Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ακρίβεια και αντοχές

Οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που έχουν τους τελευταίους μήνες… περάσει στα νοικοκυριά, πιέζουν ασφυκτικά το διαθέσιμο εισόδημά τους, όπως αποδεικνύεται από τις έρευνες οι οποίες βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας.

Η ακρίβεια έχει σοβαρότατες συνέπειες στα εισοδήματα και στο βιοτικό επίπεδο των ανέργων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Προχθές “μίλησαν” τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ: Πάνω από τα μισά νοικοκυριά (το 52,4%) δηλώνουν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες, πράγμα που συνδέεται με τις αυξήσεις των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και των ειδών διατροφής, ενώ για 6 στα 10 νοικοκυριά οι αυξήσεις σε αυτά τα αγαθά έχουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημά τους.
Και μπορεί τα “καλάθια” να επεκτείνονται, όπως και κατά περίπτωση τα διάφορα “κουπόνια”, επιταγές ακρίβειας να δίνονται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, λύνοντας μερικώς και προσωρινά το πρόβλημα, όμως οριστική λύση για την… πτώση των τιμών δεν διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία
-από όπου ξεκίνησαν όλα τούτα- “καλά κρατεί”.
Στο δε ερώτημα πόσο θα αντέξει η κοινωνία, η απάντηση κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα