Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Αφύπνιση διαχρονικών λεγομένων

Κύριε διευθυντά,

ξέρουμε ή καλούμαστε να μαθαίνουμε ότι οι συνθήκες που ζούμε μας διαμορφώνουν συνειδήσεις. Οι νέοι όροι στη ζωή μας διαφοροποιούν τους χαρακτήρες μας, οι σκέψεις, οι βλέψεις, οι εμπνεύσεις φωτογραφίζουν τα δημιουργήματα μας. Τα αισθήματα και οι πηγές τους είναι οι αρχές της συνείδησης και των σκέψεων μας. Οι σκέψεις αποκομμένες από την κοινωνική ζωή είναι ατροφικές. Οι ιδέες για την επιθυμητή κοινωνία συμπορεύονται στις βλέψεις για την επίτευξη. Η υποκειμενική συνείδηση εκφράζει την πραγματικότητα του είναι μας, η αντικειμενική την μελλοντική κοινωνία, που το παρόν την οδηγεί, τη χτίζει, με καλά και ανθεκτικά αξιακά υλικά ή με ψεύτικα που διαστρεβλώνεται.
Ο άνθρωπος εξελίσσεται μέσα από τις συνθήκες που ζει. Η διαμόρφωση των συνθηκών προάγει ή εκφυλίζει τον άνθρωπο και κατ’ επέκταση την κοινωνία που συνθέτουν οι άνθρωποι του παρόντος χρόνου και του μέλλοντος χρόνου. Οι νέοι όροι που μπαίνουν στην καθημερινότητα μας φωτογραφίζουν νέες εξελίξεις στο χτίσιμο της μελλοντικής μας κοινωνίας. Η εμφάνιση των νέων όρων αλλάζουν πορείες σε ανθρώπους, σε μικρο-μεγάλες ενότητες ανθρώπων, ακόμη και στο σύνολο της πολύς σύνθετης κοινωνίας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Όλα αυτά απαιτούν γνώσεις. Η αμάθεια φέρνει την άγνοια. Αυτά και άλλα μαζί φέρνουν το ωχ αδελφέ δεν αλλάζει τίποτε. Η αμάθεια φέρνει την άγνοια, ο αμαθής θεωρείται αγράμματος, ο απαθής είναι αναίσθητος, ασυγκίνητος, ψύχραιμος, πολυσύνθετο πρόσωπο, τα εγώ του καθενός μας μας οδηγούν σε πολύ στενούς δρόμους. Τα εγώ πολλών μαζί ενωμένα οδηγούν σε αναζητήσεις προσγειωμένες στην πορεία της ζωής μας. Γίνονται παντοδύναμα στις μεθοδεύσεις αντιμετώπισης ολιγαρχικού οικονομικού πλούτου. Αντίβαρα στην παντοδυναμία του πλούτου σε ολιγάρχες είναι η πανένωση των λαών. Όποιος δεν το καταλάβει αυτό είναι χειρότερος από τον τυφλό και από τον κουφό.
Στα κοινοβούλια των λαών οι εκλεγμένοι από τα κοινοβούλια τους πολλές φορές φλυαρούν με υποκρισίες, για να ξεγελούν αυτούς που τους εξέλεξαν με την ψήφο τους. Κάποιοι περιορίζονται μόνο στην ταξική πάλη, κινούνται στα πλαίσια των αστικών σκέψεων που τους οδηγεί ιδεολογικά σε λάθος δρόμο, που δεν ενδυναμώνει την ΕΛΠΙΔΑ αλλά την αποδυναμώνει και φέρνει την απογοήτευση. Η ΕΛΠΙΔΑ μας φωνάζει λέγοντας ό,τι σπέρνεις θερίζεις. Οι μεταξύ μας αλληλοαναγνώσεις πολλαπλασιάζουν τις δυνάμεις μας. Οι μεταξύ μας αλληλοπλουτιζόμενοι με γνώσεις εισπράττουν πολλά και ποιοτικά διδάγματα με υποχρέωση να τα μεταδίδουν στον κοινωνικό τους περίγυρο. Η αφύπνιση διαχρονικών λεγομένων μας βοηθά στην καθημερινότητα της ζωής μας. Δίνουμε για να παίρνουμε αξιακό πλούτο. Παίρνουμε και τον διακινούμε όπου και όπως πρέπει. Οι απαιτούμενες γνώσεις για όλα αυτά έχουν αρχή, πορεία χωρίς να ολοκληρώνονται, όμως αλληλοπλουτίζονται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα