Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Αγωνία για το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Ερώτηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτήριο που στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης κατέθεσαν προς το αρμόδιο Υπουργείο οι  βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης αναφέρει «το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Ι.Α.Κ.) είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και θεωρείται το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από τα περιφερειακά αρχεία της χώρας σε αριθμό και πλούτο εγγράφων και άλλων ντοκουμέντων. Βασικός σκοπός του Ι.Α.Κ. είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού του νομού Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, με τελικό στόχο τη διάθεση και την -με ποικίλους τρόπους- αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου από το κοινό και τους ερευνητές.
Ωστόσο, το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης, με τα 100 χρόνια ζωής και προσφοράς (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1920), αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στέγασης. Συγκεκριμένα, έχει μετακινηθεί κατά καιρούς σε τρία διαφορετικά κτήρια, τα οποία κρίνονται ακατάλληλα. Σήμερα, στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του Ι.Α.Κ, με σοβαρή έλλειψη υποδομών και συντήρησης, όπου οι συνθήκες φύλαξης του πολύτιμου αρχειακού υλικού απέχουν πολύ από το να είναι παραδεκτές. Χαρακτηριστικό είναι πως τα προβλήματα υγρασίας του κτηρίου, όπου στεγάζεται σήμερα το αρχείο, έχουν ουσιαστικά ακυρώσει μια ολόκληρη αίθουσα και πολλά σπάνια και πολύτιμα ντοκουμέντα κινδυνεύουν, αφού βρίσκονται εκτεθειμένα στη μούχλα.
Ενώ εδώ και καιρό έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Παιδείας και του ΤΕΕ-ΤΔΚ και έχει διαπιστωθεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, οι μελέτες που χρειάζονται δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και οι απαιτούμενες ενέργειες με διαχρονική ευθύνη, όλων των κυβερνήσεων, παραμένουν μόνο ως αόριστες υποσχέσεις.
Επιπλέον, το Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης ταλανίζεται από την έλλειψη προσωπικού, αφού για τη συντήρηση του αρχείου υπάρχουν μόνο τρεις εργαζόμενοι. Το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το Ι.Α.Κ., φαίνεται να αδιαφορεί για τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας και απρόσκοπτης λειτουργίας του και εξασφαλίζει μόνο την πληρωμή των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος και νερού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει :
• Για την άμεση συντήρηση του υπάρχοντος κτηρίου στέγασης του Ι.Α.Κ. και τη διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς φύλαξης του αρχειακού υλικού.
• Για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου και ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του Ι.Α.Κ., ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του και απρόσκοπτης πρόσβασης του κρητικού λαού.
• Για τη στήριξη της επιβεβλημένης ψηφιοποίησης του αρχειακού του υλικού.
• Για τη στελέχωσή του, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, με όλο το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό.
• Την πλήρη κάλυψη όλων των λειτουργικών του αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω»

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα