Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Ακριβή υπόθεση η οικοδομή στα Χανιά

» Στα ύψη οι τιμές των πρώτων υλών

Στα ύψη παραμένει το κόστος των οικοδομικών υλικών στα Χανιά και την Κρήτη, ανεβάζοντας κατά πολύ τις τιμές κατασκευής σπιτιών, πολυκατοικιών, τουριστικών μονάδων. Το κόστος έχει πολλαπλασιαστεί από το 2020 για μια σειρά από λόγους, ωστόσο δεν έχει περιορίσει τα σχέδια για κατασκευή ξενοδοχείων αλλά και πολυκατοικιών.

Xαρακτηριστικά, όπως σημείωσε στα “Χανιώτικα νέα” εργολάβος που δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών στα σίδερα οικοδομής καταγράφεται αύξηση των τιμών της τάξης του 60% σε σύγκριση με πριν από 3 χρόνια, ενώ και στο τσιμέντο από 0,48 το 2020 το κιλό, η τιμή εκτινάχθηκε στο 1,12 και σήμερα βρίσκεται περίπου στο 0,80!
Μάλιστα οι προσφορές που δίνουν οι εργολάβοι στους πελάτες είναι “τσιμπημένες” σε ποσοστό μέχρι και 120% λόγω της
αβεβαιότητας!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

 

Ο κ. Βόρδος

«Το μέσο κόστος κατασκευής μιας οικοδομής ήταν τα 1100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στις αρχές του 2020. Πλέον αυτό έχει ανέβει από 1500 έως 1800 ευρώ το τ.μ.» δηλώνει στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του “Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ν. Χανίων” κ. Γιάννης Βόρδος.
Σύμφωνα με τον ίδιο η τιμή του χάλυβα διπλασιάστηκε από το 2020 και παρότι παρουσίασε μια μικρή μείωση τελευταία, παραμένει πολύ υψηλά.
« Από το χάλυβα ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις, που συνεχίσθηκαν μετά στα αλουμίνια, τα ξύλα, τα τσιμέντα» τονίζει.
Οι βασικές αιτίες των υψηλών τιμών στις πρώτες ύλες είναι:
• Ο Covid καθώς έπεσε η παραγωγή πρώτων υλών σε όλο τον κόσμο.
• Ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Ουκρανία παράγει μεγάλες ποσότητες χάλυβα, ενώ ανακύκλωνε και χάλυβα, ενώ και οι κυρώσεις στη Ρωσία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαθέσιμων πρώτων υλών.
• Η ανατίμηση στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αύξησε και το κόστος της παραγωγής.
• Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσιάζουν μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, ανεβάζοντας την ζήτηση πρώτων υλών.
Σε ότι αφορά την Κρήτη ήλθαν να προστεθούν και τα μεταφορικά που αποτελούν ένα επιπλέον κόστος.
«Στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα λόγω των τουριστικών επενδύσεων, μεγάλων και μικρών. Κτίζονται νέες μονάδες αλλά και πολλές μικρές εκσυγχρονίζονται, ανακατασκευάζονται διαμερίσματα και σπίτια που θα δοθούν για ενοικίαση» τονίζει ο πρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών.
Ο ίδιος παρατηρεί πως το κόστος ανέβηκε γιατί «πλέον δεν βρίσκεις και εργολάβους! Πολλά συνεργεία έχουν χάσει το τεχνικό και βοηθητικό τους προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν όπως θα ήθελαν και αυτό βάζει και θέματα ποιότητας των εργασιών που γίνονται. Εταιρεία έφερε “καλουπιτζήδες” από την Αθήνα γιατί δεν έβρισκε πουθενά στην Κρήτη. Και βέβαια είχαμε και αύξηση του εργατικού κόστους που δεν είναι όπως πριν το 2020 που και αυτό προστέθηκε στα επιπλέον. Πάντως παρά τα οικονομικά προβλήματα στα Χανιά παρουσιάζεται άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας κυρίως με μεγάλα ξενοδοχεία και πολλές πολυκατοικίες καθώς η οικοδομή για χρόνια μέσα στην οικονομική κρίση ήταν “παγωμένη”. Για αυτό και βλέπουμε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για στέγη γιατί για χρόνια δεν γίνονταν νέα διαμερίσματα. Σε ότι αφορά τις τιμές των διαμερισμάτων ξεκινάνε από τις 2000 το τ.μ. και σε περιοχές όπως η πλατεία Δικαστηρίων φτάνουν και τα 4.000 ευρώ το τ.μ.».
Και όλα αυτά παρότι υπάρχει μια διαπιστωμένη καθυστέρηση στην έγκριση των αδειών από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Χανίων λόγω των γνωστών προβλημάτων με αποτέλεσμα να εκκρεμούν προς έκδοση περισσότερος από 2000 οικοδομικές άδειες!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα