Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας!

agios_ignatios_8eoforosΠάνε προς το τέλος τους οι εορτασμοί μεγάλων ιστορικών γεγονότων και επετείων που ’χουν διαφοροποιήσει την καθιερωμένη τόσες δεκαετίες στήλη μας και πιστεύουμε πως επιστρέφουμε στα καθιερωμένα μας.
– Για να δούμε πού θα μας βγάλει, λοιπόν, σήμερα η σελίδα μας, αφού πιο πριν ευχαριστήσουμε τους όντως πολυπληθείς φίλους και αναγνώστες μας που μας τηλεφώνησαν, για της προηγούμενης εβδομάδας το θέμα μας: “Ναυάγιο του πλοίου ΑΔΡΙΑΣ στη Φαλκονέρα (5-10-1951)” που τόσο τους ξάφνιασε και τους συνεκίνησε. Ανάμεσά τους και δύο Χανιώτες που συναυαγήσαμε…
Μεγάλη γιορτή σήμερα: Ιγνατίου του Θεοφόρου, Επισκόπου Αντιοχείας στα 70 μ.Χ. όταν ο σκληρός χριστιανομάχος Τραϊανός καταδίωκε άγρια τον Χριστό και τους πιστούς του. Επόμενο πως για την ολόθερμη πίστη του ο Ιγνάτιος συνελήφθη, μεταφέρθηκε στη Ρώμη και ρίχτηκε στα λιοντάρια. Με τον μαρτυρικό του θάνατο ενίσχυσε δυναμικά την πίστη των Χριστιανών, έγινε Αγιος και μεσιτεύει στους αιώνες για τους έχοντες ανάγκη. Ετσι ενίσχυσε και θα ενισχύει εις έτη πολλά και τον σήμερα εορτάζοντα συνεργάτη της εφημερίδας μας πατέρα Ιγνάτιο Χατζηνικολάου, του οποίου η προσφορά είναι πολύτιμη και το βιβλίο που ετοιμάζει αναμενόμενο και καλόδεχτο! Χρόνια σας πολλά με υγεία!

01“Χανιώτικα νέα” (17-12-1967 – 17.12.2013)
Για τους σαράντα έξι χρόνους καθημερινής κυκλοφορίας των τα “Χανιώτικα νέα” που μας φιλοξενούν τόσους χρόνους πάντα με αγάπη, ευχόμαστε και στα 146 να κρατούν την πρώτη θέση -όπως τώρα- στον ημερήσιο επαρχιακό Τύπο της χώρας!
Με μεγάλη όρεξη, αθόρυβα και μετρημένα, ο Γιάννης Γαρεδάκης με την αξία σύζυγό του Ελένη και το πάντα διαλεκτό επιτελείο τους, ξεκίνησαν από το στενό γραφείο της οδού Κορωναίου 8, απέναντι από το τότε “Αστέρι” με τα εξασέλιδα και οκτασέλιδα μεγάλου σχήματος “Χανιώτικα Νέα” χριστουγεννιάτικα!
Σημειώνεται ότι καθιέρωσε, πέραν της γενικής ενημέρωσης, απ’ αρχής: και λαογραφική στήλη, καλλιτεχνική και πνευματική ζωή “το φανάρι του Διογένη” με τα πολύτιμά του, επιφυλλίδες γραμμένες από πνευματικούς ανθρώπους της εποχής, κρητικό νάκλι (από τον Γερομιχελή, τον Μπερτόδουλο κ.ά.), ιστορικές μονογραφίες από εκλεκτούς φιλολόγους, τους αείμνηστους σήμερα: Στέλιο Μοτάκη, Γιώργη Μανουσάκη, Στέλιο Πανηγυράκη κ.ά., θεολογικά θέματα από τον αξέχαστο Σπύρο Βουτετάκη κ.ά. την πολύτιμη σειρά: “Σταυραετοί του 1866” από τον μοναδικό Μιχάλη Γρηγοράκη, στήλη από τις γραμμές της οποίας σκιαγραφήθηκαν όλες οι ιστορικές προσωπογραφίες της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης του 1866-69 με συναρπαστικό και διδακτικό τρόπο!
Στεκόμαστε όλως τυχαία στο φύλλο αρ. 10/30-12-1967, σελ. 1η όπου διαβάζομε με συγκίνηση την εκτενή παρουσίαση της βράβευσης, μεταθανάτια, της ηρωΐδας ναυαγού, φοιτήτριας, αείμν. Αλκηστης Αγοραστάκη, που έσωσε ναυαγούς και τέλος κι εκείνη βρήκε τον θάνατο από τα μανιασμένα κύματα της Φαλκονέρας.
Μια πράξη και απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών, π’ όλη η Ελλάδα προσυπέγραφε…
Δεν ξεχνούμε ακόμη ένα από τα πρώτα μας αποκόμματα – θησαυρό των “Χανιώτικων νέων” το εκτεταμένο αφιέρωμα (αριθμ. φ. 253/15-10-1968, σελ. 1η) στα επιβλητικά εγκαίνια στις 13.10.1968, της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι και τόσα άλλα σημαντικά γεγονότα και δημοσιεύματα, για τα οποία σχεδιάζουμε πλήρη αποδελτίωσή των, γιατί όντως γράφουν Ιστορία, καταγράφουν Πολιτισμό, πέραν της κύριας ύλης των, τα πάντα ενημερωμένα πληρέστατα: “Χανιώτικα νέα”, που δίκαια κατέχουν την πρωτοκαθεδρία του ελλην. επαρχιακού Τύπου!
Οι ευχές μας στο ζεύγος Γιάννη – Ελένης Γαρεδάκη, εγκάρδιες και ολόθερμες, θέλομε να τους συνοδεύουν πάντα.
Τα επιτελεία των “Χαν. Νέων” από την Κορωναίου 8 ως την Καραϊσκάκη 49 και το Εμπορικό κέντρο “Ερμής” μ’ όλο το κάθε περίοδο επιτελείο τους, μου είναι αξέχαστα θαρρείς κι ήμουν κι εγώ πάντα κοντά τους!…
Να ’στε όλοι σας καλά, να συνεχίζετε όπως πάντα. Σας αγαπούμε!

00111Σημ. έχουμε ανοικτές τις βιβλιοπαρουσιάσεις μας, τις σημειώσεις μας για εκδηλώσεις, εγκαίνια, ομιλίες κλ. των τελευταίων ημερών, όμως κρίνουμε πως πρέπει λίγες γραμμές για Ημερολόγια του Νέου Χρόνου 2014 να προηγηθούν: Τις περιμένουν οι αναγνώστες μας κι εμείς πειθαρχούμε!
1. Αρχίζουμε με το: “Εορτολόγιον 2014” της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, όντως καλαίσθητο και ιδιαίτερα προσεγμένο και πλουσιότατο, αφού φτάνει στις 160 σελίδες, σχήματος 8,5Χ13, αφιερωμένο στον αοίδιμο Μητροπολίτη Κισάμου – Σελίνου κυρό Ειρηναίο Γαλανάκη!
Και το “μήνυμα” της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και το “Εισοδικόν” του Σεβασμ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, είναι αφιερωμένα στον αοίδιμο Μητροπολίτη κυρό Ειρηναίο, τον άγιο Παππού της εκκλησίας μας, “με λόγον θερμότατον και προτροπές πατρικές προς το φιλόχριστο πλήρωμα της Ι.Μ.Κ.Σ. όπως έχει τον Μακαριστόν Μητροπολίτην Ειρηναίον, ως πρότυπον της ζωής του!…”.
Τα κείμενα που πλαισιώνουν το Εορτολόγιο του έτους είναι ανθολογημένα αποσπάσματα φωτισμένων κειμένων του Μακαριστού Ιεράρχη.
Το ημερολόγιο, επίσης, περιλαμβάνει επιλεγμένο φωτογρ. υλικό, σύντομο ιστορικό της Ι.Μ.Κ.Σ. “Κρητικό Αγιολόγιο” κατά μήνα, τα εκκλησιαστικά κείμενα: α) του “Μικρού Παρακλητικού Κανόνα” και β) των “Χαιρετισμών” εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον. Επίσης πέραν από τα τυπικά των νηστειών και την οργάνωση και λειτουργία της Ι.Μ.Κ.Σ. κατά αρχιερατικές περιφέρειες, ενδιαφέροντα είναι και: “Οι σταθμοί στην Ιστορία της Εκκλησίας Κρήτης κατά τη δισχιλιετή πορεία της!”. Είναι με μια λέξη θαυμάσιο εγκόλπιο – συντροφιά  και ευλογία καθ’ όλον τον ενιαυτόν. Τα έσοδα από το μικροποσόν της διάθεσής του προορίζονται για τις ανάγκες του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Ι.Μ.Κ.Σ. κι είναι ένας ακόμη λόγος για την προμήθειά του!

00222. Το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ι.Μ.Κ.Α. για το νέο έτος 2014 είναι αφιερωμένο στην Πατριαρχική Επίσκεψη του 2012, στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου στα Χανιά μας και παράλληλα στα 22 έτη από της αναρρήσεως του Σεπτού μας Πατριάρχη στον Πατριαρχικό Θρόνο της Πόλης!
Αποσπάσματα λόγων, χαιρετισμών, εγκαινίων, υποδοχών και λοιπών εκδηλώσεων που λάβανε χώρα, τότε, κατά τις οικείες επισκέψεις του Παναγιώτατου, κοσμούν το κατά μήνα εορτολόγιο, πλαισιούμενα από ανάλογο φωτογραφικό υλικό.
Τα απαραίτητα κατ’ έτος κείμενα: νηστείες, πρακτικές οδηγίες της Εκκλησίας προς το πλήρωμά της, κρητικό αγιολόγιο, τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Χριστιανικής Κρήτης, που περιλαμβάνονται στις καλοστημένες σελίδες του Ημερολογίου, ενδιαφέρουν πάντα τον κάτοχό του, όπως και η “ακολουθία του Απόδειπνου” που αναδημοσιεύεται για τους πιστούς.
Και το πολύτιμο εγκόλπιο ημερολόγιο της Ι.Μ.Κ.Α. μελετημένο, συνιστά ευλογία της Εκκλησίας στο χριστεπώνυμο πλήρωμά της. Συγχαίρομε όσους εμόχθησαν για να μας φωτίζει σωστά, ολοχρονίς!

003333. Και θα κλείσουμε τη σημερινή παρουσίαση Ημερολογίων με το Ημερολόγιο (τοίχου) που έθεσαν σε κυκλοφορία κι εφέτος οι μαθητές της Εκκλησιαστικής μας Σχολής (Αγ. Ματθαίος Χανίων).
Το ημερολόγιό τους είναι “αφιερωμένο στη Μνήμη του ακούραστου Διάκονου της Γης και τ’ Ουρανού Ειρηναίου Γαλανάκη!”.
Η φωτογραφία του αοίδιμου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γ. είναι η γνωστή ολοζώντανη, ομιλούσα και αγναντεύουσα μακριά και ψηλά φωτογραφία Του.
Στον αγαπητό σχολάρη, στους καθηγητές, στο σύνολο προσωπικό και στους μαθητές της ιστορικής Εκκλησιαστικής μας Σχολής, τις θερμότερες ευχές μας για τον Νέο Χρόνο, Υγεία, Προκοπή και Πρόοδο! Πάντα άξιοι, πάντα υποδειγματικοί!

Εδώ όμως τελειώσαμε για σήμερα. Τα ξαναλέμε, συν Θεώ, την άλλη εβδομάδα ως τότε γεια σας. Καλές γιορτές, Χρόνια πολλά στις μεθαύριο εορτάζουσες: Αναστασίες και ευχές για τις χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες όλων μας και δεν ξεχνούμε τον συνάνθρωπό μας, εκεί δίπλα μας! Γεια σας…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα