Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Αφιέρωμα στην κρητική διάλεκτο: «Γλώσσα θα πει πολιτισµός»

«Όταν διασώζεται και µεταδίδεται µια γλώσσα, διασώζεται και µεταδίδεται η αντίληψη του πολιτισµού της. Κι είµαι πολύ αισιόδοξη, γιατί οι νέοι µιλάνε την κρητική διάλεκτο, ότι η Κρήτη και στο µέλλον θα αναπνέει τον πολιτισµό της».

 

Με αυτά τα λόγια, που έστειλε µε µαγνητοσκοπηµένο µήνυµά της, η ηθοποιός Μαρία Τζοµπανάκη άνοιξε την εκδήλωση – αφιέρωµα στην Κρητική διάλεκτο, η οποία πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Πνευµατικό Κέντρο Χανίων.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, ο Σύλλογος για την Ελληνική Γλώσσα, το Πνευµατικό Κέντρο Χανίων και ο Μουσικοχορευτικός Όµιλος Χανίων “Αροδαµός”, µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ελληνικής Γλώσσας.

«Η γλώσσα µεταφέρει πολιτισµό, όπως και η θρησκεία, η µουσική, η µαγειρική κ.λπ. Και πολιτισµός ίσον τρόπος ζωής και αξίες. Άρα θα ήταν σωστό και ωφέλιµο να διατηρήσουµε την κρητική διάλεκτο», επεσήµανε ο θεολόγος – συγγραφέας Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης που µίλησε µε θέµα “Η Κρητική διάλεκτος ως φορέας αξιών”.
Ο κ. Ρηγινιώτης ανέφερε πως η κρητική διάλεκτος µπορεί να µας αποκαλύψει πολλά στοιχεία κι από τον τρόπο ζωής των παλαιότερων γενεών, το πώς επιβίωναν και τις αξίες που έφεραν. Καυτηρίασε πάντως και τις αρνητικές εκφάνσεις µιας δήθεν λαϊκής παράδοσης που δυστυχώς παρατηρούνται στις µέρες µας: «Η παράδοση καµιά φορά κρατιέται όµορφα, αλλά καµιά φορά εξοκέλλει σε βαρβαρότητα και οι παραδοσιακοί Κρητικοί δεν θα ευχαριστούνταν µε πολλά πράγµατα που κάνουµε εµείς, θεωρώντας ότι ακολουθούµε µια υποτιθέµενη παράδοση. Χρειάζεται λοιπόν σεβασµός στην παράδοση και µια επίγνωση του τι θα άρεσε στους παλαιότερους», σηµείωσε ο κ. Ρηγινιώτης, ενώ τόνισε ότι καλό θα ήταν η κρητική διάλεκτος να ενταχθεί στο πρόγραµµα των σχολείων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το συγγραφικό έργο του Ιωάννη Φατσέα, µε αφηγητή τον ηθοποιό Νίκο Χαριτάκη, ενώ τη βραδιά πλαισίωσαν µουσικά οι Ζαχαρίας Σπυριδάκης, (λύρα, τραγούδι), Γιώργης Β. Σταυρακάκης (λαούτο, τραγούδι), Γιάννης Μελαµπιανάκης (ούτι, τραγούδι) και Αρετούσα (τραγούδι).

Η φιλόλογος – δηµοσιογράφος Βίκυ Κόλλια, που παρουσίασε την εκδήλωση εκ µέρους των διοργανωτών, µιλώντας στα “Χ.ν.” ανέφερε ότι η κρητική διάλεκτος είναι δυστυχώς «λίγο παραµεληµένη υπό την έννοια ότι δεν της έχουµε αποδώσει την τιµή που της αξίζει». «Γι’ αυτό κι εµείς διοργανώνουµε φέτος αυτήν τη βραδιά µε τίτλο “Κρήτη θα πει πολιτισµός” και να θυµίσουµε ότι όλες οι ελληνικές διάλεκτοι έχουν µεγάλη αξία και δεν θα πρέπει να τις ξεχνάµε γιατί µας συνδέουν µε τις ρίζες µας», συµπλήρωσε η κα Κόλλια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα