Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Αφιέρωμα στο Γιάννη Σπανό από τη Χορωδία Χανίων και την Chorus 87

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ύστερα από απουσία δύο χρόνων λόγω covid, η Χορωδία Χανίων έκανε την εμφάνιση της στο μουσικό κοινό της πόλης μας μαζί την Chorus 87 Xορωδία Ρεθύμνου.
Η μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου είχε ξετρουλιάσει ήδη πριν αρχίσει το πρόγραμμα.


Η γνωστή φίλη και συνάδελφος κ. Κλειώ Κουτουλάκη-Χαρωνίτη, η για πολλά χρόνια πρόεδρος της Χορωδίας Χανίων, με χαρά χαιρέτησε και καλωσόρισε το εκλεκτό ακροατήριο και μας προϊδέασε για το όμορφο μουσικό ταξίδι που θα κάναμε, λίγο πριν από τη συμπλήρωση των 94 χρόνων της. Η ίδρυση της Χορωδίας έγινε στις 28 Νοεμβρίου 1928. Στη συνέχεια της εκδήλωσης, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μεντζελοπούλου, γνωστού και άριστου Καλλιτεχνικού διευθυντή των χορωδιών Χανίων και Ρεθύμνου, ετελέστηκαν δεκαεφτά τραγούδια, συνθέσεις του Γιάννη Σπανού, άλλα γνωστά και άλλα άγνωστα σε μένα, που έκαναν τις ευαίσθητες καρδιές μας να πάλλονται από χαρά.
Ζωντάνεψαν πολλές και παλιές αναμνήσεις μας και αρκετοί σιγοτραγουδούσαν με τους χορωδούς και σολίστες, οι οποίοι απολάμβαναν κάθε φορά το θερμότατο χειροκρότημα του κοινού.

Αναφέρω μερικά από αυτά: Μικρό ταξίδι στο γιαλό, Μια αγάπη για το καλοκαίρι, Άσπρα καράβια, Ήρθες εψές στον ύπνο μου, Οδός Αριστοτέλους, Μια φορά μονάχα φτάνει και άλλα.
Η βραδιά αυτή ήταν μια μουσική πανδαισία για όσους είχαμε τη χαρά να την απολαύσουμε.
Να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι χορωδοί της Χορωδίας Χανίων (άνδρες και γυναίκες) ήταν γνωστοί και φίλοι μου και η συμμετοχή τους σε αυτήν, πολλών ξεπερνάει τα 20, τα 30 ή και τα 40 χρόνια, ένδειξη της αγάπης τους σε αυτό που προσφέρουν και στην πόλη των Χανίων και όχι μόνον.
Δε θα λησμονήσω ποτέ την παρουσία της Χορωδίας Χανίων στον Αποκόρωνα (στου Μπαμπαλή το Χάνι) με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων του Καποδιστριακού Δήμου Φρε κοινοτήτων Παϊδοχωρίου- Πεμονίων-Μελιδονίου-Φρε και Τζιτζιφέ.
Αλλά ο «Καλλικράτης» και ο «Κλεισθένης» περί πολλών άλλων τυρβάζει.
Θέλω επίσης να σημειώσω την απουσία της νεότητας από τη χορωδία Χανίων και το προβληματισμό για το μέλλον της. Ταυτόχρονα δε θέλω να συγχαρώ και να χειροκροτήσω την δεκαεξάχρονη στο φλάουτο Ειρήνη Μητράκη. Ιδιαίτερα ευχαριστώ και συγχαίρω την παρουσιάστρια του όλου προγράμματος της εκδήλωσης (και στα Χανιά και στο Ρέθυμνο) καθηγήτρια φιλόλογο κ. Ελένη Τσιώλη για την φιλολογική πινελιά της, για το ζήλο της σ’ αυτό που έκανε, μη ούσα Κρητικοπούλα. Η αγάπη και η αποδοχή του κόσμου την αποζημίωσε με θερμά χειροκροτήματα.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της αξέχαστης αυτής βραδιάς για την αγάπη τους προς τη ζωή, την τέχνη, την παράδοση και εν γένει τον πολιτισμό.
Ευχόμαστε να συνεχίζει και να γιορτάζει για πολλές εκατονταετίες. Συγχαρητήρια, καμαροχαίρομαι σας.

* O Πέτρος Πανηγυράκης είναι δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα