Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Αισθητήρες… νοημοσύνης

Τον πήραμε τον πήραμε… Οχι το βραβείο όπως αφήναμε να διαρρεύσει αλλά τον έπαινο: Τον έπαινο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Smart City (έξυπνη πόλη) στην εφαρμογή τεχνολογίας για διευκόλυνση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα (ΑμΕΑ) και ηλικιωμένων. Κι επειδή πλέον αυτός ο κόσμος μας ο Μέγας μέσω του χωριού της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει πολύ μικρός, πολλές μέρες πριν το πάρουμε (και έχει σημασία αυτό να το κρατήσουμε) είχε κυκλοφορήσει το βίντεο της υποψηφιότητάς μας.

• Σ’ αυτό το βίντεο -που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο, σε μια ιδιωτική τοπική ιστοσελίδα που αναφέρεται καθημερινά στα προβλήματα στάθμευσης και κυκλοφορίας των Χανίων, αλλά και σε τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες- βλέπαμε και διαβάζαμε σε υπότιτλους… πράματα και θάματα!

• Φυσικά τα σχόλια ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ μιας κάλπικης υποψηφιότητάς μας (αφού γινόταν μέσα από ένα κάλπικο βίντεο) έδιναν κι έπαιρναν.

• Παρά τον σάλο ωστόσο, που προειδοποιούσε για την εικονική πραγματικότητα του βίντεο, οι… αισθητήρες της πρώην και νυν δημοτικής αρχής, δεν “ξύπνησαν” το σύστημα. Ωστε να προβεί σε μια και μόνη ενδεδειγμένη ενέργεια: Να αποσύρει το βίντεο της ντροπιαστικής εικονικής πραγματικότητας. Αντίθετα, παραλάβαμε έπαινο για την καινοτόμο προσέγγιση χρήσης τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών για να παρέχουν πάρκινγκ σε ΑμΕΑ και να εμποδίζουν την κατάληψη των θέσεων από άλλους. Καταλάβατε; Αυτά όλα τα κάνουμε ΤΩΡΑ, λέει το βίντεο. Χρόνος ενεστώτας. Δεν λέει ότι σχεδιάζουμε και ΘΑ το κάνουμε στο άμεσο -έστω- μέλλον. Εικονική πραγματικότητα

• Τι δείχνει όμως, τι λέει και τι γράφει σε αγγλικούς υπότιτλους το βίντεο υποψηφιότητας των Χανίων ως «έξυπνης πόλης» στον τομέα διευκόλυνσης της στάθμευσης των ΑμΕΑ μέσω εφαρμοσμένης τεχνολογίας;

• Λέει και γράφει ότι η πόλη διαθέτει 250 θέσεις ΑμΕΑ, ότι έχει ταξί για ΑμΕΑ που δεν στοιχίζει(!) περισσότερο από ένα κοινό ταξί, ότι διαθέτει ένα προσαρμοσμένο μίνι μπας για την εύκολη μετακίνηση στην πόλη ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένων. Και βέβαια ότι διαθέτει καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα ελέγχου των θέσεων πάρκινγκ των ΑμΕΑ μέσω αισθητήρων. Το σύστημα αυτό ελέγχει τη διαθεσιμότητα των 250(!) θέσεων πάρκινγκ. Οι αισθητήρες επίσης ειδοποιούν τις αρχές (δήμο, τροχαία) σε περίπτωση παράνομης χρήσης των θέσεων.

• Α! Είδαμε και μια εικόνα της πόλης του Ρεθύμνου που παρουσιάζεται ως εικόνα των Χανίων! Γιατί δεν αποσύρθηκε;

• Χθες το πρωί ακούσαμε σε τοπική ενημερωτική ραδιοφωνική εκπομπή τον πρώην δήμαρχο Χανίων, να απαντά σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για το “φιάσκο” -αναληθές βίντεο .

• Ακούσαμε λοιπόν, ότι το βίντεο αυτό δεν το έφτιαξε ο δήμος Χανίων. Ο οποίος, λέει, είχε στείλει άλλο βίντεο. Επίσης ότι το μίνι μπας ΘΑ το παραλάβουμε σε ένα χρόνο αφού το έχουμε παραγγείλει. Ποιος το έφτιαξε το άλλο βίντεο; Η επιτροπή. (σ.σ. ελληνική επιτροπή αξιολόγησης;). Εμείς στείλαμε τα στοιχεία, είπε. Πότε εστάλησαν; Αρχές Σεπτεμβρίου. Αρα όφειλε να το έχει ελέγξει και η νέα δημοτική αρχή. Το ήξερε; -Ναι το ήξερε, η απάντηση.

• Και καλά το βίντεο που εστάλη τελικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να στηρίξει -τι ειρωνεία- των λόγων μας το αληθές(!) δεν το είδαμε, ως δημοτική αρχή; Ποιος το υπέγραψε; Επειδή, κάποιος υπογράφει πολιτικά. Ετσι δεν είναι;

• Και αναρωτιόμαστε: Το τελικό βίντεο, δηλαδή, εστάλη ερήμην του δήμου Χανίων, ερήμην της δημοτικής αρχής; Και της πρώην και της νυν; Δεν είχαμε υποχρέωση να δούμε τι υπογράφουμε και τι στέλνουμε μετά την όποια «επιτροπή»; Αν δεν το είδαμε τότε κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας – του δήμου Χανίων. Και καλά οι εικόνες και άλλες οπτικές ανακρίβειες. Τα στοιχεία των 250 θέσεων, το μίνι μπας, το ταξί που δεν στοιχίζει, η λειτουργία του καινοτόμου πανελλαδικά συστήματος ελέγχου των θέσεων παρκινγκ ΑμΕΑ, από το μυαλό τους τα έβγαλαν; Και μόνταραν ένα “κάλπικο” βίντεο για να μας χαρίσουν βραβείο ή έπαινο; Τα στοιχεία δεν είναι μοντάζ. Το βίντεο δεν λέει για πιλοτική εφαρμογή της εγκατάστασης του συστήματος. Λέει και γράφει ότι λειτουργεί το σύστημα.

• Και η λογική λέει ότι άλλο να αγοράσεις από μια εταιρεία (όπως έκανε ο δήμος Χανίων) ένα σύστημα με ΣΚΟΠΟ να το χρησιμοποιήσεις για την διασφάλιση των θέσεων πάρκινγκ ΑμΕΑ και να το λειτουργείς για όλες, κι άλλο να διαλαλείς ανά τας Ευρώπας ότι λειτουργείς κανονικά όλο το σύστημα μαζί με τις λοιπές υποδομές. Μια χθεσινή, άλλωστε, ανακοίνωση των ΑμΕΑ αναφέρει τι λειτουργεί και τι χρειάζεται η πόλη.

• Επίσης το βίντεο με τις ανακρίβειες κυκλοφορούσε μέρες στο διαδίκτυο. Το είχαν δει όλοι εκτός από τον δήμο ώστε να το αποσύρουν; Αν κάποια άλλη πόλη έκανε ένσταση για ανακρίβειες, τι θα γινόταν;

• Μήπως αναζητώντας μια διάκριση που μπορεί να μας προσφέρει εφήμερους πολιτικοαυτοδιοικητικούς επικοινωνιακούς πόντους εντός πόλεως ώστε να ανεβάσει την πολιτικοαυτοδιοικητική δημοτικότητά μας, προσβάλλουμε τους… …αισθητήρες νοημοσύνης των πολιτών;

• Υ.Γ. Το κείμενο γράφεται πρωί Δευτέρας και δεν γνωρίζουμε εάν το θέμα τεθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στο απογευματινό Δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα