Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Αισιόδοξα µηνύµατα για τη φετινή τουριστική περίοδο

» Γερµανία, Αγγλία και Γαλλία οι µεγάλοι πρωταγωνιστές
στις αφίξεις ξένων επισκεπτών

 

Αισιόδοξα µηνύµατα στέλνουν οι σηµαντικότερες αγορές-χώρες που τροφοδοτούν µε επισκέπτες την Ελλάδα κάθε χρόνο, καθώς οι µέχρι τώρα ενδείξεις από τις αεροπορικές εταιρίες αλλά και τις έρευνες που διεξάγουν οι κατά τόπους τουριστικοί οργανισµοί δείχνουν αν µη τι άλλο ότι οι τουριστικές αφίξεις το 2024 στην Ελλάδα δεν θα είναι χαµηλότερες από το 2023, χρονιά ορόσηµο για τον ελληνικό τουρισµό.

Χωρίς να ληφθούν υπόψη τυχόν αστάθµητοι παράγοντες που µπορεί ανά πάσα στιγµή να επηρεάσουν στην τουριστική κανονικότητα, Γερµανία, Αγγλία και Γαλλία θα είναι και το 2024 οι µεγάλοι πρωταγωνιστές στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στην µεγαλύτερη αγορά τροφοδότη ξένων επισκεπτών προς την Ελλάδα, Γερµανία, τα µηνύµατα µόνο ως θετικά λογίζονται. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διεθνείς παίκτες της τουριστικής σκηνής, τονίζεται ότι παρά την τρέχουσα δύσκολη οικονοµική κατάσταση οι διακοπές θα συνεχίσουν να διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο για τους Γερµανούς το έτος 2024, καθώς υπολογίζεται τη νέα τουριστική χρονιά να πραγµατοποιήσουν περίπου 70 εκατοµµύρια ταξίδια, διάρκειας 5 και πλέον ηµερών.

Με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στα φαβορί για διακοπές στο εξωτερικό για τους Γερµανούς, στους δηµοφιλείς προορισµούς συγκαταλέγονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Αυστρία.
Ο διεθνής Tour Operator DER Touristik κάνει λόγο για αύξηση της ζήτησης το 2024 σε σχέση µε πέρυσι, µε το Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα αλλά και τη Θάσο να παρουσιάζουν αξιόλογη δυναµική.

Στο µεταξύ για τον Tour Operator Schauinsland ιδιαίτερα «υποσχόµενοι» προορισµοί για το 2024 είναι η Χαλκιδική και η Κέρκυρα. Η Ελλάδα ωστόσο αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους προορισµούς για οικογένειες και ζευγάρια στην γερµανόφωνη αγορά, σύµφωνα µε τον Tour Operator FTI, µε τις προκρατήσεις του 2024 να κινούνται στα περυσινά επίπεδα. Για τον Tour Operator Alltours το χειµερινό πρόγραµµα city break 2023/2024 τρέχει πολύ ικανοποιητικά, ενώ σχεδιάζεται το τρέχον έτος ένταξη χειµερινών πακέτων και στη Θεσσαλονίκη. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για την µεγάλη πλατφόρµα κρατήσεων Holidaycheck όπου καταγράφεται αυξηµένο ενδιαφέρον για το 2024 για την Κρήτη, τα µικρά Ελληνικά Νησιά, την Κέρκυρα, την Χαλκιδική, την Ζάκυνθος και τέλος τη Θάσο. Αξίζει παράλληλα να αναφερθεί ότι για το 2024 η αεροπορική εταιρία Eurowings θα αυξήσει κατά 8% περίπου την διαθεσιµότητα σε προσφερόµενες θέσεις αλλά και τον αριθµό των πτήσεων.

Η ΑΓΓΛΙΑ

Στην δεύτερη σηµαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισµό το 2023, έκθεση της ΑΒΤΑ για τις ταξιδιωτικές προθέσεις των Βρετανών για το 2024 τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι στην 5η θέση. Πρώτη επιλογή για τους Βρετανούς θα είναι η Ισπανία, δεύτερη η Ιταλία, τρίτη η Γαλλία και ακολουθούν οι ΗΠΑ µε την Ελλάδα.
Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία αποτελούν τους πλέον σηµαντικούς ανταγωνιστικούς προορισµούς στην Ιρλανδική αγορά, µε την Ελλάδα να έχει σηµειώσει σηµαντική αύξηση κατά το 2023 και τους ειδικούς της αγοράς να εκτιµούν ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά το 2024.
Εστιάζοντας στο πτητικό έργο των αεροπορικών εταιρειών η Easyjet κάνει λόγο για αύξηση 6,3% στο πτητικό έργο (capacity) των πτήσεων για την Ελλάδα. Από την πλευρά της η British Airways, αµέσως µετά την εκπτωτική δράση (January sales) που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024, δείχνει άνοδο κρατήσεων της τάξης του 21% σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο µεταξύ και ο όµιλος Jet2, προσφέρει 1,5 εκατ. αεροπορικές θέσεις και 320 πτήσεις την εβδοµάδα προς την Ελλάδα, περισσότερα από 100 δροµολόγια από 11 αεροδρόµια του Ηνωµένου Βασιλείου προς 14 αεροδρόµια στην Ελλάδα, ενώ οι πελάτες της Jet2holidays θα µπορούν να επιλέξουν µεταξύ 20 ελληνικών προορισµών.

Η ΓΑΛΛΙΑ

Στην τρίτη σηµαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισµό, αυτή της Γαλλίας που στο 2023 έστειλε στην Ελλάδα 1,920 εκατοµµύρια ταξιδιώτες (αύξηση 4,2% σε σχέση µε πέρυσι) οι έρευνες για την διάγνωση της ταξιδιωτικής επιθυµίας των Γάλλων το 2024 σηµειώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη (3η) θέση, αναφορικά µε τα ταξίδια µικρής και µέσης απόστασης . Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία µπροστά από τη µητροπολιτική Γαλλία.
Αντλώντας στοιχεία από την δηµοφιλής γαλλική επαγγελµατική ιστοσελίδα τουρισµού L´Echo Touristique αναφορικά µε τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων του µηνός Ιανουαρίου 2024 από φυσικά και online ταξιδιωτικά πρακτορεία προς τους είκοσι κορυφαίους προορισµούς παγκοσµίως τονίζεται µεταξύ άλλων ότι η συνολική κίνηση της αγοράς παρουσίασε µία αύξηση 3% τον Ιανουάριο του 2024 έναντι του Ιανουαρίου 2023.
Αναφορικά µε στοιχεία από ένα διεθνή οργανωτή ταξιδίων, που ασχολείται µε πολυτελείς διακοπές, το Voyage Privé στοχεύει να στείλει τους 115.000 ταξιδιώτες και να αυξήσει κατά 380 χιλιάδες τις διανυκτερεύσεις. Ειδικότερα για τη γαλλική αγορά, οι προκρατήσεις κινούνται ικανοποιητικά για την εταιρεία και αναµένουν µεγαλύτερο ενδιαφέρον τον Φεβρουάριο, ένα µήνα πριν από το καθολικό Πάσχα, όπου και το ενδιαφέρον για διακοπές εντείνεται. Η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι Κυκλάδες παρουσιάζουν τη µεγαλύτερη ζήτηση. Η στόχευση για το 2024 είναι οι άνω των 60.000 γάλλων ταξιδιωτών και οι 200.000 διανυκτερεύσεις.
Το Voyage Privé έχει ολοκληρώσει τις πρώτες είκοσι ηµέρες του Ιανουαρίου 1.310 κρατήσεις για την Ελλάδα, για 3.470 άτοµα και 10.919 διανυκτερεύσεις, µε µέσο όρο δαπάνης τα 1.210 Ευρώ κατ’ άτοµο.
Στο µεταξύ ο travel agent FRAM – Karavel σχεδιάζει να προωθήσει προορισµούς πέραν των παραδοσιακών, όπως είναι η Κόρινθος/Λουτράκι, η Καλαµάτα, η Κως και µικρότερα νησιά των Κυκλάδων. Σε κάθε περίπτωση εκτιµάται ότι θα στείλει το 2024 περισσότερους από 87.489 γάλλους επιβάτες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2023, µε τους µισούς περίπου να επιλέγουν την Κρήτη πέρυσι.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι και το 2024 η Ελλάδα θα ξεχωρίσει στην διεθνή τουριστική σκηνή. Το αν θα επιτευχθούν οι αφίξεις του 2023, δεν αποτελεί αυτοσκοπό για την πολιτική ηγεσία του τουρισµού αλλά και ούτε και για την επιχειρηµατική κοινότητα, µε το βάρος να δίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εισερχόµενου τουριστικού ρεύµατος και στο οικονοµικό αποτύπωµα του στην ελληνική οικονοµία αλλά και στο ταµείο των επιχειρήσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα