Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Αύξηση προϋπολογισμού στην αλιεία, προώθηση υδατοκαλλιέργειας και παράκτιας μικρής κλίμακας, αποφάσισαν οι Ευρωβουλευτές

Το ΕΚ ενέκρινε βελτιωμένα μέτρα για το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, διασφαλίζοντας τα βιώσιμα αλιευτικά αποθέματα και τα μέσα διαβίωσης των ψαράδων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «τα μέλη του ΕΚ συμφώνησαν σε πρόταση για σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας για την περίοδο 2021-2027 (συνολικό κονδύλι ύψους 7,739 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές). Το κείμενο εγκρίθηκε με 497 ψήφους υπέρ, έναντι 93 κατά και 40 αποχών.
Το ποσοστό των πόρων του ταμείου που θα διατεθεί για τη διαχείριση της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και των αλιευτικών στόλων στο πλαίσιο της λεγόμενης επιμερισμένης διαχείρισης (με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών) ανέρχεται σε 87%, ενώ το 13% θα διατεθεί για άμεση και έμμεση στήριξη (καλύπτοντας μέτρα όπως οι επιστημονικές συμβουλές, τα μέτρα ελέγχου, οι πληροφορίες αγοράς, η θαλάσσια επιτήρηση και η ασφάλεια).
Το ΕΚ ενέκρινε επίσης ειδικά ποσά που προορίζονται για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές, προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας και παράκτιας βιοποικιλότητας και τη βελτίωση της ασφάλειας, των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των πληρωμάτων, της κατάρτισης, των δεξιοτήτων του κοινωνικού διαλόγου και της απασχόλησης.

Αποζημίωση των αλιέων
Τα μέλη του ΕΚ συμφώνησαν στην παράταση των υπαρχόντων συνθηκών στήριξης, οι οποίες ορίζουν την εκταμίευση αποζημίωσης σε περίπτωση μόνιμης παύσης της αλιευτικής δραστηριότητας εάν η παύση οδηγεί σε μόνιμη μείωση της αλιευτικής ικανότητας και η αποζημίωση που λαμβάνεται δεν επανεπενδύεται στον στόλο. Το κείμενο αποσαφηνίζει επίσης τις πιθανές αποζημιώσεις σε περίπτωση προσωρινής διακοπής της αλιευτικής δραστηριότητας.
Περισσότερη στήριξη στις εξόχως απομακρυσμένες περιοχές
Το ΕΚ δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις εξόχως απομακρυσμένες περιοχές, αυξάνοντας την οικονομική στήριξη, ενθαρρύνοντας την ανανέωση των στόλων παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, καθώς και ενθαρρύνοντας τα κράτη-μέλη να συμπληρώσουν τις ευρωπαϊκές αποζημιώσεις με την παροχή εθνικής κρατικής βοήθειας.

Επόμενα βήματα
Το ΕΚ με τη νέα σύνθεσή του και οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική χρηματοδότηση της ΕΕ για την αλιεία το προσεχές φθινόπωρο.
Σχετικές πληροφορίες
Σχετικά με τη συζήτηση για το επερχόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (EMFF). Η πρόταση στοχεύει στην απλοποίηση της εκταμίευσης της βοήθειας σε σύγκριση με το ιδιαίτερα πολύπλοκο νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα. Ο τρέχων προϋπολογισμός για το EMFF ανέρχεται στα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μείωση στα 6,140 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα