16.7 C
Chania
Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025

Αγορά τροφίμων κατά την πασχαλινή περίοδο

Θα ήθελα  να συµβουλεύσω  το καταναλωτικό κοινό, εν όψει της αυξηµένης κατανάλωσης διαφόρων τροφίµων και ιδιαίτερα  κρέατος διαφόρων κατηγοριών και ποικιλιών, από αρνί µέχρι γαλοπούλα, κατά την διάρκεια των εορτών των του Πάσχα,το πως θα τα επιλέξουν και τον τρόπο χειρισµού των, γιατί το φαινόµενο της ‘‘τροφικής δηλητηρίασης’’ είναι αυξηµένο τα τελευταία χρόνια που  φυσικά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισµούς – πρακτικές, ως προς την προετοιµασία και συντήρηση των, ιδιαίτερα του κρέατος

Συνήθως εκδηλώνεται µε συµπτώµατα γαστρεντερίτιδας, µετά από κατανάλωση κάποιου µολυσµένου τροφίµου(π.χ τυροκοµικού προϊόντος,  κρέατος κ.α),  τόσο εντός του οικιακού, όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν οι συµβουλές που θα παρατεθούν παρακάτω, µπορούν να βοηθήσουν να αποφευχθούν συνήθη λάθη στον χειρισµό του εν λόγω τροφίµου, κατά την προετοιµασία του Πασχαλινού  γεύµατος

Σύµφωνα µε σχετικές Υγειονοµικές και Αγορανοµικές ∆ιατάξεις θα πρέπει να ακολουθούµε τα παρακάτω:

ΚΡΕΑΣ

1. Αγορά του κρέατος 

Κατά την αγορά του είδους του κρέατος που πρόκειται να αγορασθεί, ελέγχουµε την κατάσταση του καταστήµατος πώλησης, να πληροί τους υγειονοµικούς κανονισµούς και συγκεκριµένα

-να διατηρείται το προς πώληση κρέας πάντα  σε ψυκτικό θάλαµο

-να φέρει τις προβλεπόµενες σφραγίδες και πινακίδες του είδους, της προέλευσης και της αναγραφόµενης  τιµής

2. Απόψυξη του κρέατος

  Εάν το κρέας είναι κατεψυγµένο

Τοποθετούµε το κρέας σε ένα καθαρό δοχείο στην συντήρηση του ψυγείου για απόψυξη και όχι στην επιφάνεια του πάγκου εκτός ψυγείου.    Όταν το νωπό κρέας διατηρείται σε θερµοκρασία δωµατίου(18οC) για περισσότερο από δύο ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασµός βακτηρίων.    Επικίνδυνες θερµοκρασίες για τον πολλαπλασιασµό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι µεταξύ 4οC και 60οC

3. Πως χειριζόµαστε το ωµό κρέας σωστά

-Πρέπει να πλένουµε τα χέρια µας πριν και µετά τον χειρισµό του  κρέατος,  καθώς και τις επιφάνειες µε τις οποίες έρχεται σε επαφή

– Το ωµό κρέας και ιδιαίτερα του κοτόπουλου  µέχρι την µαγειρική του, πρέπει να παραµένει µακριά από φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιµα που είθισται να καταναλώνονται ωµά ή είναι έτοιµα προς κατανάλωση. Έτσι αποφεύγεται η σαλµονέλα, µια σοβαρή τροφική  δηλητηρίαση

-Οι επιφάνειες κοπής κρέατος πρέπει να είναι διαφορετικές, για την αποφυγή διασταυρούµενης επιµόλυνσης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στο χειρισµό του κοτόπουλου, να πλένεται σε ξεχωριστή λεκάνη , µακριά από λαχανικά και χόρτα

4. Μαγειρική του κρέατος

Οι συνθήκες και ο τρόπος µαγειρικής του κρέατος παίζουν επίσης µεγάλο ρόλο στην υγιεινή του κατάσταση.

Προς τούτο

-Ρυθµίζουµε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον        Τοποθετούµε το κρέας που έχει ήδη αποψυχτεί στο κατάλληλο σκεύος

-Ελέγχεται η εσωτερική θερµοκρασία του και της οποιασδήποτε εµφάνισης και γέµισης του, να είναι στους 74οC, µε κατάλληλο θερµόµετρο

5.Πως χειριζόµαστε τα περισσεύµατα µε ασφάλεια 

-Τοποθετούµε τα µαγειρεµένα φαγητά που δεν έχουν καταναλωθεί το συντοµότερο δυνατό στο ψυγείο

– Πρέπει να καταναλώνονται τα µαγειρεµένα πουλερικά, καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτά, εντός το πολύ τεσσάρων(4) ηµερών από τον χρόνο που έχουν µαγειρευτεί.

Μπορούµε όµως τα περισσεύµατα να τα διατηρήσουµε στην κατάψυξη

6. Επιχειρήσεις παραγωγής ετοίµων φαγητών κρέατος

Προσοχή ποτέ δεν θα πρέπει να προβαίνουµε σε αγορές ετοίµων φαγητών κρέατος και  παρασκευασµάτων αυτών(σουβλάκια,µπιφτέκια ψητά σούβλας κ.α), από υπαίθριους πωλητές, διότι διακυβεύονται τεράστιοι κίνδυνοι υγείας, αλλά µόνον από υγειονοµικά ελεγµένα καταστήµατα και επιχειρήσεις

Σηµειώνουµε όλες οι παραπάνω οδηγίες είναι σύµφωνες µε τον Εθνικό Οργανισµό ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ)

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ –

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ

Όταν αναφερόµαστε σε τυποποιηµένα τρόφιµα, εννοούνται τα τρόφιµα κάθε µορφής, ευαλλοίωτα και µη, εκ των οποίων κάποια έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία και έχουν συσκευαστεί σε συγκεκριµένες συσκευασίες(κονσέρβες,αλλαντικά,ζυµαρικά κ.α) αναγράφοντας απαραίτη -τα τα προβλεπόµενα από τον νόµο στοιχεία (είδος τροφίµου, διαθρεπτικά στοιχεία, ύλες παρασκευής, πως συντηρείται, χρονολογία ανάλωσης, περιεχόµενο βάρος)

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να εφαρµόζοµαι και να ακολουθούµαι κατά την διαδικασία αγοράς ενός τυποποιηµένου τροφίµου, από µια σχετική επιχείρηση,  όλα τα παραπάνω. Επιπλέον να ελέγχοµαι την εξωτερική εµφάνιση του εάν έχει αλλάξει µορφή(παραβιασµένο,διογκωµένο  κ.λ.π)

  Τα τυροκοµικά προϊόντα θα πρέπει να αγοράζονται πάντα από διατηρούµενους χώρους ψύχους, κοινώς ψυγεία

Καλές γιορτές µε ασφάλεια!

                                              

*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χηµικός, τ. Υπ. Αγοράς Τροφίµων

    


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα