Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021

Άγνωστες “γωνιές”: Το σπήλαιο του οπλαρχηγού Λερά

Ένα κρυφό απόκρημνο σπήλαιο με ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι το σπήλαιο του “Λερά”, πάνω από το λιμανάκι του Σταυρού Ακρωτηρίου στην κορυφή του βουνού Βάρδιες.

Η είσοδος του σπηλαίου αρχιζει μ’ έναν προθάλαμο ενώ στη συνέχεια για να προχωρήσει κανείς στο εσωτερικό του εισέρχεται σκυφτός από μία μικρή είσοδο και φυσικά πρέπει να έχει μαζί του φωτισμό. Η συνέχεια του σπηλαίου αποτελείται από τέσσερις αίθουσες που έχουν λαξευμένες κόγχες, ενώ στο βάθος υπάρχει μια πηγή που σχηματίζει λίμνη. Με ένα πέρασμα εισέρχεται ο επισκέπτης σε μια μικρή αίθουσα που υπάρχουν τεράστιοι σταλαγμίτες. Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν επίσης ότι κατά την επανάσταση του 1821 είχε καταφύγει στο σπήλαιο αυτό ο οπλαρχηγός Λεράς ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη από τους Τούρκους και απαγχονίστηκε το 1833.
Κι ενώ στο σπήλαιο αυτό έχει γίνει από πολύ παλιά εντατική σύληση διαφόρων ευρημάτων που αντιπροσωπεύουν το μακρινό παρελθόν,  νεολιθική περίοδο, βυζαντινή και τη σύγχρονη, έχει αφεθεί στο έλεος με αποτέλεσμα να το έχουν επισκεφτεί και ανεύθυνοι άνθρωποι έχοντας γράψει πάνω στους βράχους με κόκκινη μπογιά τα ονόματα τους και φεύγοντας άφησαν απορρίμματα.
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από το εσωτερικό του ιστορικου σπηλαίου καθώς επίσης και πανοραμική φωτογραφία με τον παραθαλάσσιο οικισμό του Σταυρού που απαθανάτισε η αναγνώστρια μας Donna Karan.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στον παράλιο τόπο του Σταυρού, το 1964 γυρίστηκε η σημαντικότερη κινηματογραφική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου με τίτλο: “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες