τη χώρα.
Πρόκειται για στοιχεία που συνάδουν με αντίστοιχες έρευνες και χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για την εύκολη και μαζική πρόσβαση που έχουν στην Ελλάδα παιδιά και έφηβοι στο αλκοόλ.’

Συμπερασματικά

• Αλκοόλ ρέει σ’ όλο το Νομό σε πανηγύρια, γιορτές, επετείους, εκδρομές και μπαρ. Όχι, με την ίδια συχνότητα παντού.
• Αν συνυπάρχει ξενύχτι και κατανάλωση αλκοόλ, τότε τα χρήματα που ξοδεύουν οι οικογένειες για τις νυχτερινές εξόδους των εφήβων, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια μάθησης!
• Ιδιαίτερα οι μαθητές Γυμνασίου που κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχουν περισσότερες πιθανότητες για κακές σχολικές επιδόσεις και για να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως οδήγηση με μεθυσμένο οδηγό, κάπνισμα, να είναι θύματα βίας, απόπειρας αυτοκτονίας και χρήσης ναρκωτικών.
• Μακροπρόθεσμα η βλάβη που προκαλεί το αλκοόλ στον ιππόκαμπο οδηγεί σε απώλεια μνήμης και θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων.
• Αυτοδιοίκηση, οικογένειες και σύλλογοι εκπαιδευτικών γνωρίζουν ότι ο εθισμός στο αλκοόλ είναι βραδυφλεγής βόμβα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Δύο νεκροί από το τροχαίο στην Κίσσαμο (βίντεο)

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός του τροχαίου που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε όταν...

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 46χρονης στην Κίσσαμο

Αίσιο τέλος είχε εξαφάνιση της 46χρονης που είχε αναζητούνταν από τις 26 Ιουνίου στην Κίσσαμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία η γυναίκα επικοινώνησε με...

Προσπάθειες ανάνηψης για τον 37χρονο που ακρωτηριάστηκε

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων παραμένει ο 37χρονος Χανιώτης που ακρωτηριάστηκε μετά από τροχαίο στις 18/6 στο Καλαμάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί συνεχίζουν...

Ταλαιπωρία επιβατών στο αεροδρόμιο Χανίων

Ταλαιπωρια για επιβάτες πτήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων. Μεγάλη καθυστέρηση έχει η βραδινή πτήση της Aegean από Αθήνα προς Χανιά, στους επιβάτες της οποίας ανακοινώθηκε οτι...

Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers – Viral το βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τις Κρητικές γιαγιάδες vs Trappers που δημοσιεύτηκε από την εκπομπή Καλοκαίρι στο Νότο: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=sEJzkkIAkCM]

Μ. Δούκα: «Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου»

«Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου. Είναι περιουσία και προίκα μου ότι μεγάλωσα σε αυτά». Η Μάρω Δούκα εμφανώς συγκινημένη ξετύλιξε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα