Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Αγορά ετών 108

Σήμερα συμπληρώνονται 108 χρόνια από τα επίσημα εγκαίνια της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.
Ηταν 4 Δεκεμβρίου του 1913 όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος, εγκαινίαζε επίσημα (καθώς λειτουργούσε κανονικά από τον Νοέμβριο εκείνου του έτους) τη Δημοτική Αγορά των Χανίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ανέγερση της δημοτικής αγοράς οραματίστηκε ο Νικόλαος Σκαμνάκης (φωτ.), ως δήμαρχος Χανίων το 1903 (απόφαση 90 του Δ.Σ. Χανίων στις 22/12/1903). Πάνω στην απόφαση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 1908 (δημαρχία Σειραδάκη) οριστικοποίησε το έργο ενώ στις 14 Αυγούστου 1911 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος από τον τότε δήμαρχο Εμμανουήλ Μουντάκη.
Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, το δεύτερο εξάμηνο του 1913, το κτήριο της νέας Αγοράς ήταν έτοιμο οπότε και διαμορφώνεται ο κανονισμός λειτουργίας.
Ουσιαστικά λοιπόν, μέσα σε πέντε χρόνια από το 1908 έως το 1913 αποφασίστηκε η δημιουργία, η αρχιτεκτονική, ο κανονισμός λειτουργίας, θεμελιώθηκε και λειτούργησε η Δημοτική Αγορά των Χανίων που σήμερα κλείνει 108 χρόνια ζωής.
108 χρόνια η Δημοτική Αγορά αποτελεί την καρδιά της πόλης των Χανίων. Ενα σημείο αναφοράς, ένα μνημείο που πρέπει να το σεβαστούμε και να το διατηρήσουμε όπως του αρμόζει.
Το 2015 ανακοινώθηκε η ανακατασκευή της. Σήμερα -έξι χρόνια μετά- το έργο για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς είναι άγνωστο πλέον πότε θα ξεκινήσει.
Πέντε χρόνια λοιπόν για τον σχεδιασμό από το μηδέν, τη θεμελίωση, κατασκευή και λειτουργία της Αγοράς, έξι (και βλέπουμε…) για την ανακατασκευή της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα