Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αφιέρωμα στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη σε έκθεση στο ΚΑΜ

Οι συνθέσεις, η πολιτική πορεία, οι ανθρώπινες στιγμές του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, του Μίκη Θεοδωράκη , αναδεικνύονται στην έκθεση που ξεκίνησε την Παρασκευή και συνεχίζεται στο χώρο του ΚΑΜ στο Ενετικό Λιμάνι. Εκατοντάδες καθημερινά οι επισκέπτες ανάμεσα τους πάρα πολλοί ξένοι που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή του μουσουργού.

Ο επιμελητής της έκθεσης κ. Λευτέρης Λαμπράκης μιλώντας στα “Χ.ν.” σημείωσε πως «ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης αποτελείται από υλικό που είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά το 2005 στον ίδιο χώρο όταν γιορτάζαμε τα 80 χρόνια του Μίκη. Η νέα έκθεση έχει διαφορετικό στήσιμο και δοθεί με τη δική μου ματιά, με την πολιτική ιστορία του να αναπτύσσεται από τον Τάσο Σακελαρόπουλο και την μουσικολόγο Βάλια Βράκα να παρουσιάζει τον μουσικό Θεοδωράκη». Εκτός από τις φωτογραφίες, τις παρτιτούρες, τις αφίσες, τα προσωπικά σημειώματα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στο χώρο του ΚΑΜ, υπάρχουν συσκευές με τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί ψηφιακά να βρεθεί στις μεγάλες εκθέσεις για τον Μίκη που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο της Μουσικής και να περιηγηθεί τα εκθέματα που προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του συνθέτη. «Είμαι πραγματικά υπερήφανος που εργάζομαι σε μια έκθεση για το Μίκη, γιατί ο Θεοδωράκης είναι το παρελθόν, το παρόν το μέλλον» κατέληξε ο κ. Λαμπράκης.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του “Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2022” και των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν:
• Δευτέρα 29 Αυγούστου, ώρα 19.00, Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Μια παρέα για τον Μίκη, Δημιουργικά εργαστήρια για την καλλιέργεια της παιδείας μέσα από τις εικαστικές τέχνες, για μικρά και μεγάλα παιδιά.
• Τρίτη 30 Αυγούστου ώρα 19:00, Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη με ένα κινηματογραφικό εργαστήρι.
• Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, Ενετικό Λιμάνι Χανίων Δύο ομιλίες από το Αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη
• Πρώτα βήματα στη μουσική σύνθεση, πρώτη φορά στην Κρήτη Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής • Ο «κλασικός» Μίκης, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ VAMOS Εξάλλου, το Μουσικό Σύνολο Vamos τιμά τον Μεγάλο Έλληνα Συνθέτη με την παρουσίαση τριών εμβληματικών έργων του. Μαουτχάουζεν , Λιποτάκτες και Romancero Gitano, την Τετάρτη 31 Αυγούστου στο “Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης”, και ώρα 19:00 Ερμηνεία: Τάσος Αποστόλου, Άννα Κώτη Εισιτήρια ηλεκτρονικά (Δελτία Δωρεάν Εισόδου) : https://www.chania-culture.gr/…/festival-mikis…/ είτε με παραλαβή από το Μεγάλο Αρσενάλι, καθημερινά 10.00 – 14.00 & 19.00 – 23.00.

Διοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, Παγκρήτιος Σύλλογος «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη» Γ.ΚΩΝ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα