Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Αφήστε την ήσυχη…

Αντιγράφω, για εκείνους που αγνοούν ακόμα την έννοια, την ύπαρξη και τον σκοπό της Δημοκρατίας, έστω και αν γράφουν για εκείνη, από την κομματική τους, και μόνο σκοπιά:

«Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα, όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από το λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία των πολιτών (στην άμεση δημοκρατία) στις εκλογές και τα δημοψηφίσματα, ή κάποιων αντιπροσώπων τους (στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία). Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της, περιλαμβάνουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του λόγου, την κοινωνική ισότητα, τη συμμετοχή στα κοινά και το δικαίωμα στη ζωή. Θεσπίστηκε από τον Κλεισθένη για πρώτη φορά στην Ελλάδα (στην Αθήνα συγκεκριμένα) το 508 π.Χ.».
Στην Ελλάδα είχαμε Δημοκρατία, μέχρι που «οι αλήτες με τις χρυσές επωμίδες» την κατάργησαν. Μέχρι που και τη δικτατορία εκείνη, την κατάργησαν οι αγώνες του λαού. Η ενεργητική και ηθική αντίσταση του λαού. Όλου του λαού.

Και, αναρωτιέμαι: Αν δεν έχουμε Δημοκρατία, εκείνοι που θέλουν «να την επαναφέρουν» ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΛΕΝΕ; Θα μπορούσαν να το γράφουν, να κάνουν συγκεντρώσεις, να αρνούνται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με το να αρνούνται τη συμμετοχή τους στις ψηφοφορίες της Βουλής;
Ευτυχώς, το ότι μπορούν να λειτουργούν έστω και έτσι που λειτουργούν, δεν τους αποδεικνύει ότι υπάρχει δημοκρατία στον τόπο μας; Το ότι σε δύο μήνες πηγαίνουμε σε εκλογές με τη συμμετοχή τους, όπου διεκδικούν την πρωτιά για να ξανάρθουν και να «θάψουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους 3 μέτρα κάτω από τη γη» δεν αποδεικνύει ότι έχουμε δημοκρατία;
Και το ότι θα ρθουν δεύτεροι και τρίτοι σε εκλογές, δεν είναι η τρανή απόδειξη πως στον τόπο μας υπάρχει Δημοκρατία;
Υπομονή λίγο ακόμα. Και αφήστε ήσυχη τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

*Ο Αντώνης Κ. Γκαζής είναι δικηγόρος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα