Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Αγαπητός στην Κρήτη ο Γιοχάνες Χαν

Ως τακτικό και αγαπητό επισκέπτη σ’ όλη την Ελλάδα που τυγχάνει θερμής υποδοχής στην Κρήτη, περιγράφει τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαικής Ενωσης, τον Αυστριακό Γιοχάνες Χαν, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες και πάλι στη Ελλάδα, η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ” σε εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Οι Ελληνες τον αγαπούν: αν ο Γιοχάνες Χαν ήταν υποψήφιος σε εκλογές σίγουρα θα τις κέρδιζε”.

Στην αρχή της ανταπόκρισής της, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της εφημερίδας, Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ, αναφέρεται στη σύντομη επίσκεψη του Επιτρόπου στην Κρήτη, που, όπως σημειώνει, η Ευρωπαϊκή Ενωση διασφαλίζει την επιβίωση των αγροτών, επιδοτεί μία μικρή επιχείρηση κατασκευής σωλήνων, χρηματοδοτεί ένα μουσείο.
Οταν ο Γιοχάνες Χαν μεταβαίνει στο νησί, χαίρεται ο περιφερειάρχης, έρχονται οι δήμαρχοι, οι επαγγελματίες, όλοι θέλουν να μιλήσουν μαζί του και όπως λέει ο ίδιος στην εφημερίδα, πρέπει να κάνει ελέγχους και να δώσει κίνητρα, καθώς για τη διάθεση κοινοτικών χρημάτων υπάρχουν αυστηρά κριτήρια.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση, κανένας άλλος Ευρωπαίος πολιτικός δεν ταξιδεύει τόσο τακτικά στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης, όσο ο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σχεδόν κάθε μήνα επισκέπτεται απομονωμένες περιοχές και ενημερώνεται για την πρόοδο των προγραμμάτων, ενώ τακτικά συναντά στην Αθήνα ανώτερους πολιτικούς.
Τον Γιοχάνες Χαν γνωρίζει ο καθένας στην Ελλάδα -συνεχίζει –στον δρόμο τον χαιρετούν, πολίτες τον κτυπούν φιλικά στην πλάτη, ο Επίτροπος είναι γνωστός και– σε αντίθεση με κάποιους Γερμανούς υπουργούς- επίσης πολύ αγαπητός, έχοντας να δώσει πολλά χρήματα, τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα, και αυτό γιατί μέσα στα τελευταία τρία χρόνια το 70% των δημόσιων επενδύσεων καλύφθηκε με πόρους από τα Ευρωπαικά Ταμεία Συνοχής και Περιφερειακής Πολιτικής, για τους οποίους είναι αρμόδιος ο ίδιος.
Την Περιφερειακή Πολιτική ο Επίτροπος της Ε.Ε. χρησιμοποιεί ως «εργαλείο για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και απασχόληση», καθώς από το ξέσπασμα της κρίσης η Ε.Ε. στην Ελλάδα επένδυσε ένδεκα δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας σχεδόν 111.000 νέες θέσεις εργασίας και αν η Ε.Ε. δεν είχε δώσει αυτές τις επιδοτήσεις τότε η ανεργία στην Ελλάδα θα ήταν υψηλότερη, η φτώχεια ακόμη χειρότερη, παρατηρεί η συντάκτρια.
Στην ανταπόκριση επισημαίνεται η εκτίμηση που έχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το προσωπικό ενδιαφέρον του Γιοχάνες Χαν , με τον οποίο είχε την περασμένη Πέμπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ένας από τους υπουργούς που ανέμεναν, δεν μπόρεσε να μην σχολιάσει πως «αν ο Χαν ήταν υποψήφιος σε εκλογές στην Ελλάδα, θα τις κέρδιζε».
Η ανταπόκριση καταλήγει με αναφορές στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Γιοχάνες Χαν με τον πρωθυπουργό -μεταξύ άλλων ο κοινοτικός προϋπολογισμός 2014-2020- όπως και στις συνομιλίες του με τον δήμαρχο της Αθήνας για μια διάσκεψη αστικής ανάπτυξης της Αθήνας, για ανάπλαση εγκαταλειμμένων περιοχών της, αλλά και για τη δημιουργία με επιδοτήσεις της Ε.Ε., μικρών καταστημάτων και κατοικιών σε προσιτές τιμές, κατά το πρότυπο της Βιέννης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα