Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Αληθινά εγκλήματα

Το… δολοφονικό τζακ ποτ

«Να κέρδιζα το τζόκερ»… Κλασική ατάκα που όλοι έχουμε πει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αυτό σκεφτόταν μάλλον και ο Αβραάμ Σέξπιρ, εργάτης καθαριότητας από τη Φλόριδα των ΗΠΑ, μόνο που στην περίπτωσή του η ευχή έγινε κατάρα. Ο Αβραάμ όντως στάθηκε σούπερ τυχερός και κέρδισε 30 εκατομμύρια δολάρια σε τζακπότ τον Νοέμβριο του 2006. Μόλις πήρε στα χέρια του τα χρήματα έδωσε 1 εκατομμύριο στον πατριό του και από 250.000 δολάρια στις 3 ετεροθαλείς αδελφές του. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα πλούτη του όμως, όπως ήταν φυσικό, «προσέλκυσαν» διάφορους κοντά του, ανάμεσά τους και την Ντορις Μουρ, η οποία του «πούλησε» αγάπες και έρωτες, λέγοντάς του παράλληλα ότι θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί τη νεοαποκτηθείσα περιουσία του. Δυο χρόνια μετά την απρόσμενη επιτυχία του στο τζόγο, ο Αβραάμ εξαφανίστηκε. Για να καθησυχάσει την οικογένειά του, η Μουρ τους παρέδωσε ένα γράμμα που «υπέγραφε» ο Αβραάμ, στο οποίο, υποτίθεται, τους έγραφε πως είναι καλά. Το πρόβλημα όμως ήταν πως ο Αβραάμ δεν ήξερε να γράφει. Κάτι που γνώριζαν οι δικοί του, όχι όμως και η Μουρ. Η γυναίκα «αράχνη» συνελήφθη. Τον Ιανουάριο του 2020 η αστυνομία ανακάλυψε το πτώμα του Αβραάμ Σέξπιρ σε ιδιοκτησία της Μουρ. Ο άντρας είχε δολοφονηθεί τον Απρίλιο του 2009. Η ιστορία διδάσκει δυο πράγματα: 1. Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, 2. Αν σας πέσει το τζόκερ προσέχετε τις παρέες σας (το δεύτερο βεβαίως ισχύει και χωρίς να έχετε κερδίσει στο τζόκερ!)
https://youtu.be/UEWIpHcyezw

Ένα (σχεδόν) τέλειο έγκλημα

Θα μπορούσε να είναι το σενάριο για ταινία, μόνο που η ιστορία είναι εντελώς πραγματική. Το 1971 ο Τζον Λιστ από το New Jersey δολοφόνησε τη μητέρα του, τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά. Στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» για 18 ολόκληρα χρόνια! Τελικά, το 1989 (ναι, η αστυνομία καθυστέρησε λίγο) συνελήφθη και ομολόγησε τους φόνους. «Εξήγησε» μάλιστα ότι σκότωσε και τους πέντε για οικονομικούς λόγους (επειδή η οικογένεια είχε χρέη), αλλά και για «θρησκευτικούς», (επειδή η οικογένεια είχε… απομακρυνθεί από τη θρησκεία). Έτσι, σκοτώνοντας τους, είπε, «εξαφάνισε» τα χρέη και «εξασφάλισε» ότι οι ψυχές της οικογένειας θα πήγαιναν στον παράδεισο(!) Μετά το πολλαπλό φονικό ο Λιστ άλλαξε ταυτότητα και συνέχισε τη ζωή του κανονικά, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Παντρεύτηκε και δεν θα τον ενοχλούσε κανείς, αν το έγκλημα που είχε κάνει δεν παρουσιαζόταν στην τηλεοπτική εκπομπή «America’ s most wanted». Η «υπενθύμιση» του εγκλήματος έκανε την αστυνομία να ανοίξει και πάλι την υπόθεση1 και τελικά εντόπισε τον Λιστ. Ο άντρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση και πέθανε το 2008 σε ηλικία 82 ετών.
https://youtu.be/mxLB-3SAVqc

Ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Οι φυλετικές διακρίσεις είναι –ζοφερό- χαρακτηριστικό της ιστορίας των ΗΠΑ και αυτό το παράδειγμα καταδεικνύει απερίφραστα τη σκοτεινή πλευρά του «αμερικανικού ονείρου». Το 1931, εννέα αφρικανοαμερικανοί έφηβοι από την Αλαμπάμα κατηγορήθηκαν ότι βίασαν δυο λευκές γυναίκες. Η δίκη έγινε γρήγορα και «απρόσεκτα», οι δικαστές ήταν όλοι λευκοί και τα αγόρια είχαν μια προηγούμενη σύλληψη εξαιτίας φυλετικού επεισοδίου. Ήταν επιβάτες σε τρένο και τους ζητήθηκε να «κατέβουν από το τρένο των λευκών». Εκείνα αρνήθηκαν και συνελήφθησαν. Όταν αργότερα δυο λευκές γυναίκες ισχυρίστηκαν πως βιάστηκαν, οι ένοχοι ήταν ήδη «στα χέρια της δικαιοσύνης». Τελικά η μία γυναίκα αναίρεσε την κατάθεσή της, όμως η δικαστική υπόθεσή – ορόσημο προχώρησε ταχύτατα και χωρίς να αλλάξει η «λογική» των δικαστών, που ήταν έτσι και αλλιώς προδιαγεγραμμένη. Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως 8 από τα 9 αγόρια ήταν ένοχα και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η υπόθεση αποτέλεσε περίτρανη απόδειξη των κατάφωρων φυλετικών διακρίσεων κατά μειονοτήτων. Περίπου 100 χρόνια αργότερα η πολιτεία της Αλαμπάμα παραδέχτηκε ότι τα αγόρια που καταδικάστηκαν τότε, ήταν όλα αθώα.
https://youtu.be/TmsYLmqx3wg

Σαδιστικό έγκλημα από “εξυπνάδα”

Δυο σπουδαστές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι Nathan Freudenthal Leopold Jr. και Richard Albert Loeb αποφάσισαν να διαπράξουν το τέλειο έγκλημα προκειμένου να αποδείξουν (στους εαυτούς τους!) πόσο έξυπνοι ήταν… Οι Leopold and Loeb ήταν από πλούσιες οικογένειες, σπούδαζαν σε καλό πανεπιστήμιο και –θα έλεγε κανείς- πως δεν τους έλειπε τίποτα. Οι ίδιοι όμως θεωρούσαν πως τους έλειπε η δράση, αυτό το «κάτι» που θα τους εξιτάρει, θα τους κάνει να αισθανθούν «ζωντανοί». Έτσι, αποφάσισαν να διαπράξουν το τέλειο έγκλημα. Απήγαγαν τον 14χρονο Φρανκ, ξάδελφο του Loeb, τον έδειραν μέχρι θανάτου και «πέταξαν» το πτώμα του. Μια μικρή λεπτομέρεια όμως, «χάλασε» την τελειότητα του εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού, τα γυαλιά του Leopold έπεσαν κοντά στο πτώμα του παιδιού. Αυτά οδήγησαν τους αστυνομικούς στους δυο φοιτητές, οι οποίοι γρήγορα ομολόγησαν. Μάλιστα, είπαν ότι δολοφόνησαν τον Φρανκ για να νιώσουν την «ηδονή» του εγκλήματος.
https://youtu.be/4xjLJPGOI8o

O μετρ της χειραγώγησης

Ο Theodore Robert Bundy, γνωστός ως Ted Bundy ήταν ένας από τους πλέον διαβόητους serial killer όλων των εποχών. Έχει ομολογήσει τη δολοφονία 36 γυναικών, αλλά ο αριθμός, κατά τους ειδικούς, πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο Bundy ήταν ευπαρουσίαστος, κάτι που γνώριζε και χρησιμοποιούσε προς όφελός του, και προσέγγιζε τα θύματά του προφασιζόμενος πως είχε χτυπήσει, πως ήταν τραυματισμένος και βρισκόταν σε αδυναμία. Έτσι ξεγελούσε γυναίκες οι οποίες τον θεωρούσαν «γλυκούλη» και «αβοήθητο» και τον πλησίαζαν για να προσφέρουν βοήθεια. Εκείνος τις απήγαγε, και τις σκότωνε. Μάλιστα «επέλεγε» τα θύματά του από διάφορα σημεία των ΗΠΑ, αφού ταξίδευε και δολοφονούσε. Αυτό τον έκανε καταζητούμενο σε πολλές Πολιτείες. Τελικά συνελήφθη και φυλακίστηκε, αλλά κατάφερνε να δραπετεύει επανειλημμένως. Το «μπες – βγες» στις φυλακές σταμάτησε το 1989, οπότε και οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα, στη Φλόριδα όπου κρατούνταν ως θανατοποινίτης. Η «καριέρα» του, ακόμα και σήμερα προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό, και βρίσκεται συχνά στο μικροσκόπιο ειδικών και μελετητών
https://youtu.be/9rqNPVByC9g

Για περισσότερα «πραγματικά εγκλήματα» δείτε και το:
https://listverse.com/2021/03/28/top-10-story-worth-crimes-in-american-history/

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες