Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Αιολικά πάρκα: Επενδύσεις, θέσεις εργασίας και μειωμένοι λογαριασμοί ρεύματος

Η αιολική ενέργεια δεν αποτελεί μία μορφή ενέργειας από το μέλλον αλλά έχει έρθει για να μείνει και η Ελλάδα στην προσπάθειά της να παράγει κλιματικά ουδέτερη ενέργεια “ποντάρει” στα αιολικά πάρκα.

Μάλιστα τα αιολικά μαζί με τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μία από τις κύριες μορφές ενεργειακών επενδύσεων στη χώρα μας, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ με αυξημένο ενδιαφέρον από ελληνικούς και διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς, δημιουργώντας όχι μόνο τις προϋποθέσεις για απεξάρτηση από ρυπογόνα και οικονομικά ασύμφορα καύσιμα (όπως ο λιγνίτης), ενώ παράλληλα παράγουν πλήθος θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή αλλά και την περίοδο λειτουργίας τους δίνοντας έτσι μία μεγαλύτερη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, τα αιολικά πάρκα “επιστρέφουν” χρήμα στους κατοίκους των περιοχών που έχουν εγκατασταθεί. Αυτό συμβαίνει καθώς τουλάχιστον το 1% του κύκλου εργασιών των αιολικών πάρκων επιστρέφεται μέσω αφαίρεσης ποσού στους λογαριασμούς ρεύματος.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας από το 2014, το 3% του τζίρου από κάθε αιολικό πάρκο διατίθεται προς όφελος των κατοίκων  με αποτέλεσμα να προσφέρεται και ένα σημαντικό ποσό για έργα στις περιοχές που έχουν εγκατασταθεί οι ανεμογεννήτριες.

Πιο συγκεκριμένα το ειδικό αυτό τέλος διανέμεται ως εξής:

  • 1,7% στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης
  • 1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος
  • 0,3% στο Πράσινο Ταμείο

Επομένως, τα αιολικά επιτυγχάνουν έναν τριπλό σκοπό, ο οποίος είναι η στροφή προς τις πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας που δεν κοστίζουν τόσο όσο τα καύσιμα που χρησιμοποιούταν στο παρελθόν, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η έλευση επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την επιστροφή χρημάτων μέσω μείωσης των λογαριασμών και τη χρηματοδότηση έργων που ωφελούν την τοπική κοινωνία προσθέτοντας έτσι και οικονομικό πρόσημο εκτός από το περιβαλλοντικό.

Με αυτό τον τρόπο οι περιοχές στις οποίες λειτουργούν αιολικά πάρκα έχουν να λαμβάνουν ένα πλήθος κερδών και καθίστανται μέτοχοι στην προσπάθεια της στροφής της χώρας μας προς μία πιο πράσινη, οικονομική και κλιματικά ουδέτερη μορφή ενέργειας.

Εάν κατοικείτε σε περιοχή, στην οποία ήδη λειτουργεί αιολικό πάρκο από το 2015 έως το 2019, μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο www.deddie.gr και να ενημερωθείτε σχετικά με την επιστροφή που δικαιούστε στον λογαριασμό ρεύματος, πληκτρολογώντας τα απαραίτητα στοιχεία του αριθμού της παροχής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα