Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Αυτό είναι αλληλεγγύη και αγάπη

allilegiiΑπό Νικήτα Κανάκη «…Σαν το κρασί ’ναι κι ο Χριστός. Ομοια ανοίγει κι αυτός την καρδιά των ανθρώπων και μπαίνει ο κόσμος όλος. Ομοια θ’ ανοίξει και την Παράδεισο να μπουν οι αμαρτωλοί…» ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ “Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ”. Διαβάζοντας τις δηλώσεις του Αμβρόσιου κοίταξα τη φωτογραφία του. Τελικά παρατηρώντας το πρόσωπο μάλλον ποτέ δεν γελιέσαι. Και το μυαλό μου πήγε αμέσως σε δυο “δικούς μου” ανθρώπους, σε δυο αδελφούς. Θυμήθηκα μια φωτογραφία που τους είχα τραβήξει πριν από έναν χρόνο όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευσή μας.

Δυο μέλη των “Γιατρών του Κόσμου”, δυο τόσο όμορφοι άνθρωποι, που, αν και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μεταξύ τους, η καρδιά τους είναι τόσο κοντά. Καθισμένοι σε ένα πεζούλι, άνοιγε η καρδιά σου να βλέπεις δυο πρόσωπα καλοσυνάτα να γελάνε. Σας έχω μιλήσει και για τους δυο πολλές φορές με θαυμασμό. Ο ένας να έχει μαζέψει γύρω του πάνω από δυο χιλιάδες ορφανά και να κρατάει με νύχια και με δόντια ζωντανή την ελπίδα σε μια ξεχασμένη γωνία της Αφρικής. Και ο άλλος να γιατροπορεύει, να ντύνει και να ταΐζει φτωχούς και πρόσφυγες σε όλο το νησί. Δεν τους έχω ακούσει ποτέ να βαρυγκομούν ή να λένε έναν κακό λόγο για κανέναν, ακόμα και όταν τους αδικούνε.

Ο παπα-Αντώνης του Μόντε στην Ουγκάντα και ο παπα-Στρατής στο Κεράμι της Καλλονής στη Λέσβο με κάνουν να νιώθω περήφανος και τυχερός συνάμα που τους εχω δίπλα μου. Και το πιο σπουδαίο μου υπενθυμίζουν με την εικόνα τους κάθε φορά που ακούω κραυγές μισαλλοδοξίας πως “ο Θεός αγάπη εστί”. Καλημέρα… Οι “Γιατροί του Κόσμου” στην Κολομβία Δεν είναι μόνο η χώρα με την πανέμορφη φύση, με τα μικρά κουκλίστικα χωριά, με τα κατάφυτα βουνά, είναι η χώρα που υποφέρει από εμφύλιες συγκρούσεις από παράνομες τακτικές που δημιουργούν ανθρώπους που υποφέρουν… Οι ΓτΚ στηρίζουν τον αγροτικό πληθυσμό και τους ανθρώπους που έχουν απομονωθεί εξαιτίας των ενόπλων συγκρούσεων. Εδώ βλέπουμε τον γιατρό και σύμβουλο υγείας Sigfredo PAUTT ενώ εξετάζει σε ένα από τα κινητά ιατρεία των ΓτΚ Γαλλίας, κοντά στην περιοχή Macarena.

Οι κινητές μονάδες των Γιατρών του Κόσμου επισκέπτονται για δεύτερη φορά το νησί μας και αυτή τη φορά το πρόγραμμα ιατρικού έλεγχου θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Λασιθίου – Ηρακλείου Οι “Γιατροί του Κόσμου” ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και πιστοί στην ιδέα πως η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, υλοποιούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρότυπο πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου «Υγεία για όλους» με τη συνολική χρηματοδότηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους» προσφέρει γυναικολογικό, παιδιατρικό, δερματολογικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε γυναίκες και παιδιά, αλλά και σε ευπαθή πληθυσμό με επισκέψεις Κινητών Μονάδων σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Οι Κινητές Μονάδες των “Γιατρών του Κόσμου”, κατάλληλα στελεχωμένες από άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχουν δωρεάν μεταξύ άλλων γυναικολογική κλινική εξέταση, τεστ Παπανικολάου, ψηλάφηση, καρδιογράφημα, δερματολογικό έλεγχο και οφθαλμολογικό έλεγχο καθώς επίσης παροχή επιπλέον ιατρικών ειδικοτήτων και εξετάσεων και δυνατότητα παραπομπής για οφθαλμολογικές επεμβάσεις βάσει κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων και κριτηρίων ευαλωτότητας. Ιδιαίτερη μνεία υπάρχει για τα παιδιά με την παροχή παιδιατρικού ελέγχου, εξετάσεων, παιδικού εμβολιασμού και χορήγησης παιδιατρικής φαρμακευτικής αγωγής.

Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», το οποίο τη χρονιά που πέρασε προσέφερε ιατρικό έλεγχο σε περισσότερα από 9.000 άτομα σε 30 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούνται από την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των “Γιατρών του Κόσμου”, όπως διαμορφώθηκε με την υποστήριξη και τη σημαντική συνδρομή τοπικών φορέων, έχει ως εξής: Παρασκευή 25/4: ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – Κέντρο Υγείας Οροπεδίου Σάββατο 26/4: ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – Κέντρο Υγείας Οροπεδίου Κυριακή 27/4: ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – Κέντρο Υγείας Οροπεδίου Δευτέρα 28/4: ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ – Κέντρο Υγείας Βιάννου Τρίτη 29/4: ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΝΝΟΥ – Κέντρο Υγείας Βιάννου. Η Μεγάλη Εβδομάδα στο μακρινό Μόντε της Ουγκάντα..

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ομάδα “φίλων του Μόντε” ταξίδεψε στο Μόντε για να προσφέρει εκτός του καθιερωμένου πασχαλινού γεύματος στα εκατοντάδες παιδιά του ορφανοτροφείου και οικοτροφείου, να λάβει μέρος στο στολισμό του Επιταφίου, να βάψει τα κόκκινα αβγά, να γιορτάσει τη γιορτή στο Αη Δημήτριο να ζήσει και πάλι το Πάσχα κοντα στα σοκολατένια παιδιά… Η Πένυ και ο Γιάννης μας στέλνουν τις ευχές και τις φωτογραφίες… Συγχρόνως τα 5 Σχολεία/κοινότητες προετοιμάζονται για την αυριανή μεγάλη γιορτή με τα παραδοσιακά τύμπανα να ηχούν γύρω μας γιατί πέρα από ένα πλούσιο είναι μια μεγάλη στιγμή για τα παιδιά, αλλά και για όλη την κοινότητα που εδώ και 10 χρόνια φροντίζει αυτός ο καταπληκτικός άνθρωπος Antonios Mutyaba ο παπα-Αντώνης για όλους εμάς. Σε όλους εσάς ένα μεγάλο μπράβο και ένα βαθύ ευχαριστώ που μας Θυμίζετε πως ακόμη υπάρχουν άνθρωποι.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες