Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Αγαπίου: «Ορόσημο οι επόμενοι τρεις μήνες για τους εμβολιασμούς στην Κρήτη»

Η ενίσχυση που δόθηκε στις εμβολιαστικές “γραμμές” στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η δημιουργία των νέων εμβολιαστικών κέντρων στην ενδοχώρα αλλά και η προμήθεια μεγάλου αριθμού εμβολίων τον Απρίλιο, θα αποτελέσουν “ορόσημο” για τους εμβολιασμούς στην Κρήτη με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις να είναι πως οι μισοί περίπου πολίτες θα μπορέσουν το επόμενο τρίμηνο να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Team fm ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Δημήτρης Αγαπίου ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας και στους εμβολιασμούς αφού όπως τόνισε πεποίθησή του είναι πως “το δημόσιο σύστημα υγείας απευθύνεται σε όλους και κυρίως στους πιο αδύναμους που δεν έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα”.

Ο κος Αγαπίου αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας που δεν παύει να ασκεί “πίεση” στις δομές υγείας του νησιού αλλά και το “στοίχημα” των εμβολιασμών που αποτελούν το μοναδικό όπλο -για την ώρα -στη μάχη με τον κορωνοΐό. Παράλληλα, ο ίδιος εξήρε το έργο των υγειονομικών στην Κρήτη και το Ρέθυμνο για την άρτια διαχείριση των περιστατικών κορωνοΐού αλλά και την συμβολή της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους εμβολιασμούς.

Την ίδια ώρα το δημόσιο σύστημα υγείας ανέδειξε σημαντικές ανάγκες σε επίπεδο στελέχωσης ενώ όπως τόνισε ο κος Αγαπίου η ενίσχυσή των δομών αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα, πόσω μάλλον εν μέσω πανδημίας. Ιδιαίτερα στάθηκε και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου τονίζοντας πως η προσπάθεια για την στελέχωση θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει πλήρης κάλυψης των κενών.

-Είναι βέβαιο πως ψάχνουμε αυτή την περίοδο την έξοδο από το τούνελ. Από την άλλη όμως βλέπουμε πως το σύστημα υγείας δεν έχει χαλαρώσει καθόλου, το αντίθετο μάλιστα…

Εμείς και ιδιαίτερα οι υγειονομικοί και οι δημόσιες δομές υγείας δέχονται μία πίεση, η οποία ειδικά στο νησί μας μπορεί να ελεγχθεί. Είναι αναμενόμενο να σας πω την αλήθεια και δυστυχώς φαίνεται ότι η πανδημία είναι αυξανόμενη.

-Ισχύει ότι βλέπουμε τα απόνερα της αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας;

Ενδεχομένως οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή να το έχει επιβαρύνει αυτό που ζούμε σήμερα. Σίγουρα δεν βοηθάει. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, να προσέχουμε παρόλο που ο εμβολιασμός προχωράει και παρόλο που είμαστε όλοι ενημερωμένοι και γνωρίζουμε πως έχουν τα πράγματα. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να αντιληφθούμε ότι δυστυχώς η ζωή μας -μέχρι να προχωρήσει σε ένα καλό επίπεδο ο εμβολιασμός- δε θα είναι όπως ήταν παλαιότερα.

-Αντέχει το υγειονομικό σύστημα στην Κρήτη. Ποια είναι η εικόνα;

Υπήρξε μια κατάλληλη προετοιμασία με ενίσχυση τόσο του προσωπικού, όσο και σε κλίνες ΜΕΘ. Επομένως αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι αντέχει.

-Τα ζητήματα που υπήρχαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου με τα κρούσματα κορωνοΐού ελέγχθηκαν;

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου φαίνεται ότι είχαμε μια ενδονοσοκομειακή διασπορά. Άγνωστη η πρώτη πηγή που εισήλθε ο ιός στο νοσοκομείο. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχουμε μία πολύ άξια διοίκηση, έχουμε ένα υγειονομικό προσωπικό για το οποίο θα πρέπει να είμαστε μόνο υπερήφανοι. Είναι η ναυαρχίδα των υγειονομικών μας δομών και το παρακολουθούν στενά η Επιτροπή Ενδοσοκομειακών Λοιμώξεων, οι καθηγητές και οι Λοιμωξιολόγοι. Αυτό που φαίνεται είναι ότι σταδιακά θα ελεγχθεί.

-Τα εμβόλια είναι μονόδρομος όπως φαίνεται. Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις εδώ στην Κρήτη και άνοιξε η συζήτηση σε ό,τι αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα. Φαίνεται ότι διευθετήθηκαν τα προβλήματα και από χθες ξεκίνησαν να λειτουργούν δύο ακόμη εμβολιαστικά κέντρα εδώ στο Ρέθυμνο..

Η αλήθεια είναι ότι δεν με ικανοποιούσε για ένα διάστημα η κατανομή των εμβολιαστικών κέντρων ούτε γεωγραφικά, ούτε πληθυσμιακά. Για παράδειγμα στο νομό Ρεθύμνου, το Κέντρο Υγείας Σπηλίου, το οποίο καλύπτει και γεωγραφικά και πληθυσμιακά μία περιοχή αρκετά μεγάλη -εγώ το κατανέμω στα μεγάλα Κέντρα Υγείας του νησιού μας- δεν είχε ενταχθεί. Το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής που καλύπτει μία ιδιαίτερη περιοχή επίσης δεν είχε ενταχθεί. Τώρα με την ένταξη αυτών των δύο όπως και άλλων μικρότερων, μεγαλύτερων και απομακρυσμένων στο νησί μας, υπάρχει μια ισομερής κατανομή, η οποία μπορεί να βοηθήσει και τους πολίτες να βρίσκουν εύκολα ένα κοντινό εμβολιαστικό κέντρο. Αναφέρομαι κυρίως στους πολίτες που έχουν δύσκολη πρόσβαση προς τα αστικά κέντρα, τους υπερήλικες που δεν έχουν άλλο μέσο μεταφοράς ή που δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος να τους μετακινήσει προκειμένου να εμβολιαστούν. Πάντα λέω ότι το δημόσιο σύστημα υγείας απευθύνεται σε όλους και κυρίως στους πιο αδύναμους που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα και στην προκειμένη περίπτωση να απευθυνθούν στα αστικά κέντρα και στις μεγάλες δημόσιες δομές υγείας όπως τα νοσοκομεία. Οπότε τώρα βλέπουμε με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ότι όλοι οι πολίτες καλύπτονται όπου κι αν βρίσκονται. Με την ένταξη και του Κέντρου Υγεία Σπηλίου και του Κέντρου Υγείας Αγίας Φωτεινής ειδικά στο Ρέθυμνο, θα δούμε αύξηση στους εμβολιασμούς. Είχαμε δώσει μία έμφαση στο Ρέθυμνο γιατί πάει καλά αλλά ήταν λίγο πιο πίσω σε σχέση με το νομό Λασιθίου που πληθυσμιακά βρίσκονται σχετικά κοντά. Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη νέα εμβολιαστική γραμμή που δόθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και στο Κέντρο Υγείας Περάματος.

-Σταδιακά θα αρχίσουμε να βλέπουμε αύξηση, καθώς περιμένουν και άλλες ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστούν;

Είναι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί για να μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στις ζωές μας. Για να πούμε ότι θα ξαναζήσουμε όπως πριν γιατί όπως ανέφερα θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα όλοι και οι εμβολιασμένοι. Για να πούμε ότι χαλαρώνουμε ακόμη περισσότερο και να μπορούμε πολύ πιο εύκολα να κάνουμε οτιδήποτε κάναμε μέχρι πριν ένα χρόνο, θα πρέπει να προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς. Στην Κρήτη οφείλω να σας ομολογήσω και να μπορεί ο καθένας να το δει και από το emvolio.gov.gr που φαίνονται και οι αριθμοί, βρισκόμαστε αρκετά και ψηλά και κυλάει ικανοποιητικά η διαδικασία. Βέβαια όλα εξαρτώνται και από τον αριθμό των εμβολίων και από τα ραντεβού.

– Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη έχουμε εμβόλια;

Ναι, ειδικά τώρα τον μήνα Απρίλιο φαίνεται ότι εξομαλύνεται η διαδικασία. Μιλάω με ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί τους επόμενους τρεις μήνες ο αριθμός των εμβολίων που θα έρθουν και στο νησί μας και στην Ελλάδα-από τα οποία εμείς παίρνουμε ένα αναλογικό ποσοστό με βάση πληθυσμού- θα είναι πολύ ικανοποιητικός. Το πρόβλημα δε θα είναι τα εμβόλια αλλά οι πολίτες που θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού και εφόσον πλέον θα βρίσκουν σε κοντινό μέρος διαμονής τους, νομίζω θα πάμε πολύ καλύτερα. Αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε το επόμενο τρίμηνο να έχουμε εμβολιάσει τουλάχιστον με μία δόση πάνω από τους μισούς πολίτες της Κρήτης.

 

-Ένα άλλο θέμα που επείγει είναι η στελέχωση των νοσοκομείων. Υπάρχουν προκηρύξεις και αναμένουμε κάποιες προσλήψεις…

Υπήρξε ήδη μία προκήρυξη η οποία έτρεχε και αφρούσε περίπου 70 θέσεις. Εμείς προσθέσαμε κάποιους επιπλέον και για το νοσοκομείο Ρεθύμνου. Οι θέσεις αυτές είχαν γίνει 83. Βέβαια είδαμε και ζήσαμε να προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις και να παραμένουν άγονες, χωρίς έντονο ενδιαφέρον. Μετά από ένα διάστημα διακρίναμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα σε κάποια νοσοκομεία όπως στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Δόθηκαν αυτά τα κίνητρα. Για πρώτη φορά βγήκαν προκηρύξεις με τόσες θέσεις Διευθυντών, θέσεις Επιμελητών Α’ που δίνουν επιπλέον και οικονομικό κίνητρο αλλά και κίνητρα γρήγορης ανέλιξης σε ανώτερη βαθμίδα. Αυτό προσέγγισε περισσότερους γιατρούς με αποτέλεσμα να μπορούμε να πούμε ότι το νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά απ’ αυτή την προκήρυξη που τρέχει -όπου είναι 83 μόνιμοι γιατροί-θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ. Ενδεχομένως υπάρχουν μερικά ακόμη κενά όπως στην Παθολογική Κλινική που θα επιθυμούσα να καλυφθούν αυτές οι δύο θέσεις διευθυντών που έχουν προκηρυχθεί. Δεν σταματάμε όμως γιατί παρότι αυτή η δεύτερη προκήρυξη μέσα σε ένα χρόνο είναι πολύ μεγάλη, θα πρέπει να συνεχίσουμε για να δούμε τι κενά υπάρχουν, για να δώσουμε επιπλέον κίνητρα ξανά ώστε να καλυφθούν όλα. Σίγουρα δεν ήταν ευχάριστο και αντιλαμβάνομαι και γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα ότι για παράδειγμα παραλάβαμε μία κλινική με τρεις γιατρούς, μια κλινική που εφημερεύει καθημερινά. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει, οπότε οποιεσδήποτε άλλες λύσεις στις οποίες είχαμε προβεί προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του Ρεθύμνου δε μπορούν να μας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα. Είναι δεδομένο όμως ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε να καλυφθούν αυτά τα κενά που υπάρχουν σήμερα.

-Υπάρχει ένας ευρύτερος προβληματισμός. Το έχετε μεταφέρει στο υπουργείο για την όλη κατάσταση σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες ειδικότητες, διότι φαίνεται ότι είναι μόνο θέμα του Ρεθύμνου, δηλαδή ότι δεν καλύπτεται η Παθολογική του Ρεθύμνου. Γενικά αυτές οι ειδικότητες φαίνεται να έχουν ένα πρόβλημα ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία…

Το εύκολο είναι να πω εγώ ή ένας από εμάς ότι αδίκως φωνάζει κάποιος ή διαμαρτύρεται. Δεν είναι αυτή η λύση. Η λύση είναι να δούμε από που πηγάζει. Η λύση είναι -και το γνωρίζω πολύ καλά και σαν γιατρός- ότι με τους Παθολόγους που έχουμε παντού μία έλλειψη. Δεν έχουμε την αναμενόμενη κάλυψη των μονίμων θέσεων που βγαίνουν και είναι πάρα πολλοί οι Παθολόγοι στις ΤΟΜΥ. Για παράδειγμα στο Ρέθυμνο έχουμε τρεις Παθολόγους στις ΤΟΜΥ και τρεις Παθολόγους στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από Παθολόγους το νοσοκομείο Ρεθύμνου από τους εξίσου τρεις που έχει η ΤΟΜΥ. Είχαν απορροφηθεί σε άλλες δομές. Οι Πνευμονολόγοι φαίνεται ότι εξομαλύνεται η κατάσταση με τις μόνιμες θέσεις. Το ίδιο θέμα με τους Παθολόγους υπάρχει και με τους Αναισθησιολόγους, το οποίο είναι πάλι ζήτημα το οποίο είχε καταγραφεί από το 2017 όπου είχε φανεί μία παγκόσμια έλλειψη αναισθησιολόγων, η οποία δεν είναι τόσο ελκυστική ειδικότητα για τους γιατρούς από τη στιγμή που δεν τους δίνει την άμεση ικανοποίηση ότι έχω απέναντί μου τον ασθενή που έγινε καλά. Οπότε οι γιατροί φαίνεται να μην επιλέγουν αυτή την ειδικότητα. Αν θυμάστε καλά στην Κρήτη είχαμε πάει σε μία προκήρυξη που δεν είχαμε επιτρέψει στους Αναισθησιολόγους να κάνουν τα χαρτιά τους προκειμένου να πάρουν μόνιμες θέσεις σε μονάδες επειγόντων περιστατικών που μέχρι πρότινος μπορούσαν, για να τους οδηγήσουμε στα χειρουργεία, στο Αναισθησιολογικό τμήμα και να μην μένουν πίσω τα χειρουργεία των νοσοκομείων. Είναι πολυσύνθετο ζήτημα και ανάλογα την ειδικότητα υπάρχει και θέμα. Θα πρέπει και η πολιτεία σαφώς να κατευθύνει τους γιατρούς με ειδικότητα και από την άλλη να θυμίσουμε και να δίνουμε μία γραμμή στους γιατρούς μας προς τα που θα κινηθούν στην ειδικότητα εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν. Αυτή τη στιγμή στη λίστα των επικουρικών έχουμε πάρα πολλούς Μικροβιολόγους και Ορθοπεδικούς ενώ Παθολόγους, Πνευμονολόγους, Αναισθησιολόγους δεν υπάρχει κανείς σε αναμονή. Οφείλεται από την μία πλευρά στις πολλές και μόνιμες προκηρύξεις που έχουν βγάλει τόσο επικουρικών όσο και μονίμων γιατρών και από την άλλη στο ότι οι γιατροί επιλέγουν κάποιες ειδικότητες με άλλα δεδομένα, επίπεδο ζωής και βάση επιθυμιών. Καταλαβαίνετε ότι πλέον κάποιοι Μικροβιολόγοι έχουν ένα θέμα ανεργίας, ενώ από την άλλη στους Αναισθησιολόγους βγαίνουν μέχρι και θέσεις Διευθυντών και Επιμελητών Α’ και δε μπορούν να καλυφθούν αυτές οι θέσεις

– Βρεθήκαμε να έχουμε τεράστιες ανάγκες και κακά τα ψέματα εκεί που κοιτούσαμε με απαξίωση και αδιαφορία το ΕΣΥ τώρα το κοιτάμε με δέος και περίσσιο ενδιαφέρον..

Είχα την τύχη να κάνω αρκετές εφημερίες σε τμήμα Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομείο. Πάντα μέσα μου έλεγα ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό, κινούμασταν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα παρά την κούραση. Το ΕΣΥ είναι πάντα εκεί και θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για όλους τους πολίτες ειδικά για αυτούς που δεν μπορούν να απευθυνθούν σε άλλες δομές. Ειδικά για το νομό Ρεθύμνου που δεν υπάρχει άλλη ιδιωτική δομή για να απευθυνθεί ο πολίτης σε περίπτωση ανάγκης. Είχαμε κατά νου οτιδήποτε πρόβλημα, κενό ή ανάγκη υπήρχε. Μου δίνει μια χαρά και μία ικανοποίηση που εισακουστήκαμε σαν Υγειονομική Περιφέρεια γιατί απ’ ότι είδατε σε αυτή τη προκήρυξη είχαμε 92 μόνιμες θέσεις στα νοσοκομεία μας από τις περίπου 800 που βγήκαν σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό με περίπου 12-13% που αναλογικά έπρεπε να πάρουμε ένα 6%. Στην Πρωτοβάθμια είχαμε 37 μόνιμες θέσεις που όλη η Ελλάδα πήρε 92, δηλαδή πήραμε το 1/3. Σαν ΥΠΕ διεκδικούμε -και δε λέμε ότι είναι όλα ομαλά- να φτάσουμε σε ένα σημείο να πούμε ότι όλα είναι καλά. Τώρα προχωράμε για να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο και κάτι επιπλέον. Η αλήθεια είναι ότι έχει ανάγκες το ΕΣΥ. Από εκεί και πέρα θα θέλαμε να είμαστε σύμμαχοι, μαζί με τους γιατρούς μας που ξέρουμε ότι καταβάλουν μία τεράστια προσπάθεια. Θέλουμε το ίδιο πράγμα. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο που να ξέρω και εγώ σαν γιατρός ότι αυτός ο αριθμός γιατρών που έχουμε μπορεί να καλύψει τους πολίτες του Ρεθύμνου. Γιατί εδώ είμαστε για να καλύψουμε τους πολίτες και μόνο.

-Με τις προσλήψεις νοσηλευτών στο Ρέθυμνο έχουμε εξελίξεις;

Από τη μία η υγεία δε χρίζει σκοπιμοτήτων και από την άλλη έχουμε μία και μοναδική δομή στο νομό του Ρεθύμνου. Τώρα με την νέα προκήρυξη που βγήκε για τους νοσηλευτές, παίρνουμε για τις άγονες θέσεις νοσηλευτών. Χρειάζονται στο ΕΣΥ και κάποια στιγμή θα πρέπει να μονιμοποιηθούν γιατί είναι πάρα πολλά τα κενά και αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ζητήσουμε από τις δομές μας και άλλες κενές θέσεις, ώστε να γίνουν επιπλέον προσλήψεις για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

-Θα δούμε σύντομα να αλλάζει και ο οργανισμός του νοσοκομείο Ρεθύμνου που η αλήθεια είναι λίγο αναχρονιστικός διότι υπάρχουν νέες ανάγκες και νέα δεδομένα;

Tώρα που μιλάμε θα έχουμε τέσσερις μόνιμους Πνευμονολόγους. Οι Πνευμονολόγοι πρέπει να είναι το λιγότερο πέντε. Δεν μπορεί ο Οργανισμός να είναι καλυμμένος με τρεις Πνευμονολόγους σ’ ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά. Οπότε θα πρέπει να το δούμε γιατί ξέρουμε τις ανάγκες και ξέρουμε ότι οι Οργανισμοί είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Σαν γιατρό προσωπικά μου δημιουργεί την απορία ποιος δημιούργησε και με τι σκεπτικό κάποιους οργανισμούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα