Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Αφγανιστάν όπως κόλαση του Δάντη

Το γεγονός ότι στο Αφγανιστάν επανέρχεται η Σαρία και πως οι γυναίκες δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα δεν συγκλονίζει τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνον ο αριθμός των προσφύγων που θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από την κόλαση των Ταλιμπάν.

Όχι βέβαια ότι η πολύχρονη παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης άλλαξε κάτι – τουναντίον ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα των Ταλιμπάν, που έχοντας ως ορμητήριο το γειτονικό Πακιστάν, τα κακοτράχαλα βουνά της χώρας αλλά και την υποστήριξη των ντόπιων συντονίστηκαν και κατέλαβαν την εξουσία.

Η υπόθεση Αφγανιστάν αναμένεται να απασχολήσει για καιρό την επικαιρότητα, αφενός με την επικράτηση ακραίων μουσουλμανικών αντιλήψεων αλλά και τη μαζική φυγή των πολιτών εκείνων που αναμένεται να υποστούν βασανιστήρια και διώξεις.

Στο Αφγανιστάν παίζεται ένα χρόνιο παιχνίδι για τον έλεγχο της παραγωγής του οπίου που προμηθεύει τις διεθνείς αγορές. Πέραν τούτου όμως συνεχίζει να επικρατεί εκεί ένας Μεσαίωνας στις αντιλήψεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Αμερικανοί νίπτουν τας χείρας τους, το μουσουλμανικό τόξο επεκτείνεται με την ενθάρρυνση της Τουρκίας, ο φανατισμός εξαπλώνεται ραγδαία.

Οι μόνοι που θα πληγούν και πάλι είναι οι αθώοι πολίτες, τα θύματα αυτής της τραγικής κατάστασης, για τα οποία οι τραγικές εικόνες του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα