Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Αυστηρά πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα

Με αυστηρά πρόστιμα απειλούνται από σήμερα οι οδηγοί που δεν έχουν ανανεώσει την ασφάλιση των αυτοκινήτων τους.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλιση των αυτοκινήτων που μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι τη λήξη του χωρίς να έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του έως και 30 ημερών μετά.
Την επισήμανση κάνει σε χθεσινή ενημερωτική ανακοίνωσή της με αφορμή τον ν. 4261/14 η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης, που δίνει συμβουλές στους καταναλωτές «οι κάτοχοι οχημάτων πρέπει να έχουν φροντίσει έγκαιρα να ανανεώσουν το συμβόλαιο τους και να έχουν προκαταβάλει το ασφάλιστρο« καθώς από σήμερα «τίθεται σε εφαρμογή από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες ο ν. 4261/14».
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση την οποία υπογράφει η πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη, ο νόμος αυτός προβλέπει ότι «ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι τη λήξη του, χωρίς πλέον να έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του έως και 30 ημερών μετά».
Ετσι πλέον «η έναντι τρίτων ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης του κυρίου ή κατόχου αυτοκινήτου για ατυχήματα, από την κυκλοφορία αυτού αρχίζει μόνον με την καταβολή ολόκληρου του οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αντιτάξει τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, έναντι του ζημιωθέντος τρίτου μετά την πάροδο 16 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου.
Ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα, προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές, για όσους ιδιοκτήτες δεν φροντίσουν να ανανεώσουν η να ασφαλίσουν έγκαιρα το αυτοκίνητο τους».
Στη συνέχεια η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εφιστά την προσοχή των μελών της, τονίζοντας ότι «εφόσον παρανομούν και εντοπιστούν από τις Αστυνομικές Αρχές ως παραβάτες, θα πληρώσουν υψηλά πρόστιμα έως και 750 ευρώ».
Ακόμη προβλέπονται κυρώσεις για τους κατόχους οχημάτων όπως αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες, αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
Επίσης επιβάλλεται πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής ως εξής:
• Για τα επιβατικά 500 ευρώ.
• Για τα δίκυκλα 250 ευρώ.
• Προβλέπεται και φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Τέλος, η Ενωση συνιστά στους οδηγούς να μην κυκλοφορούν τα οχήματά τους όταν δεν είναι εφοδιασμένα με ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα