Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Αλατοδιανομέας” ενάντια στο χιόνι στο ορεινό οδικό δίκτυο των Χανίων

Μια… αλατιέρα κάνει πιο εύκολη τη δουλειά του συνεργείου του τμήματος συντήρησης έργων και μηχανικού εξοπλισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων!

Aυτές τις ημέρες χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο “αλατοδιανομέας” που είναι και η ονομασία του συστήματος στον κάθετο οδικό άξονα Πρασσές- Σέμπρωνας- Πέτρα Σελί .
«Η χρήση του είχε πολύ καλά αποτελέσματα! Είδαμε ότι την επόμενη ημέρα της ρίψης αλατιού το χιόνι έφευγε πολύ πιο εύκολα. Συνήθως ολόκληρο “γκρέιντερ” όταν έχει πέσει πολύ χιόνι δυσκολεύεται και, βγάζει σπίθες πραγματικά το “μαχαίρι” του, για να βγάλει το χιόνι. Είδαμε επίσης πως είναι πιο εύκολη και η κίνηση των οχημάτων μετά που θα πέσει το αλάτι», μας εξηγεί ο υπεύθυνος του τμήματος συντήρησης έργων και μηχανικού εξοπλισμού της Π.Ε. κ. Γιώργος Μαλανδράκης.

Ο κ. Μαλανδράκης μας δείχνει τον “αλατοδιανομέα” που είναι φορτωμένος πάνω σε ένα 4Χ4 της υπηρεσίας. Το αλάτι οδοποιοίας μπαίνει από πάνω και ρίχνεται στο δρόμο από ένα σύστημα που εξέχει της καρότσας. Ο χειρισμός γίνεται από την καμπίνα όπου υπάρχει μικρή κονσόλα με την οποία ο υπάλληλος ρυθμίζει για το πόση ποσότητα αλατιού θα πέσει στο δρόμο, πόσα γραμμάρια σε κάθε τετραγωνικό, σε τι έκταση κα.
«Το δικό μας σύστημα δεν είναι για μεγάλες αποστάσεις, ως υπηρεσία έχουμε αναλάβει το τμήμα από Νέα Ρούματα μέχρι Πέτρα Σελί και Καμπανό. Η χρήση που του κάναμε αυτές τις ημέρες μας έδειξε ότι είναι χρήσιμο. Δώσαμε έμφαση στις στροφές ειδικά που δεν πέφτει ο ήλιος και παγώνουν πιο εύκολα και για μεγάλη διάρκεια οι δρόμοι και σχηματίζονται οι “χιονίστρες” όπως τις λέμε», τόνισε ο υπεύθυνος του τμήματος.
Αναφορικά με το αν προκαλεί φθορές στα ΙΧ το αλάτι οδοποιίας ο κ. Μαλανδράκης απαντάει πως «αν δούμε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από Γερμανία έχουν όλα σκουριές στο κάτω τμήμα του λόγω του αλατιού αλλά εκεί μιλάμε για τεράστιες ποσότητες. Εμείς ρίχνουμε μικρές ποσότητες και σίγουρα όχι στη συχνότητα που ρίχνουν οι άλλες Ευρωπαικές χώρες επομένως δεν θα έχουμε τέτοια θέματα».

ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!

Το τμήμα συντήρησης έργων και μηχανικού εξοπλισμού της Π.Ε. Χανίων διαθέτει μόλις τρία άτομα μόνιμο προσωπικό (ένα χειριστή, ένα οδηγό και ένα υπεύθυνο). Πριν ακόμα από τα μνημόνια, παρουσίαζε τεράστια έλλειψη προσωπικού καθώς παρότι διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό σύγχρονων μηχανημάτων έτσι ώστε να αναλαμβάνει περισσότερους εκχιονισμούς το χειμώνα και τεχνικά έργα την υπόλοιπη περίοδο, δεν μπορεί να τα αναπτύξει πλήρως. Τα όποια “μπαλώματα” με 8μηνες συμβάσεις δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες του σημαντικού αυτού τμήματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα