Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Αιτήματα για την προστασία των πηγών του Κουρταλιώτη

Ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής οι πηγές του Κουρταλιώτη ποταμού, με την Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη να προχωρά σε κινητοποίηση μεταξύ άλλων, ζητώντας την προστασία της Περιοχής NATURA 2000 και τη διασφάλιση ότι η άντληση του νερού δεν βλάπτει το οικοσύστημα ούτε υποβαθμίζει την ποιότητα του υδρευόμενου νερού.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι Πηγές του Κουρταλιώτη Ποταμού αποτελούν τόπο εξαιρετικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας, υποκείμενη σε καθεστώς υψηλής προστασίας, όπως και η ευρύτερη περιοχή Κουρταλιώτικο φαράγγι – Πρέβελη – Περιοχή Natura 2000 (GR4330007).
Πρόκειται για έναν Οικότοπο «Μεσογειακά Ποτάμια με μόνιμη ροή νερού, πετρώδη κοίτη και κοινά πολυετή φυτά», που έχει μια εξαιρετική εκπροσώπηση, καλή Διατήρηση και παγκόσμια αξία.
Οι πηγές του Κουρταλιώτη Ποταμού αποτελούν σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά πτηνά (Καταφύγιο Άγριας Ζωής – ΚΑΖ), είδη ορνιθοπανίδας που διαβιούν σε ορεινές περιοχές και θαμνότοπους (Ζώνη ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα, οδηγία 2009/147/ΕΚ), ενώ παράλληλα αποτελούν Πηγές ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής, αφού πρόκειται για τους κύριους υδατικούς πόρους των γύρω χωριών.
Ως Κίνηση για την Προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη διεκδικούμε την προστασία της Περιοχής NATURA 2000 και τη διασφάλιση ότι η άντληση του νερού δεν βλάπτει το οικοσύστημα ούτε υποβαθμίζει την ποιότητα του υδρευόμενου νερού.
Την Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023, προχωρήσαμε σε άμεση κινητοποίηση, αφού διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση των σωλήνων άντλησης ολοένα και χειροτερεύει και αφού πρώτα είχαμε απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ενημερωθούμε για τη διαφύλαξη και προστασία των φυσικών πόρων της περιοχής μας, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα ήρθαμε σε επαφή:
– Με τους εκπροσώπους του Τοπικού Οργανισμού Έγγειων Βελτιώσεων – ΤΟΕΒ Κουρταλιώτη
-Με τη Διεύθυνση Υδάτων –Γ.Δ Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
-Με το Γραφείο του κου Δημάρχου Αγ. Βασιλείου, Ι. Ταταράκη, χωρίς κανείς να μπορέσει να μας πληροφορήσει σχετικά με την Περιβαλλοντική και Τεχνική Μελέτη για τα υφιστάμενα έργα.
Επιπλέον διαπιστώσαμε το χτίσιμο πετρότοιχου για την κάλυψη του πρόσφατα τοποθετημένου σωλήνα άντλησης και της αντίστοιχης σιδηροκατασκευής που τον στηρίζει, χωρίς κανένας να μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι νόμιμος και προϊόν μελέτης.

Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να παρέμβουμε. Να υπογραμμίσουμε την αναγκαιότητα περιβαλλοντικού και τεχνικού σχεδιασμού για το παρόν και το μέλλον. Να διεκδικήσουμε την προστασία των φυσικών μας θησαυρών, τον καθορισμό της αξίας και ταυτότητας του τόπου μας, τη βεβαίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.
Δε θα σταματήσουμε εάν δεν απαντηθούν γραπτώς τα αιτήματα μας.
Συσπειρωνόμαστε για την Υγιή Διαχείριση των νερών μας, ώστε από κοινού να διασφαλίσουμε ότι και οι επόμενες γενιές θα μπορούν να απολαμβάνουν τις Πηγές του Κουρταλιώτη και το νερό του».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα