Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Αιτήματα στην κυβέρνηση από την ενδοχώρα των Χανίων

Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που για πολλούς Δήμους προκαλούν βασικά προβλήματα λειτουργίας, η υπερπλήρωση του προγράμματος “Α. Τρίτσης” με προτάσεις με αποτέλεσμα τα χρήματα να μην είναι αρκετά, αλλά και άλλα θεσμικά θέματα τέθηκαν μεταξύ άλλων από τους Δήμους των Χανίων στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα.

Στην κλειστή για τους δημοσιογράφους συνάντηση της Κυριακής στην Π.Ε. Χανίων οι δήμαρχοι τοποθετήθηκαν πάνω σε όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Ακολουθούν οι 6 Δήμοι του Νομού (εκτός των Χανίων οι θέσεις του οποίου παρουσιάσθηκαν ξεχωριστά στον αναπλ. υπουργό και δημοσιεύτηκαν στα χθεσινά “Χ.Ν.”)

• Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ: «Ζήτησα παράταση της διακήρυξης για τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Πολλοί Δήμοι δεν έχουν τεχνική επάρκεια» ανέφερε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης συμπληρώνοντας πως «εξαιτίας της κινητικότητας, έχουν αποδυναμωθεί οι δήμοι της ενδοχώρας. Εμείς καταφέραμε και ανακτήσαμε την τεχνική μας επάρκεια προσλαμβάνοντας τρεις μηχανικούς».
Ο Δήμος Αποκορώνου θα υποβάλλει έργα προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ για το “Α. Τρίτσης” όταν το πλαφόν του είναι τα 12 εκ. ευρώ. «Ζητήσαμε το μεγάλο έργο του βιολογικού της Αλμυρίδας -που θα το υποβάλλουμε μέχρι τις 30 Μαΐου- να μην συμπεριληφθεί στο πλαφόν των 12 εκ. ευρώ για να εντάξουμε στο “Α. Τρίτσης” τα έργα της αγροτικής οδοποιίας, των βυθιζόμενων κάδων, της ωρίμανσης μελετών για το δημοτικό Γηροκομείο, της στατικής επάρκειας και της μελέτης ανέγερσης νέου γυμνασίου – λυκείου Βάμου, την αντισεισμική προστασία, την ηλεκτροκίνηση. Βρήκα θετική ανταπόκριση από τον υπουργό και χαιρετίζω τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε με κάθε δήμαρχο χωριστά! Όπως του τόνισα η οικονομική ανάκαμψη της χώρας περνάει από τον πρώτο βαθμό τοπικής Αυτοδιοίκησης!». Τέλος ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε και την ανάγκη να προχωρήσει ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική Αυτοδιοίκηση.

• Δ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Με την ιδιότητά του ως γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης ο κ. Γιάννης Μαλανδράκης έβαλε τα ζητήματα της πρόσληψης προσωπικού παρατηρώντας πως «πολλοί υπάλληλοι που ήλθαν με την προκήρυξη 3Κ έφυγαν για άλλους Δήμους με την κινητικότητα. Κάναμε την πρόταση στον υπουργό, υπάλληλοι ορισμένου χρόνου να καλύπτουν τους μόνιμους αποχωρούντες που φεύγουν για άλλους Δήμους, με τον κ. Πέτσα να δείχνει ενδιαφέρον για την επίλυση του θέματος. Είπαμε επίσης πως το πρόγραμμα “Α. Τρίτης” αυτή τη στιγμή με τις μεγάλες υπερ-δεσμεύσεις πόρων παρουσιάζει πρόβλημα. Χαρακτηριστικά εμείς εντάξαμε με 8,5 εκ. την επέκταση του βιολογικού αρχικά στο “Φιλόδημο” και έπειτα στο “Α. Τρίτσης” και το έργο αυτό από μόνο του καλύπτει όλη τη χρηματοδότησή μας και δεν μπορούμε να εντάξουμε κανένα άλλο έργο! Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί λύση!».
Ο δήμαρχος Πλατανιά αναφέρθηκε στο έργο ανάπλασης της ΠΕΟ (Μάλεμε – Κολυμπάρι) από κοινού με την Περιφέρεια, και μια σειρά από εμβληματικά έργα που προγραμματίζει η δημοτική αρχή. Τέλος ζήτησε την εξαίρεση από το “πλαφόν” του “Α. Τρίτσης” των Δήμων που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

• Δ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ: «Το βασικό μας πρόβλημα είναι η υποστελέχωση του Δήμου και ειδικά των τεχνικών μας Υπηρεσιών. Ο Δήμος ο δικός μας ποτέ δεν είχε τεχνική επάρκεια» δήλωσε ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης συμπληρώνοντας πως «ο κ. Πέτσας μας διαβεβαίωσε ότι κάποια έργα μπορούν να ενταχθούν στο “Α. Τρίτσης” ενώ ανοίγονται και άλλες πιστώσεις». Ο Δήμος Κισσάμου θα προτείνει ως εμβληματικό έργο την ανάπλασης του ιστορικού κέντρου στο Καστέλι, έργο για το οποίο η μελέτη έχει ανατεθεί.

• Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ: Τις προτάσεις του Δήμου παρουσίασε ο δήμαρχος κ. Μανούσος Χιωτάκης κάνοντας λόγο για «εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό». Ειδικότερα στο “Α. Τρίτσης” έχoυν κατατεθεί από το Δήμο Σφακίων τα έργα: Ύδρευση Καλλικράτη, δρόμοι Ανώπολη-Μουρί και Ίμπρος-Λάκκοι, πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης, αναπλάσεις δημ. Σχολείων και παιδικές χαρές, και το ψηφιακό μουσείο για τα 200 χρόνια της επανάστασης. Στο Ταμείο Ανάκαμψης θα κατατεθούν προτάσεις για τους βιολογικούς της Χ. Σφακίων και της Αγ. Ρουμέλης.

Δ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ: Η τεράστια έλλειψη προσωπικού τέθηκε από τον δήμαρχο κ. Αντώνη Περράκη. «Σε σύνολο 79 θέσεων που προβλέπονται στον Ο.Ε.Υ. και αφορούν θέσεις ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ μόλις οι 26 είναι καλυμμένες και οι υπόλοιπες 53 είναι κενές. Η δε περιβόητη “κινητικότητα” αποτελεί για τον Δήμο μας μια μόνιμη αιμορραγία, αφού από το Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν μεταταχθεί 5 μόνιμοι υπάλληλοι» είπε ο κ. Περράκης. Ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου μίλησε για δήμο – «αδειανό πουκάμισο» καθώς «αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των Δημοτών του!» και έδωσε ένα παράδειγμα: «Από τους 5 μεταταχθέντες υπαλλήλους οι 2 ήταν υπάλληλοι των ΚΕΠ με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία λειτουργίας τους αφού 2 από τις 3 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας (με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση των Δημοτικών Ενοτήτων μεταξύ τους) δεν εξυπηρετούνται από υπάλληλο ΚΕΠ. Αναλυτικότερα, το ΚΕΠ Αν. Σελίνου μετά τη μετάταξη του μόνιμου υπαλλήλου σε αστικό Δήμο του νομού τον Σεπτέμβριο του 2020 έχει προκαλέσει το κλείσιμο του ΚΕΠ και καθώς από τον Ιανουάριο του 2019 όπου και συνταξιοδοτήθηκε ο μόνιμος υπάλληλος που υπηρετούσε στο Δημοτικό Κατάστημα Αν. Σελίνου δεν υπάρχει καμία εξυπηρέτηση προς τους Δημότες πέραν της μιας φοράς την εβδομάδα που μεταβαίνει εκεί υπάλληλος του Δήμου». Τέλος ο ίδιος σε υπόμνημα που κατέθεσε ζήτησε την άμεση κάλυψη των κενών στο ΚΕΠ του Δήμου, την πρόσληψη πολιτικού μηχανικού, αγρονόμων, Π.Ε. Μηχανολόγων Μηχανικών, Π.Ε. Οικονομικού, Π.Ε. Διοικητικού, προσωπικού καθαριότητας, προσωπικού για τους παιδικούς σταθμούς , την αύξηση των πόρων του “Α. Τρίτσης” για τους ορεινούς Δήμους.

• Δ. ΓΑΥΔΟΥ: Στην ένταξη της αγροτικής οδοποιίας που θα υποβληθεί μέχρι τέλος του μήνα με προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ και το έργο των 800.000 ευρώ για τις πράσινες γωνιές αναφέρθηκε η δήμαρχος Γαύδου κα Λίλιαν Στεφανάκη.

 

Θετικός απολογισμός από τη ΝΟΔΕ Χανίων

Με ικανοποίηση είδαν την επίσκεψη Πέτσα στη ΝΟΔΕ Χανίων, η οποία σε ανακοίνωσή της, αποτιμά θετικά τις επαφές του αναπληρωτή υπουργού στον νομό μας.
Η ΝΟΔΕ σχολιάζει ότι «ο κ Πέτσας απέδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν φτάνει μόνο το να θέτεις ένα στόχο ως δημοτική ή περιφερειακή αρχή. Η συνεργασία παραγόντων και δυνάμεων είναι αυτή που στο τέλος θα δώσει το αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει στην πράξη πως έχει έρθει για να ενώσει, να ενισχύσει τους θεσμούς και συνολικά να “αξιοποιήσει” όσους ενδιαφέρονται για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Κοιτάμε με αισιοδοξία το αύριο και αφήνουμε πίσω τις δυσκολίες που αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση μας δημιούργησε…».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες