Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ακρίβεια

Αρνητικό γεγονός για τον καταναλωτή η επαλήθευση των προβλέψεων για τις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων διατροφής. Τα νοικοκυριά αμύνονται στην κερδοσκοπία επιλέγοντας στα ράφια προϊόντα “ιδιωτικής ετικέτας” και όχι επώνυμα, που είναι φθηνότερα από 10-15%. Αποφεύγοντας τα συσκευασμένα, προτιμώντας τα “επί ζυγίω”.
Ένα άλλο νεοφανές είδος ακρίβειας παρατηρείται στις συσκευασίες, όπου συρρικνώνεται το βάρος με την ίδια τιμή ή και με διαφορετική, όπως γίνεται στις μαργαρίνες, στον καφέ, στα γιαούρτια, στα απορρυπαντικά, στα συσκευασμένα είδη ψωμιού των σούπερ μάρκετ, που η τιμή του κιλού φθάνει μέχρι και 5 ευρώ και σε άλλα προϊόντα.
Το κράτος ασκεί επιδοματική πολιτική. Το χρήμα από αναπτυξιακό μετατρέπεται σε πολιτικό και διοχετεύεται μέσω των επιδοματούχων σε οργανωμένες ομάδες αισχροκερδών. Η κρατική ενέργεια, ως αγαθοεργία γίνεται αιτία στρέβλωσης της οικονομίας. Η αλήθεια είναι οτι δεν είμααστε οι μόνοι που πληττόμεθα απ’ τον πληθωρισμό. Πρόκειται για Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο. Σε όλα τα κράτη, συμβαίνει να αυξάνεται το δημόσιο χρέος και να γίνεται ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών. Το πρόβλημα είχε προβλεφθεί πριν 10 χρόνια, ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός “έδειχνε τα δόντια του” πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ότι δύσκολες στιγμές θα έρχονταν και δεν θα ήσαν παροδικές, αλλά μόνιμες.
Η χρήση του δημοσίου χρήματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας επιβαρύνει μακροχρόνια την κατάσταση και λειτουργεί εις βάρος της ευημερίας. Το δημόσιο χρέος ξεπερνά αυτό που μας ανάγκασε να πάμε στα μνημόνια. Οι ανισότητες διευρύνονται, η λιτότητα έχει γίνει πρόσταγμα και η φτώχεια μάς κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. Η παραγωγική δραστηριότητα βρίσκεται σε πτώση, τα πιο πολλά προϊόντα εισάγονται, η φορολογική ασυλία και οι προκλητικές ρυθμίσεις πάνε στους πλουσίους.
Δίδονται χρήματα απ’ αυτά, που έχουν εισπραχθεί μέσω φόρων και ΦΠΑ, ή απ’ όσα θα πάρουν αύριο. Υπ’ όψιν ότι δεν φορολογύνται αρκούντως οι κερδοσκόποι, οι πάροχοι ενέργειας, οι έμποροι τροφίμων, οι εισαγωγείς κ.ά. Όλοι τους κερδίζουν από την κρίση και σχεδιάζουν την αδιάκοπη επίθεσή τους στα ισχνά εισοδήματα των καταναλωτών, χωρίς να φοβούνται τους ελέγχους ή να δώσουν λόγο πουθενά. Η πολιτεία θέλει να κρυφθεί πίσω απ’ τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο. Το ζήτημα των κερδοσκόπων δεν την απασχολεί γιατί τα κρατικά ταμεία ωφελούνται απ’ τον πληθωρισμό, αφού αυξάνονται τα έσοδά της απ’ τον ΦΠΑ
Αν οι εταιρείες ενέργειας δεν μειώσουν τα τιμολόγιά τους η στρόφιγγα των επιδοτήσεων θα πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτή, ακόμα και αν η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ αποφάσιζε μια μείωση της τάξεως του 20%.
Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα δοθεί μπόνους σε όσους καταναλωτές κάνουν οικονομία στο ρεύμα σε μηνιαία βάση κατά 15%.
Πρόκειται για ανέφικτα πράγματα, διότι από την υπηρεσία της Δ.Ε.Η. γίνεται καταμέτρηση κάθε 4 μήνες ή και σε αραιότερα διαστήματα. Πώς θα υπολογισθεί η μείωση κατανάλωσης κατά 15%;
Το παράλογο γίνεται συνώνυμο με την εκμετάλλευση!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα