Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Αυτός ο τόπος…!

Μάλλον, σ’ αυτό τον τόπο όλα τα δεινά δεν έρχονται τυχαία και από μόνα τους! Συνήθως, εξορκίζουμε τον κακό μας εαυτό με τις παθογένειές του, μεταφέροντας το πρόβλημα στους άλλους!  Oλοι οι άλλοι φταίνε, εκτός από εμάς, που είμαστε σωστοί και αλάνθαστοι!
Ως παράδειγμα που φανερώνει την κουλτούρα μας, αλλά και τη στάση ζωής μας,  αναφέρουμε τον Έλληνα οδηγό που είναι άψογος και με ύφος δέκα καρδιναλίων, υποστηρίζει πάντα την άψογη, οδηγική συμπεριφορά και  τελειότητά του! Αυτός ο μικρόκοσμος πλασμένος από τα γεννοφάσκια του, έχει περάσει στο DNA μας και δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει!  Αν απομακρύνουμε το μεγεθυντικό φακό και εστιάσουμε σ’ ένα μεγαλύτερο πεδίο, τη χώρα μας, θα δούμε πολλαπλά, διαχρονικά  προβλήματα που απλά διαιωνίζονται! Κανένα ΔΝΤ ή Ευρωπαϊκή Τράπεζα, δεν μπορεί να νικήσει τις νοοτροπίες, της κουτοπονηριάς, της μπαμπεσιάς, της τεμπελιάς, της αλητείας, του ρουσφετιού, του κολλητού, του κουτσομπολιού…! Ο μεγαλύτερος εχθρός μας δεν είναι οι ξένοι, οι άλλοι, είναι ο ίδιος μας ο εαυτός! Αυτόν πρέπει να φοβόμαστε!
Στο επίκεντρο της σκέψης μας είναι αυτές τις μέρες η εναπόθεση και πιθανώς η εγκατάσταση ηλεκτρικών μονάδων (γεννητριών) της ΔΕΗ, στον υποσταθμό Βρυσών Αποκορώνου! Ο υποσταθμός αυτός παίζει εξισορροπητικό ρόλο στις μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Κρήτης, της Ξυλοκαμάρας, στα Χανιά και των Λινοπεραμάτων στο Ηράκλειο. Βρίσκεται κοντά στον οικισμό των Βρυσών και ένα χιλιόμετρο, περίπου από το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βρυσών! Πίσω απ’ αυτή την ωραιοποιημένη εικόνα που φαίνονται οι καλές προθέσεις των αρμοδίων, δεν μπορεί κανένας να μη γίνεται καχύποπτος όταν, στα κρυφά και μέσα σε μια ή δύο νύχτες,  μεταφέρθηκαν 41 γεννήτριες – κοντέινερ! Το παράδοξο, αλλά και το μοιραίο λάθος είναι ότι όλα έγιναν στα μουλωχτά, χωρίς καμιά ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής Αποκορώνου, των φορέων της περιοχής και των κατοίκων! Eτσι η πληροφορία από στόμα σε στόμα έφτασε να ξεσηκώσει τον κόσμο και εύλογα, πλέον να αγωνιά και  να διερωτάται τι γίνεται, ή τι μέλλει γενέσθαι! Η κινητοποίηση των φορέων του τόπου ήταν άμεση, συγκλήθηκαν απανωτά Δημοτικά Συμβούλια, εκδόθηκαν ψηφίσματα! Έως σήμερα που μιλάμε δεν δόθηκε καμιά ουσιαστική απάντηση λύση από τη ΔΕΗ  ή από τον αρμόδιο υπουργό, απλά κατευνασμό των πνευμάτων επεδίωξαν! Η ερώτηση ξεκάθαρη των κατοίκων: γιατί ήρθαν στα κρυφά αυτές οι γεννήτριες και ποιος είναι ο σκοπός τους; Γιατί μετά την κατακραυγή, σύσσωμου του κόσμου, δεν πάρθηκαν, πάραυτα; Μήπως αυτός ο υποσταθμός θέλουν να γίνει μια νέα Ξυλοκαμάρα στην καρδιά του Αποκόρωνα;
Πριν λίγες μέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Σταθάκης υπέγραψε μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο τις συμβάσεις που αφορούν στην πρώτη φάση της διασύνδεσης, τη λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, με αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜV. Ο υπουργός τόνισε πως σταδιακά στην Κρήτη θα πάψουν να λειτουργούν οι σταθμοί παραγωγής Ενέργειας, μετατρέποντας, όπως χαρακτηριστικά, είπε, σε πράσινο νησί, ξανά! Καιρός δεν είναι;;; Πώς γίνεται τότε να πολλαπλασιάζονται οι καρκινογόνες γεννήτριες στο χώρο αυτό;
Αυτός ο τόπος, ο πανέμορφος τόπος του Αποκόρωνα, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να τον υποβαθμίσουν, δεν θα τα καταφέρουν, αφού ο λαός του αντιστέκεται και ζητάει το αυτονόητο: Όχι άλλο καρκίνο!  Πέρυσι οι πυρκαγιές,  μετά οι πλημμύρες, οι καταστροφές, τώρα οι ηλεκτρογεννήτριες! Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο!
Στην αρχική μας σκέψη στεκόμαστε: Φταίνε οι άλλοι; Οι εμείς μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας;
Βάστα γερά, καημένε Αποκόρωνα! Είμαστε δίπλα σου! Είμαστε ΟΛΟΙ απ’ αυτόν τον τόπο και νιώθουμε υπερήφανοι!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα