Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Αυτοκίνητο: Δοκιμή νέο VW T- Roc 1.0 TSI 115 ίππων

Η πρόταση της VW στη κατηγορία των μικρών SUV είναι το νέο μοντέλο T- Roc. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να διεκδικήσει υψηλό μερίδιο από την ανερχομένη κατηγορία των οχημάτων ελεύθερου χρόνου που συνδυάζουν πολλές χρήσεις.

Η νέα τάση θέλει το αυτοκίνητο να είναι υπερυψωμένο, να διαθέτει ένα ενιαίο χώρο, να προσφέρει πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου, τα καθίσματα να είναι τοποθετημένα ψηλά και να έχει δυνατότητα να κινηθεί άνετα και σε χωματόδρομους περιορισμένης δυσκολίας. Πρόσθετα στοιχεία τα οποία όμως αφορούν μικρότερη μερίδα υποψήφιων αγοραστών λόγω της αυξημένης τιμής πώλησης είναι η τετρακίνηση και οι κινητήρες υψηλού κυβισμού. Η VW τοποθέτησε το T- Roc στην οικογένεια των SUV η οποία διαθέτει τα μοντέλα Τouareg, Tiguan και Tiguan Allspace.

Η δοκιμή έγινε με το VW T- Roc 1.0 TSI 115 ίππων. Αυτή η έκδοση έχει το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά λόγω του μικρού κυβισμού του κινητήρα και των άλλων χαρακτηριστικών του. Το μοτέρ που παρέχει την ενέργεια για να κινηθεί το γερμανικό SUV μήκους 4,26 μ. είναι γνωστό και δοκιμασμένο αφού χρησιμοποιείται στα περισσότερα μοντέλα της μάρκας. Διαθέτει τρεις κυλίνδρους και υπετροφοδότηση. Η μέγιστη ισχύς ανέρχεται στους 115 ίππους και φθάνει στο ανώτερο οροί της από τις 5.000 ως τις 5.500 σ.α.λ. Η μέγιστη ροπή καθορίστηκε από τους μηχανικούς στα 20,4 χλγμ. και είναι διαθέσιμη από χαμηλά. Συγκεκριμένα εμφανίζεται από τις 2.000 και έχει σχεδόν γραμμική απόδοση έως τις 3.000 σ.α.λ.

Η κίνηση μεταδίδεται μόνο στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων. Ο βασικός κινητήρας της γκάμας του νέου SUV εξασφαλίζει επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 10,1″ και τελική ταχυτητα 187 χλμ./ώρα. Αυτό το μοτέρ είναι κατάλληλο για την καθημερινή χρήση στη πόλη και ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις της κίνησης στον αυτοκινητόδρομο και στο επαρχιακό δίκτυο.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της μεγάλης δοκιμής το γερμανικό αυτοκίνητο «πατάει» καλά στο δρόμο και δεν προβληματίζει τον οδηγό με την οδική συμπεριφορά του. Η κίνηση γίνεται με υποδειγματικό τρόπο και σε αυτόν τον τομέα καθοριστικό ρολό παίζει και η καλή ποιότητα κύλισης. Η μελέτη των μηχανικών για το πλαίσιο, τις αναρτήσεις και το σύστημα διεύθυνσης και την ηχομόνωση είναι επιτυχημένη. Το αυτοκίνητο που ανταγωνίζεται τα supermini και τα μεγαλύτερα μικρομεσαία αυτοκίνητα προσφέρει ευχάριστη οδήγηση. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό τον τομέα παίζει και η τοποθέτηση των καθισμάτων σε υψηλό επίπεδο. Οι θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού είναι 57,2 εκ. πάνω από τον δρόμο, ενώ για τους πίσω επιβάτες είναι 61,8 εκ.

Το μοτέρ έχει την ικανότητα να προσδώσει γρήγορα την απαραίτητη ενέργεια για να αναπτύξει το αυτοκίνητο υψηλές ταχύτητες. Καλές είναι και οι ρεπρίζ. Θετικά σχόλια για την λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων. Έχει μικρές διαδρομές και είναι εύχρηστο. Η μέση κατανάλωση στη δοκιμή ήταν 6,9 λίτρα/100χλμ. Επίσημη τιμή 5,1 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 117 γραμ./χλμ. Τέλη κυκλοφορίας 114,76 ευρώ.

Ο διαθέσιμος χώρος είναι αρκετός για να φιλοξενηθούν τέσσερις ενήλικες επιβάτες. Η ύπαρξη του κεντρικού τούνελ (απαραίτητο στοιχείο λόγω της τετρακίνησης που φέρουν μερικές εκδόσεις) περιορίζει τον χώρο που έχει στη διάθεση του ο πέμπτος επιβάτης. Θετικό στοιχείο είναι το μεγάλο εσωτερικό ύψος και το διευρυμένο πλάτος. Η φιλοξενία στο γερμανικό αυτοκίνητο είναι ευχάριστη και οι επιβάτες απολαμβάνουν την αίσθηση ασφάλειας.

Ο αποθηκευτικός χώρος – όταν η φόρτωση φτάνει στο ύψος της πλάτης των πίσω καθισμάτων – ανέρχεται στα 445 λίτρα, από τις καλύτερες επιδόσεις στη κατηγορία. Οι πίσω θέσεις μπορούν να αναδιπλωθούν χωριστά, σε αναλογία 60/40. Με την αναδίπλωση, η χωρητικότητα αυξάνεται μέχρι τα 1.290 λίτρα.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η νέα αρχιτεκτονική του ταμπλό η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Το ταμπλό έχει οριζόντια διάταξη. Το σύστημα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας τοποθετήθηκε στο υψηλότερο σημείο του ταμπλό. Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή και ακολουθεί τα γερμανικά στάνταρ. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη ποσότητα σκληρών πλαστικών στο ταμπλό στη κονσόλα και στις πλαϊνές επενδύσεις. Αυτή η επιλογή μειώνει σημαντικά το κόστος κατασκευής του αυτοκινήτου αλλά αφαιρεί πόντους από την εκτίμηση για την αισθητική της καμπίνας.

Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται: Multi-Colission Braking (σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων), Lane Assist (ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας), Front Assist με City Emergency Braking και Pedestrian Monitoring (σύστημα επιτήρησης περιβάλλοντος χώρου, με λειτουργία αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης και αναγνώριση πεζών) και Fatigue detection (σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού). Το νέο VW T- Roc 1.0 TSI 115 ίππων κοστίζει 19.650 ευρώ. Η σημαντικότερη παρατήρηση αφορά τη χρήση μεγάλης ποσότητας σκληρών πλαστικών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα